Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αμυγδαλιά: Πώς θα αντιμετωπίσετε τις προσβολές από εχθρούς και ασθένειες

Αμυγδαλιά: Πώς θα αντιμετωπίσετε τις προσβολές από εχθρούς και ασθένειες

Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου

Σειρά άμεσων επεμβάσεων σε αμυγδαλιές που έχουν προσβληθεί από εντομολογικούς εχθρούς (αφίδες) και ασθένειες προτείνονται στους αγρότες.

Ειδικότερα, η πράσινη αφίδα, είναι μικρά έντομα πρασινοκίτρινου χρώματος έως μαύρου. Προσβάλλουν τις τρυφερές κορυφές των βλαστών την άνοιξη, οπότε τα φύλλα κατσαρώνουν και σταματά η ανάπτυξη των βλαστών. Οι αφίδες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Χρειάζεται τακτική παρακολούθηση του αμυγδαλεώνα για να γίνει άμεση επέμβαση μόλις διαπιστωθούν προσβολές από αφίδες.

Γκριζόμαυρη αφιδα

Είναι μεγαλόσωμη γκριζόμαυρη αφίδα του κορμού και των βραχιόνων. Οι προσβολές από τις αφίδες αυτές διαρκούν όλο τον χρόνο, οι αποικίες της εμφανίζονται πάνω σε χονδρά κλωνάρια στους βραχίονες, τους κλάδους της αμυγδαλιάς, και στους κορμούς των νεαρών δενδρυλλίων. Το είδος αυτό είναι ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες (-7ο C) και έχει ευαισθησία στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Οι αποικίες αυτού του είδους εμφανίζονται πάντοτε από την σκιαζόμενη πλευρά των βραχιόνων ή των κλάδων. Οι πληγές που αφήνουν με τα νύγματα τους οι αφίδες αποτελούν σοβαρή πύλη εισόδου για πολλές επικίνδυνες ασθένειες στα δένδρα.

Συστάσεις: Να γίνει άμεση επέμβαση σε αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνονται προσβολές από αφίδες, με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. όπως deltamethrin, paraffin oil κ.α.

Κοκκοειδή

Είναι τα διάφορα χελωνάκια, τα οποία προσβάλλουν βλαστούς, κλαδίσκους, κλάδους και τον κορμό. Κάτω από το κηρώδες περικάλυμμα τους απομυζούν τους χυμούς της αμυγδαλιάς αδυνατίζοντας έτσι τα δένδρα. Όταν ο πληθυσμός του εντόμου είναι πυκνός μπορεί να ξεραθούν κλάδοι, κλαδίσκοι, το δένδρο εξασθενίζει και μειώνεται η παραγωγή του.

Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν τα κοκκοειδή της αμυγδαλιάς σποραδικά και κατά τόπους, στους νομούς Μαγνησίας (περιοχές Νέα Αγχίαλος, Σέσκλο, Κανάλια) και Λάρισας (Καλαμάκι, Συκούριο και Όσα).

Συστάσεις: Στις καλλιέργειες αμυγδαλιάς όπου διαπιστώνονται τα κοκκοειδή να γίνει καταπολέμηση με θερινά λάδια ή άλλα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όταν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε προνύμφες 1ου και 2ου σταδίου.

Ανάρσια ή βλαστορύκτης

Η ανάρσια έχει 2-3 γενεές το χρόνο. Το έντομο γεννάει τα αυγά του στην τρυφερή φλούδα των ετησίων βλαστών της αμυγδαλιάς το φθινόπωρο, Οι προνύμφες εισχωρούν στο φλοιό όπου και διαχειμάζουν. Οι προνύμφες βγαίνουν την άνοιξη αρχές Απριλίου και προσβάλουν τουςτρυφερούς βλαστούς μέσα στους οποίους σκάβουν στοά κατά μήκος του άξονα τους .και με κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω. με αποτέλεσμα να μαραίνονται οι κορυφές να γέρνουν προς τα κάτω και τελικά να ξεραίνονται, ή προσβάλουν τα τρυφερά αμύγδαλα .

Οι πληθυσμοί του εντόμου στο δίκτυο φερομονικών παγίδων 50-80 Ακμαία άτομα/ανά 5 ημέρες χωρίς να παρατηρούνται ζημιές σε βλαστούς και καρπούς.

