Βασιλιάς Κάρολος: Τα παραλειπόμενα της ιστορικής στέψης
Νέα εποχή για το Ηνωμένο Βασίλειο - Εβδομήντα χρόνια μετά την ανάληψη των σκήπτρων από την Ελισάβετ, ο Κάρολος στέφθηκε βασιλιάς.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Εβδομήντα χρόνια μετά την ανάληψη των σκήπτρων από την Ελισάβετ, ο πρωτότοκος γιος της, Κάρολος, ανέλαβε και επίσημα τον θρόνο κατά την διάρκεια ειδικής τελετής, που έλαβε χώρα στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, το οποίο έχει φιλοξενήσει όλες τις στέψεις από το 1066 όταν ενθρονίστηκε ο Γουλιέλμος Α’ της Αγγλίας μέχρι και σήμερα.
Παρουσία 2.200 προσκεκλημένων από 203 χώρες, αρχηγών κρατών και άλλων αξιωματούχων, ο Κάρολος Γ’ έγινε ο 40ος βασιλιάς που στέφεται στη συγκεκριμένη εκκλησία.Την ώρα που του φόρεσαν το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, το οποίο ζυγίζει 2,27 κιλά, έχει ύψος 30 εκατοστά και περιέχει 444 πολύτιμους λίθους, χτύπησαν οι καμπάνες του Αββαείου για 2 λεπτά και στρατιωτικά αγήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Γιβραλτάρ, τις Βερμούδες αλλά και τα πλοία στη θάλασσα απέτισαν χαιρετισμό με πυροβολισμούς και κανονιοβολισμούς.
Έκλεψε την παράσταση ο πρίγκιπας Λούις
Αν και το γεγονός της ημέρας ήταν η στέψη του Καρόλου, αυτός που έκλεψε την παράσταση ήταν ο μικρότερος γιος του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον, πρίγκιπας Λούις. Αυτή τη φορά ο φωτογραφικός φακός τον έπιασε να χασμουριέται και να συνομιλεί με την αδελφή του, πριγκίπισσα Σαρλότ, στην τελετή της στέψης του παππού τους.
Κατά τη στέψη, ο 5χρονος πρίγκιπας ήταν ντυμένος με έναν χιτώνα Hainsworth Garter Blue Doeskin Tunic με ειδικά σχεδιασμένη διακόσμηση από δαντέλα στον γιακά και με μανσέτες που έγιναν κατά παραγγελία από τους ράφτες της Savile Row, Dege και Skinner.
Beautiful boy. He did really well! #PrinceLouis pic.twitter.com/b6r8ANW4EZ
— Wills & Catherine (@PatriamQueen) May 6, 2023
Prince Louis and Princess Charlotte chatting inside the abbey!🥰#Coronation pic.twitter.com/3zFLZO9OCt
— Belle (@RoyallyBelle_) May 6, 2023
Η προσωπική περιουσία του Καρόλου
Σε πρόσφατη αποτίμηση, οι Sunday Times υπολόγιζαν την προσωπική καθαρή περιουσία του Καρόλου στα 600 εκατομμύρια λίρες. Όμως μια εμπεριστατωμένη, ενδελεχής έρευνα του Guardian κατέληξε προ ημερών σε ένα αστρονομικό ποσό: 1,815 δισεκατομμύρια λίρες.
Περιλαμβάνει εκατοντάδες ακίνητα και επενδύσεις. Πανάκριβα κοσμήματα. Δεκάδες ακριβά αυτοκίνητα. Καθαρόαιμα άλογα κούρσας και αναπαραγωγής. Σπάνια γραμματόσημα -λέγεται ότι πρόκειται για την καλύτερη στον κόσμο- και έργα τέχνης.
Πολλά από αυτά τα κληρονόμησε από τη μητέρα του, όπως συνέβη με το Κάστρο Μπαλμόραλ και το κτήμα Σάντρινγκχαμ: μια έκταση 81 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλλιεργήσιμης γης, εμπορικών μισθώσεων και ακινήτων.
