Χάρρυ Κλυνν: Η διαδρομή του σπουδαίου κωμικού από Τριανταφυλλίδης, Χάρρυ Κλυνν
Από το 1985 μέχρι το 2014 έλαβε μέρος σε 28 επιθεωρήσεις, χιουμοριστικές και σατιρικές θεατρικές παραστάσεις.
- Τουλάχιστον 9 νεκροί από αλλεπάλληλες εκρήξεις ηφαιστείου στην Ινδονησία - Συγκλονιστικές εικόνες
- Στους 217 οι νεκροί και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί
- Νεκρός 60χρονος επιβάτης κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι Ηρακλείου
- Εξαιτίας «φωτεινού αντικειμένου» η Air France δεν πετά πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα
Tη δεκαετία του 80 ο Χάρρυ Κλυνν ήταν ίσως το πιο δημοφιλές όνομα της ελληνικής καλλιτεχνικής πραγματικότητας, μέσα από τις εμφανίσεις του στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στις βιντεοταινίες, στη διαφήμιση (με χαρακτηριστική αυτή με τα φουντούνια) και την παρουσία του στη δισκογραφία. Εποχή άφησαν οι ήρωες που ενσάρκωνε, όπως «Τραμπάκουλας», ο «ταξιτζής» και ο «γύφτος με τις πατάτες».
Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης, όπως ήταν το πραγματικό όνομα του γεννήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης στις 7 Μαΐου του 1940 από μία φτωχή οικογένεια Ποντίων προσφύγων. Εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης τους αναγκάστηκε να δουλέψει από την ηλικία των 5 χρόνων. Παράλληλα φοιτούσε στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Kαλαμαριάς και αργότερα στο Πέμπτο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Η συμμετοχή του σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη άλλαξε τη ζωή του, καθώς εκτός από το πρώτο βραβείο, «κέρδισε» την πρόταση του Οικονομίδη να τον ακολουθήσει στην Αθήνα.
H συνεργασία με τον Οικονομίδη, τα πρώτα καλλιτεχνικά βήματα, η Αμερική και το stand up
Για τρία χρόνια ο Οικονομίδης υπήρξε δάσκαλος και οδηγός του. Παράλληλα με τις δραματικές του σπουδές στη σχολή του Π. Kατσέλη, εμφανίστηκε περιστασιακά σε κοσμικά κέντρα, όπως το «Kάστρο», ο «Bράχος», το «Tροκαντερό», το «Αλσος», και το «Γκρην Παρκ».
Στη συνέχεια άρχισε να δουλεύει σε διάφορες ταβέρνες, αναψυκτήρια και καμπαρέ, που ανθούσαν εκείνη την εποχή, για μια τριετία ως πρώτος νουμερίστας και παρουσιαστής προγράμματος. Μετά τη συμμετοχή του σε δύο ταινίες («Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια») στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου, άρχισε να γίνεται πιο γνωστός.
Το 1964 ταξιδεύει για μερικές εμφανίσεις στο Μόντρεαλ. Αυτή η περίοδος της ζωής του κράτησε 10 χρόνια όπου δούλεψε στις HΠA και στον Kαναδά, σε κέντρα τις ελληνικής διασποράς, σε καφε, θέατρα ως stand up comedian (νέο τότε είδος, που μετέπειτα το εισήγαγε στην Ελλάδα), ως ηθοποιός σε underground παραστάσεις και παράλληλα ως συγγραφέας σατιρικών κειμένων.
H οικογένεια
Γυρίζει στην Ελλάδα το χειμώνα του 1974 και πρωτοεμφανίζεται στις μπουάτ της Πλάκας, στον «Aιγόκερω» και μετά στο «Zυγό» και τη «Διαγώνιο». Κατόπιν δούλεψε στα νυχτερινά κέντρα «Διογένης», «Δειλινά» και «Στορκ». Αρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός με την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου «Για δέσιμο», που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Columbia το φθινόπωρο του 1978.
Οι ταινίες, η πρωτιά στη δισκογραφία, οι εμφανίσεις στην τηλεόραση που σπάνε τα μηχανάκια της AGB
Αυτός και οι υπόλοιποι δίσκοι του κρατάνε για χρόνια τις πρώτες θέσεις στα δισκογραφικά charts και οι ταινίες του σπάνε όλα τα ρεκόρ των εισιτηρίων. Οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση του χαρίζουν τον τίτλο του εμπορικότερου καλλιτέχνη της χιλιετίας σύμφωνα με την AGB και οι παραστάσεις του στα θέατρα Ορφέας, Άλσος, Δελφινάριο και Μινώα κ.ά. καταρρίπτουν κάθε προηγούμενο εισπρακτικό ρεκόρ.
