Περιφέρεια Θεσσαλίας: Το εθνικό βαρόμετρο
Η μόνη μεταβολή που υπήρξε στον αριθμό των εδρών μετά την απογραφή του 2021 ήταν η απώλεια μιας έδρας στη Μαγνησία, η οποία περιορίστηκε εκ νέου (καθώς μεταξύ 2004 και 2012 ήταν πενταεδρική) στις 5 έδρες
Την έχουν αποκαλέσει περιφέρεια – βαρόμετρο λόγω της κοινωνικής και οικονομικής της σύνθεσης.
Η Θεσσαλία είναι η καρδιά του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, εκεί βρίσκονται μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και γνωστοί τουριστικοί προορισμοί, ορεινοί όγκοι καθώς και παραλιακά θέρετρα, ιδίως στο δυτικό τμήμα της. Πρόκειται για μια περιοχή – μικρογραφία της επικράτειας και, ως εκ τούτου, βρίσκεται σε υψηλή προτεραιότητα για όλα τα κομματικά επιτελεία.
Η μόνη μεταβολή που υπήρξε στον αριθμό των εδρών μετά την απογραφή του 2021 ήταν η απώλεια μιας έδρας στη Μαγνησία, η οποία περιορίστηκε εκ νέου (καθώς μεταξύ 2004 και 2012 ήταν πενταεδρική) στις 5 έδρες.
ΛΑΡΙΣΑ
Ο νομός που δίνει το πιο κοντινό αποτέλεσμα σε σχέση με το πανελλαδικό
Η Λάρισα, ως μια από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά εκλογικές περιφέρειες της χώρας, αποτελεί μια από τις 59 περιφέρειες, όπου σχεδόν όλα τα κόμματα που θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή θα αναζητήσουν μια από τις οκτώ έδρες του νομού. Με το μισό του εκλογικού σώματος να ψηφίζει στον Δήμο Λαρισαίων και το υπόλοιπο να κατανέμεται στον υπόλοιπο νομό (Ελασσόνα, Φάρσαλα, Νίκαια) και τον συμπαγή αγροτικό πληθυσμό, τα τελευταία χρόνια, ο νομός Λάρισας είναι από τους νομούς που δίνουν το πιο κοντινό αποτέλεσμα σε σχέση με το πανελλαδικό.
Από τις οκτώ έδρες, μόνο για τις μισές φαίνεται ότι γνωρίζουμε εκ των προτέρων τον τελικό κάτοχο, καθώς Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκλέξουν, βάσει του εκλογικού μέτρου (12,5%), από δύο βουλευτές. Από εκεί και πέρα, δύσκολα κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα διεκδικήσει με αξιώσεις τρίτη έδρα (καθώς για την προσκύρωση από την α’ κατανομή πρέπει να υπερβούν τοπικά το 37,5%) με τα υπόλοιπα κόμματα που θα εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο να διεκδικούν από μια έδρα. Λόγω της λειτουργίας του εκλογικού νόμου, υπάρχει το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ – αν και εφόσον δεν υπερβεί στον νομό το 12,5% και συμμετάσχουν 7 κόμματα στη νέα Βουλή – να μην μπορέσει να διατηρήσει την έδρα του.
Με βάση, λοιπόν, τις ανωτέρω υποθέσεις παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η μάχη του σταυρού προτίμησης, ιδίως για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν εκ νέου και οι 3 νυν βουλευτές, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος (27.467 σταυροί), ο Χρήστος Κέλλας (24.692 σταυροί) και η Στέλλα Μπίζιου (15.566 σταυροί). O πρώτος επιλαχών του 2019 και πρώην δήμαρχος Λαρισαίων, Κώστας Τζανακούλης, δεν θα είναι αυτή τη φορά υποψήφιος, καθώς πρόσφατα τοποθετήθηκε επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. Η υποψήφια δήμαρχος Λάρισας το 2019 (που έχασε στον δεύτερο γύρο από τον νυν δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη) Ρένα Καραλαριώτου βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο, όπως και ο πρώην πρόεδρος της νομαρχιακής οργάνωσης του κόμματος, Χρήστος Καπετάνος. Ενδιαφέρουσα είναι και η υποψηφιότητα του συνταγματάρχη ε.α. Νίκου Καρδούλα, ο οποίος ασχολείται και με τις έρευνες κοινής γνώμης. Στο ψηφοδέλτιο, επίσης, συμμετέχουν οι Νίκος Ντόλας, Αθανάσιος Παΐδης, η Δήμητρα Παπανικολάου, η Ευφροσύνη Χατζηκωνσταντίνου και ο ταξίαρχος ε.α. Χρήστος Χατζησαλάτας.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο νυν βουλευτές, ο προερχόμενος από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, Βασίλης Κόκκαλης (14.095 σταυροί) και η Αννα Βαγενά (10.904 σταυροί), όπως και ο πρώτος επιλαχών, Γιάννης Καρυπίδης, (9.786 σταυροί) βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο, το οποίο κατά τα λοιπά είναι ανανεωμένο. Η οικονομολόγος Ζωή Ακριβούλη (προερχόμενη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ανανεωτικής Αριστεράς), η ιδιωτική υπάλληλος Μαρία Εμμανουήλ Χατζή, η συνδικαλίστρια εκπαιδευτικός Ερμίνα Μαγαλιού και δύο στελέχη με αναφορές στη διοίκηση Καλογιάννη στον Δήμο Λαρισαίων, ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Νταής και ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου, Απόστολος Πέκας, θα επιδιώξουν την καλύτερη δυνατή επίδοση.
Στο ΠΑΣΟΚ, η Ευαγγελία Λιακούλη θα επιδιώξει να διατηρήσει την πρωτιά και σε αυτές τις εκλογές, στις οποίες, μάλιστα, δεν θα βρει απέναντί της τον δεύτερο και τρίτο σε σταυρούς του 2019, τον Κωνσταντίνο Μπαργιώτα και τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, Φίλιππο Σαχινίδη. Ισχυρή είναι η υποψηφιότητα του καθηγητή χειρουργικής καρδιάς, Νίκου Τσιλιμίγκα, ο οποίος το 2014 και το 2019 είχε διεκδικήσει, ανεπιτυχώς, την περιφέρεια Θεσσαλίας. Από πλευράς ΚΚΕ, στο ψηφοδέλτιο βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής και εκ των ηγετικών στελεχών του κόμματος, Γιώργος Λαμπρούλης.
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Μάχη για τα κεκτημένα, με μία έδρα λιγότερη
Πονοκέφαλο για τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η απώλεια μιας έδρας από τον Νομό Μαγνησίας, ύστερα από την απογραφή του 2021, καθώς δυσχεραίνει ιδιαιτέρως – σε συνδυασμό με την πιθανή ενίσχυση των μικρότερων κομμάτων – η διατήρηση των κεκτημένων των εκλογών του 2019 (4 έδρες για τη Νέα Δημοκρατία και 2 έδρες για τον ΣΥΡΙΖΑ). Ορισμένα, δε, σενάρια κατανομής εδρών δεν αποκλείουν κατά την κάλπη της απλής αναλογικής την εκλογή από έναν βουλευτή σε πέντε διαφορετικά κόμματα.
Σκληρή αναμένεται να είναι η μάχη εντός της Νέας Δημοκρατίας για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στη μάχη του σταυρού. Ο εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος Χρήστος Μπουκώρος (15.964 σταυροί), η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή (10.666 σταυροί), ο Αθανάσιος Λιούπης (10.137 σταυροί) και ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας (9.221 σταυροί) βρίσκονται στη λίστα του κόμματος. Παρών, επίσης, είναι ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος (6ος με 5.875 σταυρούς το 2019), ενώ νέες είσοδοι είναι της μηχανικού περιβάλλοντος Ευτυχίας Αντωνίου – Χουβαρδά και της κτηνιάτρου Ουρανίας Καθηνιώτη.
Αντίστοιχα και στον ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο βουλευτές, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (10.774 σταυροί) και η πρώην υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου (10.520 σταυροί), θα επιδοθούν στο κυνήγι του σταυρού, μαζί με την πρώην υφυπουργό Εσωτερικών (και προερχόμενη από τους ΑΝΕΛ) Μαρίνα Χρυσοβελώνη (υποψήφια με ΣΥΡΙΖΑ το 2019, 3η με 9.578 σταυρούς).
Ως προς τα υπόλοιπα κόμματα και τις πιθανότητες που τους επιφυλάσσει η απλή αναλογική, θα χρειαστεί να κάνουμε λίγη υπομονή.