Σαν κυνηγημένος έφυγε ο Χάρι από τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου
Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στον Τύπο από την ημέρα της στέψης ήταν η φυγή του Χάρι από την τελετή στέψης του Καρόλου. Κάποιοι παρατήρησαν τον Πρίγκιπα Χάρι να μην ψέλνει τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας «God Save The King», την ώρα που ο εστεμμένος πατέρας του πέρασε από μπροστά του.
Στα τηλεοπτικά πλάνα, διακρίνεται ο Πρίγκιπας Χάρι στην τρίτη σειρά των καθισμάτων, δύο σειρές πίσω από τον αδερφό του, τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ. Την ώρα που ο Βασιλιάς Κάρολος περνάει με το στέμμα στο κεφάλι και όλο το Αββαείο του Γουέστμινστερ έψελνε τον εθνικό ύμνο, ο Δούκας του Σάσεξ φαίνεται να κλείνει το στόμα του.
Κατόπιν τούτου, ο Πρίγκιπας Χάρι έφυγε άρον άρον από το Λονδίνο για να ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής στην Καλιφόρνια, εκεί όπου βρίσκεται η Μέγκαν Μαρκλ και τα δύο παιδιά τους, για να γιορτάσουν τα γενέθλια του μικρού Άρτσι, τα οποία είναι ανήμερα της τελετής στέψης του Βασιλιά Καρόλου.
Παρά την αμηχανία και το γεγονός ότι η σημερινή ημέρα φάνηκε να είναι πιο δύσκολη από όσο ίσως θα περίμενε, ο Πρίγκιπας Χάρι ήταν ευδιάθετος και «βιαστικός», σχολιάζουν τα βρετανικά ΜΜΕ, κατά την αποχώρησή του από το Λονδίνο.
«Δεν είσαι βασίλισσα, είσαι βασιλική σύζυγος»
Η βασίλισσα Καμίλα φέρεται να ήρθε αντιμέτωπη με την πριγκίπισσα Άννα για τον νέο της τίτλο σε ένα τεταμένο δείπνο, πριν τη στέψη, με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Η πριγκίπισσα φέρεται να είπε στην κουνιάδα της ότι ο τίτλος της είναι Queen Consort και όχι Queen, σύμφωνα με τον μοδίστρα της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Ντέιβιντ Εμάνουελ (David Emanuel).
Ισχυρίστηκε ότι το θέμα του νέου τίτλου της Καμίλα είναι «ιδιαίτερα φορτισμένο» και ότι «πολλοί άνθρωποι» είναι «δυσαρεστημένοι» για τον λόγο ότι θα αναφέρεται ως Βασίλισσα και όχι ως Βασιλική Σύζυγος.
Η σύζυγος του βασιλιά φέρεται να ήρθε αντιμέτωπη με την πριγκίπισσά Άννα, καθώς ο σχεδιαστής είπε ότι η «όλη κατάσταση» είναι «πολύ δύσκολη» εν μέσω ισχυρισμών ότι δεν αποδέχονται όλοι τον νέο τίτλο της Καμίλα.
Μιλώντας στον Dan Wootton στο GB News, ο Εμάνουελ, ο οποίος σχεδίασε το νυφικό της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1981, δήλωσε: «Άκουσα ότι υπήρξε ένα δείπνο πριν τη στέψη με το οποίο προφανώς ο βασιλιάς και η Καμίλα ήταν εκεί και προφανώς η πριγκίπισσα Άννα είπε: «Δεν είσαι βασίλισσα, είσαι βασιλική σύζυγος».
Το τελετουργικό της στέψης
Η πρώτη ενότητα της τελετής ήταν η αναγνώριση. Ο σεβασμιότατος Τζάστιν Γουέλμπι παρουσίασε τον νέο μονάρχη στο εκκλησίασμα ως τον αδιαμφισβήτητο βασιλιά και ζήτησε δήλωση αφοσίωσης. «Ο Θεός σώζοι τον βασιλιά» απάντησε το εκκλησίασμα. Η διαδικασία έγινε τέσσερις φορές, για καθεμία πλευρά του ναού.
Στη δεύτερη ενότητα, τον όρκο, ο Κάρολος παρέμεινε κοντά στον θρόνο και ακούμπησε το χέρι του στη Βίβλο, όπου ορκίστηκε ότι θα κυβερνά με βάση τους νόμους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας, αλλά και ότι θα υπερασπίζεται την θρησκεία της προτεσταντικής μεταρρύθμισης και της Εκκλησίας της Αγγλίας. «Όλα αυτά υπόσχομαι να τα πράξω» απάντησε ο Κάρολος, ζητώντας τη βοήθεια του Θεού.