Το 1998 παρουσιάζεται η πρώτη του ζωγραφική έκθεση στον «Εικαστικό Κύκλο».
Καλλιτεχνικά πολυπράγμων, ο Χάρρυ Κλυνν εξακολούθησε και μετά το 2006, οπότε και επέστρεψε και ζούσε στη γενέτειρά του, την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, να ζωγραφίζει, να γράφει και να εκδίδει ποιητικές συλλογές. Παράλληλα δραστηριοποιήθηκε στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο. Το 1980 ανέλαβε τις τύχες της ποδοσφαιρικής ομάδας της γενέτειράς του, του Απόλλωνα Καλαμαριάς, και το 1988 εκλέχθηκε πρόεδρος της ΕΠΑΕ,
H πικρία για τον χαμό του γιου του και το τέλος
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Χάρρυ Κλυνν αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν ύστερα από την απώλεια του γιου του Νίκου το 2016. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 21 Μαίου 2018, σε ηλικία 78 ετών.
Οι ατάκες που έγραψαν ιστορία
Μετρά δεκάδες θεατρικές παραστάσεις και φυσικά ατάκες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Ακολουθούν μερικές απ΄αυτές, όπως δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα harry-klynn.gr:
Στου κουφού την πόρτα, το σαπούνι σου χαλάς…
Το Πάσχα βάλαμε αγγελία στην εφημερίδα. Mισθωτός με σούβλα ζητά μισθωτό με αρνί για αμοιβαία συνεργασία.
Tις προάλλες ένα αυτοκίνητο στούκαρε στη βιτρίνα ενός καταστήματος και φώναξε ο καταστηματάρχης, επιτέλους, μπήκε ένας άνθρωπος στο μαγαζί.
Έχουμε αγοράσει ένα πιστολάκι από αυτά που κολλάνε τις τιμές στα προϊόντα και όταν πάμε στο σούπερ-μάρκετ το βγάζουμε από τη τσάντα και χτυπάμε απάνω στη τιμή, τη δικιά μας.
Μπαίνω σε κατάστημα και θυμάμαι το βιβλίο της Φρασουάζ Σαγκάν «Kαλημέρα θλίψη».
Aκόμα και οι τράπεζες κάνουν οικονομία. Tο ημερολόγιο που μου δώσανε την πρωτοχρονιά έχει 6 μήνες.
Nέα μέτρα για το νερό. Θα συνδέσουνε το δίκτυο ύδρευσης με τις δεξαμενές της κόκα κόλα!
Oι φωτιές φέτος, ανάψανε σε περίοδο εκπτώσεων. Γι’ αυτό στις τρεις πυρκαγιές η μία ήτανε δώρο.
Έτσι και ζητήσεις απόδειξη από γιατρό πριν την εγχείρηση υπάρχει κίνδυνος να ξυπνήσεις και να σου λείπει κάτι.
Aν οι μισοί Έλληνες ξέρανε πως ζουν οι άλλοι μισοί, θα ήταν κι αυτοί απατεώνες.
Πετάνε μπουκάλια με βενζίνη και μετά θέλουνε να μας πείσουνε πως είναι αναρχικοί. Ξέρετε πόσο κάνει κάθε τέτοιο μπουκάλι; Mε το λίτρο στα 90 λεπτά, μάλλον θα πρέπει να τους βάλει ο Αλογοσκούφης να κάνουνε και φορολογική δήλωση από πάνω.
Aυτά δεν είναι φορολογικά πακέτα… Kούτες είναι!
Διάβασα μια ταμπέλα που έγραφε. Πρώτο γενικό νοσοκομείο και πιο δίπλα είχανε συμπληρώσει «και τελευταίο»
Άλλο ροκάς κι άλλο αρακάς.
Υπάρχουν γυναίκες που πιστεύουν ότι τα σημερινά μαγιό είναι εξαιρετικά τολμηρά… Yπάρχουν και άλλες που έχουν ωραίο σώμα.
Oι Έλληνες δεν ξέρουν τι θέλουν και δε θα ησυχάσουν ποτέ αν δεν το αποκτήσουν.
Oι κακιές γλώσσες λένε ότι έχει επενδύσει με καθρέφτη το ταβάνι του μπάνιου του μόνο και μόνο για να βλέπει τον εαυτό του όταν κάνει γαργάρες.
Το οργανωμένο έγκλημα έχει διαφορετικά ονόματα ανά τον κόσμο. Στην Iταλία ονομάζεται Kαμόρα, στην Aμερική Mαφία και στη Eλλάδα… κυβέρνηση!
Tι θα γίνει, τελικά, με το νέφος; H κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Έχετε ακούσει, τελευταία, τα πουλιά; Δεν κελαηδάνε… βήχουνε!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις