Στον τοίχο στήνει την Ελλάδα η έκθεση της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης, που ψηφίστηκε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Χωρίς να φείδεται επικρίσεων η PEGA γράφει για «μια πολύ ανησυχητική ιστορία ενός περίπλοκου και αδιαφανούς δικτύου σχέσεων, πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, ευνοιών και νεποτισμού, καθώς και πολιτικής επιρροής», υπογραμμίζοντας ότι «το κατασκοπευτικό λογισμικό… χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολιτικής εξουσίας και ελέγχου στα χέρια της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας», που έχει αποδυναμώσει τους μηχανισμούς ελέγχου, ώστε να καθίσταται ευκολότερη η παράνομη παρακολούθηση και ο εκφοβισμός όσων ασκούν κριτική ή καταπολεμούν τη διαφθορά και την απάτη.

Μάλιστα, η έκθεση βγάζει στη σέντρα την κυβέρνηση της Ελλάδας γράφοντας ότι αφού αρνείται την αγορά του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator84, τότε θα έπρεπε να είχε διατάξει την αστυνομική έρευνα του εγκλήματος κατά το ελληνικό δίκαιο των (αποπειρών) παραβίασης των τηλεφώνων των Κουκάκη και Ανδρουλάκη από έναν μη κρατικό φορέα κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα, καθώς τρέχουν μόνο εισαγγελικές έρευνες κατόπιν καταγγελιών.

Στη σέντρα η ελληνική κυβέρνηση

Επιπρόσθετα κάνοντας λόγο για στενές διασυνδέσεις και αλληλεξαρτήσεις μεταξύ ορισμένων προσώπων και συμβάντων που σχετίζονται με την κυβέρνηση, την ΕΥΠ και τους παρόχους κατασκοπευτικού λογισμικού, ιδίως την Krikel, προτιμώμενο προμηθευτή εξοπλισμού επικοινωνιών και παρακολούθησης, μεταξύ άλλων, στην αστυνομία και την ΕΥΠ, η PEGA υπογραμμίζει ότι η Krikel συνδέεται στενά με άτομα από το περιβάλλον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Γιάννης Λαβράνος φέρεται ότι κατέχει το 50 % της Krikel, μέσω μιας άλλης εταιρείας που ονομάζεται Mexal91, γράφει το σχέδιο απόφασης, για τον άνθρωπο που αποκαλύφθηκε από τότε που έσκασε το σκάνδαλο ότι εμπορεύεται συστήματα ασφαλείας και κάνει δουλειές με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η Επιτροπή PEGA συμπεραίνει ότι στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί παραβάσεις και κακοδιοίκηση κατά την εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης και προτείνει δέκα μέτρα, μεταξύ άλλων και τη συμμετοχή της Europol στις έρευνες.

Τα 10 μέτρα που ζητά η PEGA

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή PEGA καλεί την Ελλάδα να προχωρήσει στις εξής κινήσεις:

  • Να αποκαταστήσει επειγόντως και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικών εκ των προτέρων και εκ των υστέρων ελέγχων, καθώς και ανεξάρτητων μηχανισμών εποπτείας.
  • Να ανακαλέσει επειγόντως όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν συνάδουν πλήρως με τον κανονισμό για τα είδη διπλής χρήσης και να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές, μεταξύ άλλων στο Σουδάν.
  • Να διασφαλίσει ότι οι αρχές μπορούν να διερευνούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα όλες τις καταγγελίες για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού.
  • Να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία 826/145 του νόμου 2472/1997, με την οποία καταργήθηκε η δυνατότητα της ΑΑΔΕ να ενημερώνει τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
  • Να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των αρμόδιων εποπτικών οργάνων, όπως ο Διαμεσολαβητής και οι αρχές προστασίας δεδομένων, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης συνεργασία και πρόσβαση όλων των εποπτικών φορέων στις πληροφορίες και η παροχή πλήρους ενημέρωσης σε όλα τα θύματα.
  • Να αντιστρέψει τη νομοθετική τροποποίηση του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού.
  • Να εφαρμόσει επειγόντως την οδηγία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.
  • Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ηγεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ).
  • Να ξεκινήσει επειγόντως αστυνομική έρευνα μετά την εικαζόμενη κατάχρηση κατασκοπευτικού λογισμικού και να κατασχέσει φυσικά αποδεικτικά στοιχεία για πληρεξούσιους, εταιρείες μεσιτείας και πωλητές κατασκοπευτικού λογισμικού που συνδέονται με μολύνσεις από κατασκοπευτικό λογισμικό.
  • Να καλέσει την Europol να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες.

Όλο το σχέδιο απόφασης της Εξεταστικής Επιτροπής Pega για τη χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης μπορείτε να διαβάσετε στο ακόλουθο link

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/PEGA-PR-738492_EL.pdf