Στέψη Καρόλου: Ποιος είναι ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας
Είναι ο γηραιότερος μονάρχης που αναλαμβάνει τον θρόνο εδώ και χίλια χρόνια.
Λίγες ώρες απομένουν για την ιστορική στέψη του Καρόλου Γ’, ο οποίος ανέλαβε την σκυτάλη της βρετανικής μοναρχίας, μετά τον θάνατο της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Είναι ο γηραιότερος μονάρχης που αναλαμβάνει τον θρόνο εδώ και χίλια χρόνια.
Ο Τσαρλς Φίλιπ Άρθουρ Τζορτζ (Charles Philip Arthur George) γεννήθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 14 Νοεμβρίου 1948. Σε ηλικία μόλις 3 ετών έγινε διάδοχος του θρόνου όταν η μητέρα του έγινε βασίλισσα το 1952. Μεγαλώνοντας είχε μια διαφορετική ανατροφή σε σύγκριση με τους προηγούμενους βασιλείς. Δεν εκπαιδεύτηκε από ιδιωτικούς δασκάλους, αλλά πήγε στο σχολείο Χιλ Χάουζ και έπειτα φοίτησε εσωτερικός στο σχολείο Τσιμ στην περιοχή Μπερκσάιρ, όπου είχε φοιτήσει και ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος.
Είχε μια πολύ περίπλοκη σχέση με τον πατέρα του, ο οποίος προσπαθούσε να τον σκληραγωγήσει λόγω του αξιώματος, το οποίο προοριζόταν να αναλάβει μία μέρα. Ο Βασιλιάς Κάρολος ήταν όμως ένα ντροπαλό παιδί συγκριτικά με τον σκληρό πατέρα του. Όταν φοίτησε στο ίδιο οικοτροφείο στη Σκωτία που είχε φοιτήσει και ο πατέρας του, το Γκόρντονστουν, πέρασε μια περίοδο κόλασης, όπως το είχε περιγράψει ο ίδιος: Ήταν μόνος και οι συμμαθητές του τον εκφόβιζαν.
Σε ηλικία 20 ετών του απονεμήθηκε ο τίτλος του πρίγκιπα της Ουαλίας. Αποτέλεσε το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας με πανεπιστημιακό πτυχίο, εντάχθηκε στην Βασιλική Αεροπορία και κατόπιν στο Ναυτικό με την ενεργό υπηρεσία του να τερματίζεται το 1976. Προσπάθησε να εκσυγχρονίσει την εικόνα της βρετανικής μοναρχίας, αλλά η προσωπική του ζωή και οι επιλογές του δίχασαν την κοινή γνώμη και έδωσαν συχνά τροφή στα μίντια.
Το 1976 ίδρυσε το «The Prince’s Trust» («Ίδρυμα του Πρίγκιπα»),μια φιλανθρωπική οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο με σκοπό να βοηθήσει τους ευάλωτους νέους να βάλουν τη ζωή τους σε σωστή τροχιά. Μέχρι σήμερα παραμένει ιδρυτής και πρόεδρος σε ακόμα 16 φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Στην πορεία της ζωής του εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον προς την σύγχρονη αρχιτεκτονική, τις απόψεις του για την οποία ανέπτυξε στο βιβλίο του: A Vision of Britain (1989).
Ο γάμος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα
Στις 29 Ιουλίου 1981, ο Κάρολος παντρεύτηκε τη λαίδη Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ, κόρη του 8ου κόμη Σπένσερ. Ο βασιλικός γάμος έγινε στον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου και αποτέλεσε παγκόσμιο γεγονός για τα μέσα ενημέρωσης. Μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση και τον παρακολούθησαν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι· μετά την τελετή, η Νταϊάνα πήρε τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας.
Στις 21 Ιουνίου 1982 γεννήθηκε το πρώτο παιδί του ζευγαριού, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ της Ουαλίας και ο τότε δεύτερος στη σειρά διάδοχος του θρόνου. Το δεύτερο παιδί τους, ο πρίγκιπας Ερρίκος Κάρολος Αλβέρτος Ντέιβιντ (γνωστός ως Χάρι), γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1984.
Ο γάμος του Καρόλου με την Νταϊάνα σταδιακά έγινε όλο και πιο τεταμένος εν μέσω έντονου ελέγχου από τον ταμπλόιντ Τύπο και φημών για απιστία. Στις 9 Δεκεμβρίου 1992 ανακοινώθηκε ότι ο Κάρολος και η Νταϊάνα αποφάσισαν να χωρίσουν, με το διαζύγιο να βγαίνει στις 28 Αυγούστου 1996. Παρόλα αυτά, η Νταϊάνα συνέχισε να ζει στο παλάτι του Κένσινγκτον, ώστε να ασκεί το δημόσιο έργο της και να μοιράζονται με τον Κάρολο την ευθύνη της ανατροφής των γιων τους.
Μόλις έναν χρόνο αργότερα, στις 30 Αυγούστου του 1997, η λαίδη Νταϊάνα σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι. Τα λαϊκά αισθήματα γι’ αυτήν λειτούργησαν ως απειλή για την παραδοσιακή μορφή μοναρχίας που εκπροσωπούσε ο Κάρολος, οπότε χρειάστηκε να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας εικόνας του ως διαδόχου του στέμματος. Το 2003 ο μπάτλερ της Νταϊάνα δημοσίευσε ένα υποτιθέμενα δικό της σημείωμα, το οποίο είχε γράψει το 1995, όπου ισχυριζόταν πως ο -πρώην- άντρας της σχεδιάζει ένα «ατύχημα» στο αυτοκίνητό της, ώστε να μπορέσει να ξαναπαντρευτεί. Ο βασιλιάς Κάρολος αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Στις 9 Απριλίου 2005 παντρεύτηκε την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, την γυναίκα με την οποία είχε εξωσυζυγική σχέση ενώ ήταν ακόμα παντρεμένος με την Νταϊάνα. Ο γάμος τους έγινε με πολιτική τελετή, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην βασιλική οικογένεια. Η Καμίλα μετά τον γάμο πήρε τον τίτλο της δούκισσας της Κορνουάλης. Πλέον, με την βασιλική στέψη του Καρόλου, η δούκισσα αποκτά έναν νέο τίτλο, αυτόν της Βασιλικής Συζύγου.
Την επόμενη δεκαετία το δημόσιο ενδιαφέρον στράφηκε προς τους γιους του πρίγκιπα, οι οποίοι «κέρδισαν» τα φώτα της δημοσιότητας με τους βασιλικούς γάμους τους. Σύντομα όμως η δημόσια εικόνα του Καρόλου αντιμετώπισε επιπλέον δυσκολίες καθώς ο γιος του, ο Χάρι, μαζί με τη γυναίκα του, αποφάσισαν να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα και έπαψαν να θεωρούνται μέλη της βασιλικής οικογένειας.
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς