Πώς γίνεται το καλύτερο πρωτάθλημα να έχει τη χειρότερη διαιτησία;
Δύο αγωνιστικές απομένουν για τη λήξη των πλέι οφ, με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ να διεκδικούν χέρι με χέρι το πρωτάθλημα, στα δύο τελευταία ματς.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Η κόντρα των δύο για τον τίτλο έχει δημιουργήσει και την επίφαση που χρησιμοποιούν ορισμένοι και ακούμε συχνά, για το καλύτερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών. Όλοι γνωρίζουν βέβαια ότι ο ανταγωνισμός συνεισφέρει στον θετικό χαρακτηρισμό ενός πρωταθλήματος, ωστόσο δεν αρκεί από μόνος τους για να κάνει τη διαφορά, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Πρέπει επίσης να παίζεται μπάλα επιπέδου με όμορφο θέαμα και κυρίως μία διαιτησία που να μην αδικεί ή ευνοεί τις ομάδες και να μην κάνει εξόφθαλμα λάθη που δημιουργούν σκιές επάνω από το πρωτάθλημα.
Οσα είδαμε φέτος στην Super League σε επίπεδο διαιτησίας, καθιστούν το φετινό πρωτάθλημα ως ένα από τα χειρότερα της ιστορίας, με κραυγαλέα λάθη, υποδείξεις που προκάλεσαν, ακόμα και τον πιο μετριοπαθή φίλαθλο και τραγελαφικά περιστατικά με δήθεν μεθυσμένους Πολωνούς ρέφερι που δεν μπορούσαν να διαιτητεύσουν 24 ώρες αργότερα.
Ακόμα και οι ξένοι διαιτητές που ήρθαν, όπως οι ανεκδιήγητοι Κέλερ, Κουλμπάκοφ, Αγκάγιεφ και Νταμπάνοβιτς, αποδείχθηκαν διαιτητές από το χαμηλότερο… ράφι και περισσότερα προβλήματα δημιούργησαν, παρά έλυσαν.
Ρίχνοντας μία απλή ματιά στα πλέι οφ και χωρίς να χρειαστεί να πάμε πιο πίσω στην κανονική διάρκεια της Super League, βλέπουμε κραυγαλέα λάθη που έκριναν την έκβαση των αγώνων. Ας θυμηθούμε μερικά:
ΑΕΚ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 0-0: Μετά από εκτέλεση φάουλ του Χουάνκαρ στο 36ο λεπτό η μπάλα καταλήγει στην περιοχή της ΑΕΚ όπου ο Χατζισαφί κάνει χέρι στην προσπάθειά του να την απομακρύνει. Ωστόσο, ο διαιτητής Νταμπάνοβιτς δεν καταλογίζει το πέναλτι, αλλά ούτε και το VAR τον καλεί για έλεγχο της φάσης. Μέχρι και ο Ντέμης Νικολαϊδης είπε ότι υπήρχε πέναλτι…
ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 0-1 : O Σβαμπ γύρισε τη μπάλα προς το τέρμα των γηπεδούχων, ο Πινέδα την έκλεψε, έδωσε πάσα στον Αμραμπατ που σκόραρε, αλλά ο Λευκορώσος Κουλμπάκοφ δεν μέτρησε το γκολ, χωρίς κανένας να έχει καταλάβει το λόγο. Aκόμα και μέχρι σήμερα…
ΑΕΚ – ΑΡΗΣ 3-1: Στο 67′ με το σκορ να είναι 1-1, ο διαιτητής Διαμαντόπουλος που είχε αντικαταστήσει τους «μεθυσμένους» Πολωνούς ρέφερι, σφυρίζει και δεύτερο πέναλτι υπέρ της Ένωσης για χέρι του Ενκουλού, παρότι η μπάλα χτύπησε καθαρά στο σημείο της μασχάλης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ 1-3: Ο Ιταλός διαιτητής, Νταβίντε Μάσα δεν καταλόγισε το πέναλτι που έκανε ο Βίντα στον Μπακαμπού στο 13’ του ντέρμπι κι ενώ ακόμα το ματς ήταν στο 0-0. Ο Κροάτης στόπερ σπρώχνει τον σέντερ φορ του Ολυμπιακού εντός περιοχής, αλλά ο Ιταλός δείχνει να συνεχιστεί το ματς, με όλους τους αναλυτές διαιτησίες στην τηλεόραση να μιλάνε για λανθασμένη απόφαση. Στο ίδιο ματς το φάουλ του Αμπραμπατ στον Ρέαμτσιουκ πριν από τη σέντρα για το 3-1 απλώς βγάζει μάτια, αλλά ο διαιτητής και ο βοηθός αγρόν ηγόραζαν
ΠΑΟΚ – ΑΡΗΣ 3-2: Ο Ματέο Γκαρσία βγαίνει στην αντεπίθεση στο 30′ και ο Κουλιεράκης που τον κυνηγά, τον τραβά από τη φανέλα και τον ρίχνει κάτω. Ο Αζέρος διαιτητής Αγκάγιεφ μάλλον ήταν σε άλλο γήπεδο και δεν υποδεικνύει το πέναλτι.
Επαναλαμβάνουμε ότι όλα αυτά έγιναν μονάχα στα πλέι οφ, όπου υποτίθεται ότι η «μαγική» τριάδα Μπαλτάκου-Μπένετ-Μάνταλου, έριξε όλο το βάρος για να έχει διεθνείς διαιτητές κάποιου επιπέδου που θα ήταν καλύτεροι από τους Έλληνες και θα εξασφάλιζαν την ίση μεταχείριση των ομάδων. Και είναι λάθη με πέναλτι ή γκολ που δεν μέτρησαν και όχι με αποβολές, φάουλ και ανάποδα σφυρίγματα που επίσης κρίνουν ματς.
Αν λοιπόν δεν είχαν γινεί αυτά τα φαλτσοσφυρίγματα στα πλέι οφ, μαζί με τα δεκάδες λάθη κατά τη διάρκεια των 26 αγωνιστικών, τότε σίγουρα θα είχαμε άλλη βαθμολογία και εντελώς διαφορετικά δεδομένα όχι μόνο στο κυνήγι του τίτλου, αλλά και στη μάχη της αποφυγής του υποβιβασμού. Και τότε ίσως να μπορούσαμε να μιλήσουμε για ένα καλό πρωτάθλημα, όχι το καλύτερο, αλλά τουλάχιστον περισσότερο υποφερτό!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις