Τεχνητή νοημοσύνη: Θα μπορούσε να «διατάξει» απολύσεις;
Πολλοί οι κίνδυνοι για τις θέσεις εργασίας από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Ανησυχητικές εξελίξεις δρομολογεί η ταχύτατη εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς στις ολοένα και περισσότερες σχεδιαζόμενες χρήσεις της τώρα συγκαταλέγεται ακόμα και ο… σχεδιασμός απολύσεων εργαζομένων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το chatGPT είναι ήδη σε θέση να δημιουργήσει ένα γενικό υπόμνημα απολύσεων, ενώ η Microsoft σχεδιάζει να συμπεριλάβει στο Excel σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βοήθημα στον οικονομικό προγραμματισμό.
Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, η γαλλική startup Pigment SAS δοκιμάζει ένα εργαλείο δημιουργικού ΑΙ ειδικά για τους επικεφαλής των οικονομικών τμημάτων επιχειρήσεων.
Το Pigment AI
Το προϊόν, που ονομάζεται Pigment AI, βασίζεται στο λογισμικό OpenAI. Τοποθετεί ένα chatbot μέσα σε λογιστικά φύλλα και πίνακες που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση οικονομικών σχεδίων.
Το λογισμικό έχει σχεδιαστεί για να αναλύει τα δεδομένα μιας εταιρείας και να δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως «τι θα γίνει αν λανσάρουμε το νέο μας προϊόν τρεις μήνες νωρίτερα» ή «τι κάνω για να διπλασιάσω τα έσοδά μου το επόμενο έτος».
Ο συν-διευθύνων σύμβουλος της Pigment περιέγραψε τη λειτουργία του εν λόγω συστήματος ΑΙ ως «αφαίρεση του αδιάφορου μέρους της εργασίας».
Μόνο που οι προτάσεις που θα μπορούσε να παρουσιάσει η εν λόγω πλατφόρμα μόνο αδιάφορες δεν είναι για τους εργαζόμενους. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει το Bloomberg, σε πολλές δυνητικές ερωτήσεις η απάντηση θα ήταν: Κάντε απολύσεις.
Τι άλλο θα μπορούσε, για παράδειγμα, να απαντήσει η ΤΝ στην ερώτηση «γιατί το τρέχον προβλεπόμενο κόστος των ανθρώπων μας είναι υψηλότερο από το εγκεκριμένο σχέδιο του 2023;»
Κίνδυνοι και αντιστάσεις
Εκτός από το να… προτείνει απολύσεις, βέβαια, η τεχνητή νοημοσύνη πλήττει και με άλλον τρόπο τους εργαζόμενους: Εξαφανίζει θέσεις εργασίας – είναι ενδεικτικό ότι ο CEO της IBM εκτίμησε ότι το 30% των λειτουργιών back-office θα εξαφανιστεί σε πέντε χρόνια, με την εταιρεία του να σταματά τις προσλήψεις σε τέτοιες θέσεις.
Υπάρχει πάντως και ο αντίλογος: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προτείνει σκληρά μέτρα όπως απολύσεις – προφανώς χωρίς ενσυναίσθηση και συνυπολογισμό παράπλευρων επιπτώσεων. Δεν μπορεί όμως να τις υλοποιήσει. Η υλοποίηση τέτοιου είδους αποφάσεων θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στα χέρια των ανθρώπων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις