Εκλογικό χάος: Οι ομογενείς από τη Χιλή ψηφίζουν στο… Χιούστον των ΗΠΑ
Μαραθώνιος εκατοντάδων χιλιομέτρων για τις ελληνικές εκλογές
Για πρώτη φορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, συνολικά 22.816 έλληνες ομογενείς πρόκειται να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία από τον τόπο διαμονής τους. Οι περισσότεροι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στη χώρα όπου μένουν μόνιμα. Ωστόσο, μία μερίδα ομογενών θα πρέπει να διανύσει εκατοντάδες χιλιόμετρα – ακόμη και να περάσει τα σύνορα της χώρας όπου διαμένει – για να ψηφίσει.
Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο 20 Μαΐου, στις κάλπες θα προσέλθουν πρώτοι οι ομογενείς σε 81 πόλεις συνολικά 35 χωρών. Ετσι, κάλπες και παραβάν θα στηθούν τελικά σε 99 εκλογικά τμήματα εξωτερικού. Είναι ενδεικτικό πως στη Γερμανία συγκροτούνται εκλογικά τμήματα σε 15 πόλεις, ενώ στις ΗΠΑ σε 8. Αξίζει να σημειωθεί πως για να δημιουργηθεί εκλογικό τμήμα σε κάποια πόλη θα πρέπει ο αριθμός των εκλογέων να ξεπερνά τους 40. Στην περίπτωση, δε, που οι ψηφοφόροι υπερβαίνουν τους 600, τότε στην πόλη δημιουργείται και δεύτερο εκλογικό τμήμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, η συντριπτική πλειονότητα των ομογενών ψηφοφόρων θα ψηφίσουν στη χώρα της μόνιμης κατοικίας τους. Είναι ενδεικτικό πως συνολικά υποβλήθηκαν 30.617 αιτήσεις, για τις οποίες έγινε έλεγχος. Ειδικότερα, στη Γερμανία υποβλήθηκαν συνολικά 4.413 αιτήσεις από έλληνες ομογενείς, στο Ηνωμένο Βασίλειο 6.619, με τις 5.328 να υποβάλλονται από ομογενείς που ζουν στο Λονδίνο, ενώ στην Κύπρο 2.104.
Μονόδρομος το ταξίδι για πολλούς ομογενείς
Υπάρχει, όμως, κι ένα μικρό ποσοστό ομογενών που δεν θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους αλλά σε εκλογικά τμήματα που έχουν συγκροτηθεί σε κοντινές χιλιομετρικά περιοχές. Βάσει των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών, στην ειδική πλατφόρμα υπέβαλαν αιτήσεις Ελληνες από τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, τη Χιλή, ακόμη και την Ταϊλάνδη. Ωστόσο, η συμμετοχή είναι εξαιρετικά μικρή και εκ των πραγμάτων δεν ήταν δυνατή η συγκρότηση εκλογικών τμημάτων όχι μόνο στην πόλη τους αλλά ούτε καν στη χώρα διαμονής τους. Μάλιστα, στη Λατινική Αμερική δεν ήταν εφικτό να «στηθεί» εκλογικό τμήμα. Είναι χαρακτηριστικό πως οκτώ αιτήσεις δέχθηκε η ειδική πλατφόρμα για τους απόδημους από το Σαντιάγο της Χιλής, μία από την Καλκούτα στην Ινδία, τρεις από τη Λίμα του Περού και δύο από τη Μανίλα των Φιλιππίνων. Γι’ αυτούς τους ομογενείς, η μετακίνησή τους στα πλησιέστερα εκλογικά τμήματα – τα οποία ωστόσο μπορεί να είναι και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά – είναι μονόδρομος. Ετσι, οι οκτώ ομογενείς από το Σάο Πάολο θα πρέπει να διανύσουν περισσότερα από 7.880 χιλιόμετρα για να μεταβούν στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην αμερικανική πόλη θα πρέπει να πάνε και οι ψηφοφόροι από τη Λίμα και το Σαντιάγο. Την ίδια στιγμή οι 21 Ελληνες που ζουν στο Τόκιο είναι αναγκασμένοι να μεταφερθούν στις 20 Μαΐου στη Σεούλ, που βρίσκεται 1.159 χιλιόμετρα μακριά, ενώ στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας θα πρέπει να μετακινηθούν και όσοι ομογενείς από τη Σαγκάη, το Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.
Από την Αλβανία ψηφίζουν στη Βουλγαρία
Το γεγονός της μετακίνησης σε άλλες χώρες για να ψηφίσουν προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια σε ομογενείς από την Αλβανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία τόσο στα Τίρανα όσο και στο Αργυρόκαστρο, οι αιτήσεις που δέχθηκε το υπουργείο από Ελληνες, οι οποίοι ζουν στη γείτονα, ήταν από έξι σε κάθε πόλη. Με αυτά τα δεδομένα δεν ήταν δυνατόν να στηθούν εκλογικά τμήματα. Αντίθετα, βάσει του σχεδιασμού, οι ομογενείς από την Αλβανία καλούνται να μεταβούν στη Σόφια της Βουλγαρίας. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τόνιζαν στα «ΝΕΑ» πως ο μικρός αυτός αριθμός των αιτήσεων, παρά το έντονο ελληνικό στοιχείο που υπάρχει στην Αλβανία, θα μπορούσε να εξηγηθεί καθώς από τη μία πλευρά αρκετοί ομογενείς αποφάσισαν να μην μπουν στους ειδικούς αυτούς καταλόγους για να ψηφίσουν στα τμήματα του εξωτερικού αλλά να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να ασκήσουν στον τόπο καταγωγής τους το εκλογικό τους δικαίωμα, και από την άλλη μπορεί να μην πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί για να μπορούν να ψηφίσουν στον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Υπενθυμίζεται πως θα έπρεπε οι ομογενείς να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα πέρυσι ή φέτος και να έχουν ζήσει στη χώρα μας δύο συναπτά έτη τα τελευταία 30 χρόνια.
Πάντως, ειδικά για την περίπτωση των ομογενών από την Αλβανία, όπως προσθέτουν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, υπήρξε ειδική μέριμνα, καθώς ενημερώθηκαν για τη μη συγκρότηση εκλογικού τμήματος στη χώρα εξαιτίας του μικρού αριθμού ομογενών οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση. Μάλιστα, τους δόθηκε η δυνατότητα να απεγγραφούν εγκαίρως από τους ειδικούς καταλόγους των ομογενών – το δικαίωμα απεγγραφής είχαν όλοι οι ομογενείς μέχρι και τρεις ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών – για να μπορέσουν, στην περίπτωση που επιθυμούσαν, να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
- Τραμπ: Ονομάζει απεσταλμένο στη Λατινική Αμερική άτομο που είχε αποπεμφθεί εξαιτίας σχέσης με υφισταμένη του
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις