Η ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire Hathaway, το   Σάββατο περιελάμβανε δεκάδες ερωτήματα που κάλυπταν θέματα όπως επενδυτική στρατηγική, τεχνητή νοημοσύνη και πολιτική για τους θρυλικούς επενδυτές που βρίσκονται στο τιμόνι του ομίλου: τον πρόεδρο Γουόρεν Μπάφετ και τον αντιπρόεδρο Τσάρλι Μάντζερ.

Αλλά δεν ήταν όλα αυστηρά επαγγελματικά. Οι δύο εμβληματικές μορφές των επενδύσεων εδώ και δεκαετίες, οι οποίοι είναι 92 και 99 ετών αντίστοιχα, έκαναν αστεία και μοιράστηκαν σοφία  και συμβουλές κατά τις περισσότερες από πέντε ώρες που αφιέρωσαν απαντώντας σε ερωτήσεις.

Εδώ είναι μερικές από τις καλύτερες στιγμές από τον «σοφό της Ομάχα» και τον Μάντζερ, σύμφωνα με το CNBC:

Ο Βασιλιάς Κάρολος και ο Βασιλιάς Τσάρλι

Ο Μπάφετ αναφέρθηκε στη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ′ στην Αγγλία, η οποία ήταν επίσης προγραμματισμένη για το Σάββατο την ώρα που παρουσίαζε τον Μάντζερ.

«Όταν ξύπνησα σήμερα το πρωί, συνειδητοποίησα ότι είχαμε μια ανταγωνιστική μετάδοση κάπου στο Ηνωμένο Βασίλειο… Γιόρταζαν έναν «Βασιλιά Κάρολο» και έχουμε τον δικό μας «Βασιλιά Κάρολο [Τσάρλι] εδώ σήμερα».

Περισσότεροι άνθρωποι κάνουν «χαζά πράγματα»

Ο Μάντζερ είπε ότι οι επενδυτές αξίας θα πρέπει να είναι έτοιμοι να έχουν μικρότερες αποδόσεις καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός. Αλλά ο Μπάφετ είπε ότι υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες , δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι έχουν μια βραχυπρόθεσμη άποψη και συχνά κάνουν ανόητα πράγματα πανικόβλητοι.

Αυτό που σου δίνει ευκαιρίες είναι άλλοι άνθρωποι να κάνουν χαζά πράγματα… Στα 58 χρόνια που διευθύνουμε την Berkshire, θα έλεγα ότι έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν χαζά πράγματα και κάνουν μεγάλα, χαζά πράγματα.

«Αποσύνθεση»

Ο Munger είπε ότι είναι «παράλογο» να διδάσκει κανείς ότι πρέπει να διαφοροποιεί όταν επενδύει σε κοινές μετοχές.

Ένα από τα ανόητα πράγματα που διδάσκονται στη σύγχρονη πανεπιστημιακή εκπαίδευση είναι ότι μια τεράστια διαφοροποίηση είναι απολύτως υποχρεωτική για την επένδυση σε κοινές μετοχές… Αυτή είναι μια τρελή ιδέα. Δεν είναι τόσο εύκολο να έχεις μια τεράστια πληθώρα καλών ευκαιριών που εντοπίζονται εύκολα. Και αν έχετε μόνο τρεις, θα προτιμούσα να είμαι στις καλύτερες ιδέες μου αντί στις χειρότερες.

Και είπε ότι οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν τον εαυτό τους και τα δυνατά τους σημεία.

Δεν είμαστε τόσο έξυπνοι, αλλά ξέρουμε κάπως πού βρίσκεται το όριο της εξυπνάδας μας… Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της πρακτικής νοημοσύνης. … Εάν γνωρίζετε πολύ καλά το πλεονέκτημα των δυνατοτήτων σας, θα πρέπει να αγνοήσετε τις περισσότερες από τις αντιλήψεις των ειδικών μας σχετικά με αυτό που αποκαλώ «αποσύνθεση» των χαρτοφυλακίων.

Γράψτε τη μοίρα σας και ανταποκριθείτε σε αυτή

Ο Μπάφετ πρόσφερε συμβουλές για το πώς να ζεις τη ζωή, να ξοδεύεις και να επενδύεις ​​με τρόπο που δεν είναι επιζήμιο.

«Θα πρέπει να γράψετε τη δική σας μοίρα και μετά να προσπαθήσετε να καταλάβετε πώς να το ανταποκριθείτε. Αυτό είναι κάτι στο οποίο γίνεσαι πιο σοφός όσο προχωράς. … Θέλετε απλώς να βεβαιωθείτε ότι δεν θα κάνετε λάθη που θα σας βγάλουν από το παιχνίδι ή θα σας κρατήσουν κοντά στο παιχνίδι σας. Δεν πρέπει ποτέ να περάσετε μια νύχτα που ανησυχείτε για επενδύσεις, υποθέτοντας ότι έχετε καθόλου χρήματα να επενδύσετε. … Ξοδέψτε λίγο λιγότερα από όσα κερδίζετε και μπορείτε να ξοδέψετε λίγο περισσότερα από όσα κερδίζετε. … Τότε έχεις χρέος και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ξεφύγεις ποτέ από το χρέος. Θα κάνω μια εξαίρεση όσον αφορά την υποθήκη στο σπίτι σας.»

Όχι πιο έξυπνος, αλλά πιο σοφός

Ο Μπάφετ είπε ότι οι επενδυτές δεν χρειάζεται να είναι ειδικοί σε τεχνικές πτυχές των επιχειρήσεων εάν μπορούν να κατανοήσουν τα βασικά στοιχεία και να δεσμευτούν να μαθαίνουν πάντα.

Μας ενδιαφέρει να έχουμε για πάντα μια υπέροχη επιχείρηση. … Μαθαίνουμε πολλά καθώς προχωράμε. … Μαθαίνουμε συνεχώς πώς συμπεριφέρονται οι καταναλωτές. Δεν πρόκειται να μπορέσω να μάθω τις τεχνικές πτυχές των επιχειρήσεων. Θα ήταν ωραίο να το ήξερα, αλλά δεν είναι απαραίτητο. … Έχουμε μια επιχείρηση στην Apple … Δεν καταλαβαίνω καθόλου το τηλέφωνο, αλλά καταλαβαίνω τη συμπεριφορά των καταναλωτών. … Μαθαίνουμε συνεχώς, από όλες τις επιχειρήσεις μας. … Δεν γινόμαστε εξυπνότεροι με τον καιρό, … γινόμαστε λίγο σοφότεροι, όμως, ακολουθώντας το με τον καιρό.