Κάρολος και Καμίλα έφτασαν στο Αββαείο του Ουέστμινστερ με την διαμαντένια άμαξα, που κατασκευάστηκε για τα 60 χρόνια της βασιλείας της μητέρας του.

Την έσυραν έξι γκρι άλογα της ράτσας Windsor grey, στολισμένα σε χρώμα μπλε ρουά.

Ένα βρεγμένο αλλά ενθουσιώδες πλήθος επευφημεί το βασιλικό ζεύγος στους δρόμους του Λονδίνου.

Χιλιάδες κόσμου έχουν μαζευτεί εδώ στο κέντρο του Λονδίνου μπροστά από το Αββαείο του Ουεστμίνστερ για να παρακολουθήσουν τη στέψη του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα.

Ο συγκινημένος Κάρολος μπαίνει στο Αββαείο για ξεκινήσει τη δική του εποχή στο θρόνο της γηραιότερης μοναρχίας στην Ευρώπη. Η σύζυγος του Καμίλα ακολουθεί μη μπορώντας να κρύψει την αμηχανία της. Ο πρίγκιπας Τζορτζ, δεύτερος στη διαδοχή, συνόδευσε τον παππού του ως επικεφαλής του αγήματος επί τιμή του βασιλικού ζεύγους.

Τους συνόδευαν ο διάδοχος του θρόνου Ουίλιαμ, η σύζυγος του Κέιτ και τα άλλα δύο παιδιά τους Σάρλοτ και Λούις.

Μια τελετή γεμάτη συμβολισμούς

Ο Κάρολος ακούμπησε το χέρι του στη Βίβλο, ορκίστηκε να κυβερνά με βάση τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας και να υπερασπίζεται τη θρησκεία ως επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Πίσω από ένα παραβάν, ο βασιλιάς Κάρολος έβγαλε τον χιτώνα του και ο αρχιεπίσκοπος του Καντένμπουρι τον άλειψε με το άγιο μύρο που είχε ετοιμάσει για τη στέψη ο ελληνορθόδοξος πατριάρχης Ιεροσολύμων.

Στη συνέχεια του φόρεσαν χρυσά άμφια και του έδωσαν τα σύμβολα της βασιλικής εξουσίας: τη βασιλική σφαίρα και τα σκήπτρα.

Ο αρχιεπίσκοπος τοποθέτησε το ηλικίας 360 ετών στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του Καρόλου. Στο δάχτυλο του φόρεσε το δαχτυλίδι της στέψης.

Την στιγμή της στέψης το επταμελές «Σύνολο Βυζαντινών Ψαλμών» υπό τον δόκτωρα Αλέξανδρο Λίγκα έψαλε στα Ελληνικά τους πρώτους επτά στίχους από τον 71ο από τους ψαλμούς του Δαυίδ της Παλαιάς Διαθήκης.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ γονάτισε μπροστά στον πατέρα και βασιλιά του. Και τον φιλά.

Ουίλιαμ: «Εγώ, ο Ουίλιαμ, πρίγκιπας της Ουαλίας, ορκίζομαι πίστη σε εσένα, αφοσίωση και αλήθεια θα σου φέρω. Ο Θεός μαζί σου».

Βασιλιάς Κάρολος: «Ευχαριστώ, Ουίλιαμ», ψέλλισε ο συγκινημένος Κάρολος.

Μετά την ενθρόνιση του Καρόλου έγινε η στέψη της βασίλισσας Καμίλα με το στέμμα της βασίλισσας Μαίρη, της γιαγιάς της βασίλισσας Ελισάβετ.

Κανονιοβολισμοί ανήγγειλαν το νέο της στέψης σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Οι καμπάνες του Ουέστμινστερ χτύπησαν χαρμόσυνα.

Ο 74χρονος μονάρχης βγήκε από το αββαείο και επιβιβάστηκε στη χρυσή άμαξα όπου ήδη τον περίμενε η σύζυγός του Καμίλα, για την πομπή της στέψης προς το Μπάκιγχαμ.

Περισσότεροι από 4.000 στρατιώτες από όλα τα σώματα του βρετανικού στρατού και της Κοινοπολιτείας πήραν μέρος στην πομπή.

Στην κορυφή της η χρυσή άμαξα του Καρόλου και της Καμίλα.

Ακολουθεί η άμαξα όπου βρίσκονταν ο διάδοχος Ουίλιαμ, η σύζυγος του Κέιτ και τρία παιδιά τους Τζορτζ, Σάρλοτ και Λούις.

Το συγκεντρωμένο πλήθος ξεσπά σε επευφημίες.

Συγκινημένοι ο Κάρολος και η Καμίλα τους χαιρετούν καθώς η πομπή προχωρά προς το Παλάτι.

Οι άμαξες μπαίνουν η μια μετά την άλλη από την κεντρική πύλη και μεταφέρουν τον βασιλιά Κάρολο, τη βασίλισσα Καμίλα και τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας στους κήπους των ανακτόρων.

Μετά από λίγα λεπτά ο Κάρολος βγαίνει από το παλάτι για να επιθεωρήσει τα αγήματα.

Οι στρατιώτες αποδίδουν τιμές. Και αντηχούν τρία «ζήτω» για τον βασιλιά.

Με επευφημίες το πλήθος υποδέχθηκε τον Κάρολο στην πρώτη εμφάνιση του στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ ως βασιλιάς.

Στο πλευρό του ήταν η βασίλισσα Καμίλα και τα παιδιά που τους συνόδευσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της στέψης, ανάμεσα τους και ο εγγονός του Καρόλου και δεύτερος στη διαδοχή πρίγκιπας Τζορτζ.

Δίπλα τους ο διάδοχος Ουίλιαμ με τη σύζυγό του Κέιτ και τα άλλα δύο παιδιά τους Σάρλοτ και Λούις, ο οποίος για άλλη μια φορά δεν απογοήτευσε όσους περίμεναν τις γκριμάτσες του.

Μαζί και τα αδέλφια του Καρόλου Άννα και Έντουαρντ με τις οικογένειες τους, όχι όμως και ο τέταρτος αδελφός πρίγκιπας Άντριου. Αισθητή ήταν η απουσία του μικρότερου γιου του βασιλιά, Χάρι ο οποίος αναχώρησε αμέσως μετά τη στέψη στο Ουέστμινστερ.

Ένα άνοιγμα του καιρού επέτρεψε τελικά την πτήση ελικοπτέρων σε στρατιωτικό σχηματισμό.

Εννέα μαχητικά αεροσκάφη έβαψαν τον ουρανό πάνω από το Μπάκιγχαμ στα χρώματα της βρετανικής σημαίας.

Λίγο πριν μπει και πάλι στο παλάτι, ο Καρόλος χαμογέλασε στο πλήθος που τον επευφημούσε, εμφανώς ικανοποιημένος με το ύφος να προδίδει την αίσθηση πως όλα πήγαν καλά στην τελετή της στέψης του.