Ακολούθησε η τρίτη ενότητα, το χρίσμα, που παρέλαβε ο αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Γουέλμπι από τον Αγγλικανό Αρχιεπίσκοπο της Ιερουσαλήμ. Το μύρο που χρησιμοποιείται καθαγιάστηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόδιλο στις 3 Μαρτίου, ενώ το λάδι για το μύρο προέρχεται από δέντρα στο Όρος των Ελαιών. Ο βασιλιάς Κάρολος έβγαλε τον χιτώνα και κάθισε στην καρέκλα της στέψης, όπου έβαλε το άγιο μύρο. Σημειώνεται ότι η στιγμή δεν καταγράφηκε από τις κάμερες και έγινε πίσω από παραβάν.
Η τέταρτη ενότητα, η ανάληψη, ξεκίνησε με τον ψαλμό 71 από βυζαντινή χορωδία. Σε αυτήν παρουσιάστηκαν και δόθηκαν τα σύμβολα της βασιλικής εξουσίας. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ παρέδωσε τον μανδύα στον βασιλιά, στον οποίο δόθηκαν τα σκήπτρα, τα σπιρούνια, τα ξίφη αλλά και η βασιλική σφαίρα.
Το σκήπτρο του Κυρίαρχου με το περιστέρι συμβολίζει τον πνευματικό ρόλο του μονάρχη και το σκήπτρο του Κυρίαρχου με τον σταυρό συμβολίζει την προσωρινή εξουσία του βασιλιά και την χρηστή διακυβέρνηση. Η σφαίρα συμβολίζει την θρησκευτική και την ηθική εξουσία.
Επίσης, στο δάχτυλο του Καρόλου τοποθετήθηκε και το δαχτυλίδι της Στέψης. Αφού φορέθηκαν όλα τα κοσμήματα από τον μονάρχη ο Αρχιεπίσκοπος τοποθέτησε στο κεφάλι του Καρόλου το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου.
Μετά και τη στέψη του Καρόλου, έγινε η στέψη της βασίλισσας Καμίλα. Η διαδικασία ήταν πολύ πιο σύντομη, ενώ φόρεσε το στέμμα της βασίλισσας Μαίρης, της γιαγιάς της βασίλισσας Ελισάβετ.
Ποιοι παρευρέθηκαν στην τελετή στέψης του νέου βασιλιά
Αν και ιστορικά δεν αποτελεί παράδοση να παρευρίσκονται στη στέψη άλλοι εστεμμένοι αρχηγοί κρατών, πολλοί ξένοι μονάρχες έδωσαν το «παρών».
Ειδικότερα:
- Πρίγκιπας Αλβέρτος και πριγκίπισσα Σαρλίν, Μονακό
- Πρίγκιπας διάδοχος Akishino και πριγκίπισσα Kiko, Ιαπωνία
- Πρίγκιπας Φρέντερικ και πριγκίπισσα Μαίρη, Δανία
- Βασιλιάς Καρλ XVI Γουστάβος και Πριγκίπισσα Βικτώρια, Σουηδία
- Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίσια, Ισπανία
- Πρίγκιπας διάδοχος Χαακόν και πριγκίπισσα Μέτε Μαρί, Νορβηγία
- Μέγας Δούκας Χένρι και Μεγάλη Δούκισσα Μαρία Τερέσα, Λουξεμβούργο
- Βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ και βασίλισσα Μαξίμα, Ολλανδία
- Βασιλιάς Tuheitia και Makau Ariki Atawhai, βασιλείς Μαορί (Νέα Ζηλανδία)
- Βασιλιάς Φίλιππος και βασίλισσα Ματθίλδη, Βέλγιο
- Βασιλιάς Jigme Khesar Namgyel Wangchuck και βασίλισσα Jetsun Pema, Μπουτάν
- Βασιλιάς Vajiralongkorn και Βασίλισσα Suthida, Ταϊλάνδη
- Βασιλιάς Tupou VI και Βασίλισσα Nanasipau’u, Τόνγκα
- Otumfuo Osei Tutu II και Lady Julia, βασιλείς της Ashanti (Γκάνα)
- Βασιλιάς Αμπντάλα Β’ και βασίλισσα Ράνια, Ιορδανία
- Yang di-Pertuan Agong και Raja Permaisuri Agong Tunku, Μαλαισία
- Ο πρίγκιπας Alois και η πριγκίπισσα Sophie, Λιχτενστάιν
- Βασιλιάς Χαμάντ, Μπαχρέιν
- Πρίγκιπας Mishal Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah, Κουβέιτ
- Βασιλιάς Mswanti III, Eswanti
- Βασιλιάς Letsie III και βασίλισσα Masenate, Λεσότο
- Πρίγκιπας Turki bin Muhammad Al Saud, Σαουδική Αραβία
- Σεΐχης Mansour bin Zayed, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani, Κατάρ
- Theyazin bin Haitham Al Said, Ομάν
- Πριγκίπισσα Lalla Meryem, Μαρόκο
Καλεσμένοι είναι και μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας, η Αννα Μαρία και ο γιος της Παύλος.