ΤΡΙΚΑΛΑ
Πόσες αλλαγές θα φέρει η απλή αναλογική;
Στον τετραεδρικό νομό Τρικάλων, η ΝΔ θα δώσει τον αγώνα για το δύσκολο έργο της διατήρησης των τριών εδρών, το οποίο στις εκλογές του Μαΐου συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες επαλήθευσης. Οπως και στη Μαγνησία, ορισμένα (μεσαίας πιθανότητας εμφάνισης σενάρια) δίνουν πιθανότητες σε τέσσερα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ) να λάβουν από μία έδρα. Η Νέα Δημοκρατία κατέρχεται με το ίδιο κατά τα 5/6 ψηφοδέλτιο του 2019, με τους 5 πρώτους σε σταυρούς να δίνουν το «παρών». Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας (18.410 σταυροί), ο Αθανάσιος Λιούτας (10.069 σταυροί) και η Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα (10.057 σταυροί) διεκδικούν την επανεκλογή τους, μαζί με τους δύο επιλαχόντες, τον πρώην βουλευτή Ηλία Βλαχογιάννη (9.807 σταυροί) και τον Μικελή Χατζηγάκη, γιο του πρώην υπουργού και επί σειρά ετών βουλευτή Σωτήρη Χατζηγάκη (8.424 σταυροί). Το νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο είναι η δημοσιογράφος Χαρά Ξάνθη, εκ «μεταγραφής» από την Ανατολική Αττική όπου ήταν υποψήφια το 2019.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί ο νυν βουλευτής Σάκης Παπαδόπουλος, αφήνοντας τους δύο πρώην βουλευτές, την Παναγιώτα Δριτσέλη και τον Χρήστο Σιμορέλη, να διεκδικούν την έδρα του κόμματος. Δυναμική παρουσιάζει και η υποψηφιότητα της επιχειρηματία Μαρίνας Κοντοτόλη, συντρόφου του πρώην υπουργού και βουλευτή Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση. Στο ψηφοδέλτιο βρίσκεται και ο μουσικός Λευτέρης Τσικρικάς, ο φαρμακοποιός Γιάννης Χάιδος και η δικηγόρος Πέρυ Χαριστοπούλου.
Από το ΠΑΣΟΚ, ισχυρό προβάδισμα για την κατάληψη της έδρας – εφόσον το επιτύχει το ΠΑΣΟΚ – έχει ο ψυχίατρος Γιώργος Οικονόμου, ενώ από το ΚΚΕ τον πρώτο λόγο θα έχει ο επί σειρά ετών βουλευτής Αχιλλέας Κανταρτζής.
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Θα κερδίσει έδρα το ΠΑΣΟΚ;
Στην Καρδίτσα είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η ΝΔ, εφόσον αναδειχθεί πρώτο κόμμα πανελλαδικά, να διατηρήσει τουλάχιστον τις δύο από τις τρεις σημερινές της έδρες, με το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί την τρίτη από το κυβερνών κόμμα. Επομένως, ο αγώνας του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα (14.934 σταυροί), και των άλλων δύο νυν βουλευτών, του πρώην δημάρχου Μουζακίου Γιώργου Κωτσού (14.589 σταυροί) και της Ασημίνας Σκόνδρα (9.974 σταυροί) αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Κατά τα λοιπά, οι υπόλοιπες τρεις θέσεις καλύπτονται με νέους υποψηφίους, τον οικονομολόγο Φώτη Βρέκο, την δικηγόρο Κατερίνα Νταλντάνη και τον γιατρό Αριστοτέλη Σπανιά.
Ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, δεν θα είναι πλέον υποψήφιος, με αποτέλεσμα να ανοίγει η μάχη για την έδρα που μένει ορφανή μεταξύ της Χρυσούλας Κατσαβριά-Σιωροπούλου (πρώην βουλευτή και 1ης επιλαχούσας το 2019), του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Αγορή (5ος το 2019), του κτηνοτρόφου Γιώργου Βαϊόπουλου, της ιστορικού Αγορής Κουκουμτζή και της νομικού Αγγελικής Τεντολούρη. Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ των εκλογών 2012 και Iανουαρίου 2015, Νίκος Μιχαλάκης, ο οποίος δεν είχε κατέβει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και του 2019, κάνει την επανεμφάνισή του.
- Super League: Η βαθμολογία μετά τις νίκες Αστέρα και ΟΦΗ (pic)
- ΟΦΗ – Βόλος 4-0: «Καθάρισε» εύκολα τους Θεσσαλούς των 10 παικτών
- Γαλλία: Αυτή είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης – Ποιους επέλεξε ο Μπαϊρού
- Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για αντιαεροπορικό και αντι- drone θόλο
- 2024: Η χρονιά που το πολιτικό τοπίο μετατοπίστηκε δεξιά και ακροδεξιά
- Θεσσαλονίκη: Αγιοβασίληδες έκαναν αναρρίχηση και μοίρασαν δώρα σε μικρούς ασθενείς του ΑΧΕΠΑ