«Η γυναίκα στον έρωτα μοιάζει με τη λύρα, που δεν φανερώνει τα μυστικά της, παρά μονάχα σ’ εκείνον που ξέρει να τη χειρίζεται καλά», έχει γράψει ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ.

Και μπορεί η παραπάνω φράση να απέχει παρασάγγας από το «καυτό» απόσπασμα του βιβλίου «Fugue Américaine» (Αμερικανική Φούγκα) του Μπρινό Λε Μερ, που έχει ανάψει φωτιές τις τελευταίες ημέρες στη Γαλλία της συνταξιοδοτικής κρίσης, ωστόσο απλά αποδεικνύει αυτό που έχει ειπωθεί πολλές φορές, ότι αν ο έρωτας δεν υπήρχε, οι Γάλλοι θα ήταν αυτοί που θα τον εφεύρισκαν!

Από τη Φαίδρα, την φανταστική ηρωίδα του Ρακίνα, μέχρι τον Συρανό ντε Μπερζεράκ και τη μοιραία σχέση των υπαρξιστών Σιμόν ντε Μπωβουάρ και Ζαν-Πωλ Σάρτρ, ο πόθος και το πάθος του έρωτα είναι τόσο σημαντικά για τους Γάλλους, όσο είναι η ανάσα και το καρδιοχτύπι για όλους τους υπολοίπους.

Το επίμαχο απόσπασμα

Στην επίμαχη σκηνή, το ένα από τα δύο αδέλφια που πρωταγωνιστούν στο βιβλίο με προορισμό την Κούβα και σταθμό μια συναυλία του διάσημου πιανίστα, Βλαντιμίρ Χόροβιτς, έρχεται σε ερωτική επαφή με μια νεαρή γυναίκα τη Τζούλια. «Ρίχτηκε στο κρεβάτι και μου αποκάλυψε τον σκουρόχρωμο πρωκτό της», αναφέρει ο Όσκαρ στο βιβλίο.

«Θα έρθεις, Όσκαρ; Ποτέ ξανά δεν ήμουν τόσο υγρή και διεσταλμένη», τον προσκαλεί η νεαρή και οι Γάλλοι που βρίσκονται ακόμα στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια, παρότι εκτιμούν βαθύτατα το υποβόσκον κρεσέντο της έντασης, δεν μπορούν και να μην φωνάξουν για το πως ένας υπουργός Οικονομικών έχει το χρόνο για ερωτικά πονήματα, όταν η οικονομία της χώρας… έχει πέσει στα γόνατα.

«Ο Μπρινό Λε Μερ έγραψε για έναν πρωκτό και κανείς μας δεν ήταν έτοιμος γι’ αυτό», σχολίασε η γαλλική έκδοση της Huffington Post, απηχώντας το λαϊκό αίσθημα, που έχασε την ανάσα του, όταν λίγες ώρες αργότερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας.

Η πολιτική θέλει… ρομαντισμό

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός, αφού εξήγησε «ότι αν η πολιτική δεν συνοδεύεται από την ελευθερία της έκφρασης και της ρομαντικής δημιουργίας, τότε από μόνη της δεν είναι αρκετή», ξεκαθάρισε ότι γράφει τα ξημερώματα, τα Σαββατοκύριακα και στις διακοπές.

Προς υπεράσπιση του, δεν είναι το πρώτο ερωτικό ανάγνωσμα που υπογράφει, αφού στα νιάτα του είχε φιλοτεχνίσει μια παθιασμένη νουβέλα για τη σχέση ενός γιατρού με μια παντρεμένη γυναίκα.

Ομοίως και η γοητευτική Μαρλέν Σιαπά, η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, που πρόσφατα πόζαρε γυμνή για το Playboy τυλιγμένη με τη γαλλική σημαία, έχει πίσω της ακόμα μεγαλύτερη συγγραφική καριέρα με το όνομα Marie Minelli.

Από τον Πομπιντού στον ντε Γκωλ

Μερικοί από τους τίτλους των βιβλίων της είναι «Τολμώντας τον γυναικείο οργασμό» και «Γράμμα στην μήτρα μου», που θα εκτιμούσε –γιατί όχι- και ο εστέτ εκλιπών πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν, ο οποίος ανάμεσα στα πολλά και εξαιρετικά έργα του είχε υπογράψει και τη νουβέλα «La Princess et le President» για το φλερτ ενός προέδρου με μια πριγκίπισσα, που ευρέως πιστεύεται ότι ήταν η πριγκίπισσα Νταιάνα.

«Είναι σύνηθες για τους Γάλλους άνδρες να γράφουν», επιχειρηματολογεί από την πλευρά του και ο Γάλλος συγγραφέας Λουκ Ρουμπάν, υπενθυμίζοντας ότι και ο Γάλλος πρόεδρος Ζωρζ Πομπιντού είχε κυκλοφορήσει μια συλλογή από ποιήματα και ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ είχε γράψει τα απομνημονεύματα του, βάζοντας στο όλο ζήτημα τελεία και παύλα.