Τα νεαρά δενδρύλλια ηλικίας 1-3 ετών είναι ευαίσθητα στην ανάρσια διότι καταστρέφει τις τρυφερές κορυφές των πιο εύρωστων βλαστών που προορίζονται για βραχίονες και έτσι δυσκολεύεται ο σχηματισμός των δένδρων.

Τα ακμαία (οι πεταλούδες) της δεύτερης γενεάς γεννούν τα αυγά τους πάνω στα αμύγδαλα. Οι προνύμφες εισέρχονται στο πράσινο περίβλημα των αμυγδάλων περικάρπιο από το οποίο και τρέφονται. Τους καρπούς τρώνε επιφανειακά ,κοντά στον ποδίσκο ή στο σημείο όπου ακουμπούν άλλους καρπούς ή φύλλα ή σε βλαστούς.

Καταπολέμηση: α) Αποτελεσματικός ψεκασμός εναντίον των προνυμφών που διαχειμάζουν κατά την περίοδο ληθάργου του δένδρου με χειμερινό πολτό και την προσθήκη ενός εντομοκτόνου και β) κατά τον Απρίλιο και μέσα Μαΐου με ένα εγκεκριμένο εντομοκτόνο.

Οι ψεκασμοί που συστήνουμε και εφαρμόζονται για την καταπολέμηση του ευρύτομου και άλλων εχθρών της αμυγδαλιάς καταπολεμούν και την ανάρσια .Δεν έχουν παρατηρηθεί προσβολές από την ανάρσια.

Όσοι παραγωγοί παρατηρήσουν συμπτώματα προσβολών ειδικά σε νεαρά δενδρύλλια 1-3 ετών να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους από τα μέσα Μαΐου έως αρχές Ιουνίου με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια σκευάσματα.

Φώμοψη ή έλκος κλαδίσκων

Συνεχίζεται η παρουσία της φώμοψης στις αμυγδαλιές. Προσβολές παρατηρούνται σε καλλιέργειες στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας.

Η ασθένεια προκαλεί ξήρανση των κλαδίσκων του έτους, νέκρωση των οφθαλμών και καστανές ακανόνιστες έως κυκλικές κηλίδες στα φύλλα. Η ζημιά ξεκινάει με τον σχηματισμό νεκρωτικής κηλίδας στη βάση ή γύρο από ένα οφθαλμό.

Σε μεγαλύτερους κλάδους και βραχίονες προκαλεί έλκη στα οποία και διαχειμάζει. Διαχειμάζει επίσης στα προσβεβλημένα φύλλα που πέφτουν στο έδαφος.

Η εγκατάσταση του παθογόνου στους βλαστούς του έτους γίνεται κατά την περίοδο της πτώσης των φύλλων ή των ανθέων από τις ουλές αυτών.

Συνθήκες ανάπτυξης: Υγρός και βροχερός καιρός (κατά την βλαστική περίοδο) είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση των μολύνσεων.

Οι θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 5-360C (άριστη 27-290C).Τα μολύσματα διασπείρονται με το νερό (βροχή, δρόσος) σε μικρές αποστάσεις, ενώ με τον άνεμο, τα έντομα και το πολλαπλασιαστικό υλικό σε μεγάλες αποστάσεις.

Α) Καλλιεργητικά μέτρα: Αφαίρεση και καταστροφή με φωτιά όλων των προσβεβλημένων βλαστών (ανεξαρτήτου εποχής). Αυτό το μέτρο πρέπει να εφαρμόζεται από όλους τους καλλιεργητές της περιοχής μόλις εμφανισθούν τα συμπτώματα της ασθένειας, για την μείωση και εξάλειψη των εστιών διαχείμασης του παθογόνου.

Να γίνει ψεκασμός με εκλεκτικά και εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. σε συνδυασμό με τη αντιμετώπιση της πολυστίγμωσης.

Πολυστίγμωση

Αναμένεται η εμφάνιση της πολυστίγμωσης μετά τις βροχοπτώσεις σε αμυγδαλεώνες του Ν. Μαγνησίας (Ν. Αγχίαλος, Κανάλια) καθώς και σε περιοχές του Ν. Λάρισας,Ν. Καρδίτσας και Ν. Φθιώτιδας.

Να γίνει ψεκασμός των δένδρων με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Must in

Τις ακριβότερες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή έχει η Ελλάδα

Πληρώνουμε τουλάχιστον δυο φορές ακριβότερα τις 10 παθήσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία σε σχέση με χώρες της περιοχής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024