Οι ηγέτες που έδωσαν το «παρών»:
- Εμανουέλ Μακρόν, Πρόεδρος της Γαλλίας
- Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά
- Mary Simon, Γενική Κυβερνήτης του Καναδά
- Andrzej Duda, Πρόεδρος της Πολωνίας
- Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν θα παραστεί, αλλά η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν θα ηγηθεί αμερικανικής αντιπροσωπείας στη στέψη
- Αντονι Αλμπανέζε, πρωθυπουργός της Αυστραλίας
- Ντέιβιντ Χάρλει, Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας
- Κρις Χίπκινς, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας
- Η Σίντι Κίρο, Γενική Κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας, και ο σύζυγός της, Dr Ρίτσαρντ Ντέιβις.
- Shehbaz Sharif, πρωθυπουργός του Πακιστάν
- Φρανκ Γουόλτερ Σταϊνμάγερ, Πρόεδρος της Γερμανίας
- Σέρτζιο Ματαρέλα, Πρόεδρος της Ιταλίας
- Jagdeep Dhankhar, αντιπρόεδρος της Ινδίας
- Han Zheng, αντιπρόεδρος της Κίνας
- Μάικλ Χίγκινς, πρόεδρος της Ιρλανδίας και η σύζυγός του, Σαμπίνα Χίγκινς
- Leo Varadkar, Taoiseach της Ιρλανδίας
- Ferdinand Marcos Jr. και Louise Araneta-Marcos, Πρόεδρος και Πρώτη Κυρία των Φιλιππίνων
- Wavel Ramkalawan, πρόεδρος των Σεϋχελλών, και η σύζυγός του, Linda Ramkalawan
- Mario Abdo Benítez και Silvana López Moreira, Πρόεδρος και Πρώτη Κυρία της Παραγουάης
- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Κομισιόν
- Σαρλς Μισέλ, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Ρομπέρτα Μέτσολα, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
- Amina Jane Mohammed, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών
- Borjana Krišto, πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης
- Sheikh Hasina, πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές
- Νίκος Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος της Κύπρου
- Ranil Wickremesinghe, Πρόεδρος της Σρι Λάνκα
- Macky Sall, Πρόεδρος της Σενεγάλης
- Froyla Tzalam, γενική κυβερνήτης του Μπελίζ
- Cornelius A. Smith, γενικός κυβερνήτης των Μπαχαμών και η σύζυγός του, Clara Smith
- Philip Davis, πρωθυπουργός των Μπαχάμες
- Bob Dadae, γενικός κυβερνήτης της Παπούα Νέας Γουινέας
- David Vunagi, γενικός κυβερνήτης των Νήσων Σολομώντος
- Võ Văn Thưởng, πρόεδρος του Βιετνάμ
- Emmerson Mnangagwa, Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε
- Petr Pavel, Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας
- Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβαν, Πρόεδρος της Βραζιλίας
- Alexander Van der Bellen, ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας
- Narayan Prakash Saud, Υπουργός Εξωτερικών του Νεπάλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις