To debate των πολιτικών αρχηγών – Οι τοποθετήσεις και οι κόντρες
Για τρεις ώρες οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο πολυσυζητημένο debate, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους για κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Τα «καρφιά» ξεκίνησαν ήδη από την άφιξη των αρχηγών στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για τη διεξαγωγή του πολυσυζητημένου debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Οι πολιτικοί αρχηγοί τοποθετήθηκαν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην κοινωνία και την καθημερινότητα. Υπενθυμίζεται ότι οι θεματικές ενότητες ήταν: Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση / Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα / Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια / Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος / Περιβάλλον και Ενέργεια / Νέα Γενιά.
Αρκετές ήταν οι φορές που οι πολιτικοί αρχηγοί σήκωσαν το… γάντι που πετούσε άλλος αρχηγός, απαντώντας, δείχνοντας έτσι ότι η διαδικασία που αποφασίστηκε στη διακομματική επιτροπή ίσως να ήταν λανθασμένη.
Μητσοτάκης: Χρήσιμο το debate
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά το τέλος του debate και εξερχόμενος του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ δήλωσε τα εξής: «Νομίζω ότι 8 χρόνια ήταν πολλά για να γίνει debate, πιστεύω ότι ήτανε χρήσιμο, πιστεύω ότι οι πολίτες που το παρακολούθησαν θα έβγαλαν κάποια συμπεράσματα», υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιες συζητήσεις πρέπει να γίνονται περισσότερες και ενδεχομένως και με μεγαλύτερη συχνότητα».
«Από εκεί και πέρα, προσωπικά επιχείρησα να μιλήσω περισσότερο για το μέλλον, για το σχέδιό μου για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας, για μια πιο παραγωγική, πιο κοινωνική, πιο δίκαιη, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο ισχυρή Ελλάδα, αλλά τελικά εναπόκειται στην κρίση των πολιτών και των τηλεθεατών να μας αξιολογήσουν όλους» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Όσο για την αποτίμηση του debate ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η τελική αξιολόγηση -ποιος έβαλε γκολ, ποιος έφαγε γκολ- θα κριθεί σε δέκα ημέρες από τώρα. «Έχετε πολλές εκπομπές αυτή τη στιγμή για να κάνετε τη δουλειά σας και να αξιολογήσετε τις επιδόσεις» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τσίπρας: Οι πολίτες θα κρίνουν το αποτέλεσμα του debate
«Το ματς έληξε 2-0, στο Champions League, εδώ δεν ξέρω, οι πολίτες θα κρίνουν», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας όταν εξερχόμενος του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, ρωτήθηκε «πόσο έληξε».
«Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών και τα debates είναι όφελος για τη δημοκρατία. Ελπίζω να το καταλαβαίνουν κάποιοι που δεν ήθελαν να γίνει συζήτηση το 2019 και που δεν θέλουν να γίνει και το 2023 μια συζήτηση όπως θα έπρεπε κι ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της πρωτιάς στις εκλογές που έχουμε μπροστά μας», είπε.
Προσέθεσε ότι η συζήτηση ωφέλησε και θα ήταν ακόμα πιο επωφελής για τη δημοκρατία και τους πολίτες αν είχε πιο χαλαρούς όρους, ενώ επισήμανε ότι συζήτηση μεταξύ όλων αλλά και μεταξύ των δυο είχε γίνει και το ’15 και το 2009, αλλά και παλιότερα. «Αυτό μόνο όφελος είναι για τη δημοκρατία, το καταλαβαίνουν οι πολίτες και ελπίζω να έχει καταλάβει και το σφάλμα του ο κ. Μητσοτάκης, που δεν έγινε ούτε το ’19 και μεταξύ όλων και ανάμεσα στους δύο, και δεν θέλει και σήμερα μια συζήτηση πολιτισμένη όπως σε όλη την Ευρώπη γίνεται ανάμεσα και στους δύο».
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσίπρας τόνισε «ας μην υποτιμούμε τη λαϊκή ετυμηγορία, ο λαός θα πάει να ψηφίσει για να βγάλει κυβέρνηση σε αυτές τις εκλογές και νομίζω ότι θα υπάρχει η δυνατότητα ο πρώτος να διαμορφώσει τους όρους για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Άρα μην προδικάζουμε ότι θα υπάρχουν δεύτερες εκλογές, είναι ασέβεια στο λαό που θα πάει να ψηφίσει».
Για το αν ισχύει ότι στο διάλειμμα είπε στον κ. Μητσοτάκη να κάνουν τηλεμαχία οι δύο τους, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Είπα στον κ. Μητσοτάκη ότι η δέσμευση του για τις επόμενες εκλογές θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία και σημασία αν ήταν μια δέσμευση που θα αφορούσε αυτή την εκλογική αναμέτρηση γιατί δεν πρέπει να υποτιμούμε τη διαδικασία της λαϊκής ετυμηγορίας». Επανέλαβε την άποψη του ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει λάθος που το αρνείται καθώς «θα ήταν πολύ χρήσιμο για όλους, για τη δημοκρατία πάνω απ’ όλα να γίνουμε μια πραγματική χώρα και να μη φοβόμαστε το διάλογο».
«Το «δεν είναι όλοι ίδιοι» του κ. Κουτσούμπα σας δείχνει ότι ενδεχομένως να λειαίνεται λίγο το έδαφος;», ρωτήθηκε επιπλέον ο κ. Τσίπρας, απαντώντας ότι «υπάρχει μια μετατόπιση στην πραγματικότητα και τον ρεαλισμό γιατί οι πολίτες το καταλαβαίνουν ότι δεν είναι όλοι ίδιοι».
Ως προς το τι θα ρωτούσε τον κ. Ανδρουλάκη αν είχε τη δυνατότητα στο debate, ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει τι θα έκανε αν ήταν διαφορετικοί οι όροι. «Εγώ προσπάθησα, ακόμα και σε αυτούς τους πολύ σφιχτούς όρους, να κόψω λίγο από το ενάμισι λεπτό που είχα, για να θέσω κάποια ερωτήματα, να γίνει πιο ζωντανός ο διάλογος. Κρίμα που η διακομματική δεν αποφάσισε να υπάρχει αυτή η δυνατότητα».
Ανδρουλάκης: Ανάχωμα στο παρελθόν ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ
Δεν υπάρχουν νησίδες ατιμωρησίας. Η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της και οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν, είπε, μεταξύ άλλων, κατά την αναχώρησή του από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, σχετικά με την απάντηση που έδωσε στη διάρκεια της αποψινής τηλεμαχίας αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών. «Το θέμα είναι να θωρακιστεί η χώρα», συμπλήρωσε για το ίδιο θέμα.
Χαρακτηρίζοντας γόνιμη τη συζήτηση που έγινε σημείωσε: Αυτό που θέλω να πω εγώ είναι πως αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία στις 21 Μαΐου να πάρουμε μια απόφαση αλλαγής και να αφήσουμε στο παρελθόν κακές νοοτροπίες. «Στον ελληνικό λαό αξίζει κάτι πολύ περισσότερο. Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να μπει ανάχωμα σε αυτό το παρελθόν».
Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ακόμα πως αυτό που λέει περί συνεννόησης είναι αυτό που συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα. «Εγώ θα κάνω αυτό που έχω πει στον ελληνικό λαό. Θέλω ισχυρή εντολή για να έχουμε μια κυβέρνηση με σταθερότητα, μια κυβέρνηση που θα κινείται στα ευρωπαϊκά πρότυπα με οικονομική ανάπτυξη» συμπλήρωσε.
«Κάνω αγώνα να αναγεννηθεί το ΠΑΣΟΚ και έχει αξία μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη που να βάλει τέλος στην πολίτική των δυο μεγάλων κομμάτων του δήθεν Φιλελεύθερου Μητσοτάκη και του δήθεν Αριστερού Τσίπρα» είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε: «Ο ελληνικός λαός ψηφίζει στις 21 Μαΐου. Ας περιμένουμε λοιπόν τον λαό».
Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα είναι εδώ και προεκλογικά και μετεκλογικά
Δεν είπαμε ότι είναι όλοι ίδιοι, κοινό πρόγραμμα έχουν, …αυτοί είναι, είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εξερχόμενος του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, μετά τη διεξαγωγή του ντιμπέϊτ των πολιτικών αρχηγών.
Είπε ότι όσοι παρακολούθησαν το debate πήραν κάποιες απαντήσεις, σημειώνοντας ότι «δεν γίνεται σε ένα debate πολιτικών αρχηγών, όπως λέγεται αυτή η ιστορία, χρειάζεται καθημερινός αγώνας, καθημερινή πάλη, αντιμετώπιση των προβλημάτων, το ΚΚΕ υπόσχεται ότι θα είναι εδώ και προεκλογικά και μετεκλογικά γιατί δυνατός πρέπει να είναι ο λαός. Και το ΚΚΕ αν αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη θα μπορεί να είναι μπροστά στους αγώνες γιατί τα δύσκολα, δυστυχώς, είναι μπροστά μας».
Σχολιάζοντας τη φράση του Αλ. Τσίπρα ότι «λέγοντας πως ο κ. Κουτσούμπας πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ίδια κόμματα, αλλά έχουν κοινά προγράμματα, μετατοπίζεται προς το μέτωπο της αλλαγής», είπε «τα κόμματα δεν είναι φωτοτυπίες, έχουν κάποιες διαφορές επιμέρους. Το θέμα είναι στα βασικά, στα κύρια είναι ενάντια σε αυτή την κατάσταση, ενάντια στη βαρβαρότητα; Είναι υπέρ των λαϊκών συμφερόντων ή υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου; Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα και αυτό το ερώτημα το απευθύνει ο ελληνικός λαός και το απαντάει επίσης. Και πρέπει, επιτέλους, αυτή τη στιγμή να το απαντήσει θετικά: Να ψηφίσει ο ελληνικός λαός ΚΚΕ».
«’Αλλωστε», πρόσθεσε, «η μεγάλη νίκη της Πανσπουδαστικής στις σημερινές εκλογές που στις περισσότερες σχολές είναι με ποσοστά πάνω από 45% με 50% δείχνει τον δρόμο. ‘Αρα μπορούμε. Δεν είναι όλα «ουτοπία», ούτε όλα «όραμα». Όλα μπορούν να γίνουν. Ο ελληνικός λαός ας αποφασίσει ποιούς θέλει να έχει δίπλα του την άλλη μέρα που θα είναι δύσκολη, το λέμε και το υπογράφουμε, που θα είναι αντιλαϊκές οι πολιτικές αυτών που θα βγούν στην κυβέρνηση. Να έχει δυνατό ΚΚΕ, να οργανώσει το εργατικό-λαϊκό κίνημα, να αντιμετωπίσει τα αντιλαϊκά μέτρα, να έχουμε κατακτήσεις και να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές, ουσιαστικές αλλαγές στην κοινωνία, στην οικονομία, στα πάντα».
«Κακό το debate» σημείωσε ο Βαρουφάκης
«Ήταν ένα πάρα πολύ κακό debate… είπαν τοξικά ψέματα για τα μνημόνια» είπε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του μετά το debate ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ επανέλαβε ορισμένες θέσεις του ΜέΡΑ25.
Σχετικά με την απουσία χαιρετισμού του πρωθυπουργού προς τον ίδιο, πριν την έναρξη του debate ο ίδιος είπε: «Νομίζω με χαιρέτησε, αλλά αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία».
Αναφορικά με την μηχανή του, δήλωσε πως δεν την δίνει και είπε αστειευόμενος πως θα… πεθάνει επάνω σε αυτήν.
Βελόπουλος: Μιλήσαμε με ψυχή και καρδιά
«Σήμερα εμείς μιλήσαμε με ψυχή και καρδιά. Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν είπαν όλη την αλήθεια» τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος κατά την αποχώρησή του μετά την ολοκλήρωση του debate.
«Ευχόμαστε την επόμενη φορά οι δημοσιογράφοι να ρωτούν ό,τι θέλουν» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν είναι πολιτικός, αλλά επιχειρηματίας και έτσι προετοιμάζεται πάντα για το κάθε ενδεχόμενο.
23:57 Μητσοτάκης: «Έχουμε πολλή ακόμη δουλειά να κάνουμε»
Στην τελική του εισήγηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «σε δέκα μέρες οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν μια απόφαση: αν θα συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω».
«Μετά από μια δύσκολη τετραετία μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να τους πως ήμουν συνεπής στις δεσμεύσεις μου. Και ότι κράτησα τη χώρα ασφαλή εν μέσω πρωτοφανών προκλήσεων» συμπλήρωσε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.
Ωστόσο συνέχεια κατέστησε σαφές πως οι πολίτες «ψηφίζουν με το βλέμμα στο μέλλον» συμπληρώνοντας πως «έχω ξεκάθαρο σχέδιο για την επόμενη τετραετία».
Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως «θέλω μια Ελλάδα που θα μπορέσει να ανεβάσει το μέσο και τον κατώτατο μισθό, που θα μειώσει την ανεργία» και πρόσθεσε πως «έχω ένα ξεκάθαρο όραμα για το μέλλον με πολλές θέσεις εργασίας που θα ανεβάσει τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ και τον κατώτατο στα 900 ευρώ».
Στη συνέχεια, παραδέχτηκε πως «έχουμε πολλή ακόμη δουλειά να κάνουμε. Η κατάσταση στην Υγεία δεν είναι αυτή που θέλουμε αλλά έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο για το τι θέλουμε να κάνουμε».
«Ξέρω ότι μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στην πράσινη ενέργεια. (…) Μπορούμε να παράγουμε περισσότερη ηλιακή ενέργεια. Θέλω μια Ελλάδα ισχυρή που θα είναι πρωταγωνιστής, που θα διαμορφώνει εξελίξεις. Είναι στο χέρι μας αν θα προχωρήσουμε σταθερά μπροστά» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
23:54 Τσίπρας: Οι πολίτες μπορούν να φέρουν την αλλαγή
Στο καταληκτικό του σχόλιο στο αποψινό debate ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε λέγοντας ότι απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες ανεξάρτητα από το αν είναι αριστεροί, δεξιοί ή κεντρώοι γιατί έχουν τη δυνατότητα με την ψήφο τους να φέρουν την αλλαγή στις επερχόμενες εκλογές.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες των εργαζόμενων, των αγροτών, των νέων που σκέφτονται να φύγουν από τη χώρα.
«Τα 4 τελευταία χρόνια η αδικία έγινε καθεστώς. Τα πανεπιστήμια έμειναν παρατημένα, τα νοσοκομεία δεν έχουν γιατρούς, οι νέοι βλέπουν τα όνειρά τους να συνθλίβονται. Χιλιάδες νοικοκυριά αγωνιούν αν θα χάσουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς», είπε χαρακτηριστικά.
«Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε με απλή αναλογική και κοινή λογική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ξέρουμε και μπορούμε, κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες της μεταπολίτευσης, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Κάναμε λάθη, αλλά κυβερνήσαμε έντιμα. Αφήσαμε χρήματα στα Ταμεία. Δεν κυβερνήσαμε με το πρόγραμμά μας. Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε χωρίς του μνημονιακούς περιορισμούς. Το χρωστάμε στην Ιστορία, το χρωστάμε στον ελληνικό λαό, με δικαιοσύνη για όλους, με δικαιοσύνη παντού», κατέληξε.
23:51 Ανδρουλάκης: Μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή
«Οι κάλπες της 21ης Μαΐου θα δείξουν αν θα αλλάξει κάτι ή θα ζήσουμε μία από τα ίδια. Ζούμε 15 χρόνια οικονομικής κρίσης, ανισότητας, ανεργίας και θεσμικής παρακμής. Η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές προς όφελος του πολίτη και της οικονομίας» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην τοποθέτησή του στην τελική του τοποθέτηση στο debate.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα σενάρια ακυβερνησίας την επομένη των εκλογών και τόνισε: «Κυβέρνηση θα έχουμε, το θέμα είναι τι κυβέρνηση. Που χαϊδεύει τους ισχυρούς ή προς όφελος του απλού πολίτη και των νέων».
«Εγώ αυτό που λέω σήμερα, αυτό θα κάνω και αύριο και δεν θέλω κανένας πολίτης να νιώσει ότι εργαλειοποίησα την ψήφο του» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας ότι η «πυξίδα μας είναι η εμπιστοσύνη, η αξιοκρατία και διαφάνεια, η αξιοπρέπεια (με ισχυρό κοινωνικό κράτος με δημόσια παιδεία και εξωστρέφεια) και η ανάπτυξη και προοπτική».
«Μπορούμε, εάν ο λαός μας δώσει ισχυρή εντολή, να κάνουμε την αλλαγή» είπε κλείνοντας ο Νίκος Ανδρουλάκης.
23:48 Κουτσούμπας: Από χέρι αντιλαϊκή η επόμενη κυβέρνηση
Στην τελική του εισήγηση ο γ.γ. του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» λέγοντας πως αποτυπώνει αποτυπώνει όχι μόνο το έγκλημα στα Τέμπη, αποτυπώνει αυτήν πορεία των τελευταίων ετών και τις αντιφάσεις ενός συστήματος βαρβαρότητας.
«Αυτόν τον δρόμο τον δημιούργησαν όλα τα κόμματα που είχαν κυβερνήσει τα προηγούμενα χρόνια» είπε και τόνισε πως «όλοι οι παριστάμενοι, είτε ως πρωθυπουργοί, είτε ως υπουργοί, αλλά και άλλοι ως στελέχη κομμάτων, με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση. Είναι μέρος του προβλήματος και αυτό πρέπει να ξέρει ο λαός».
Κυβέρνηση θα βγει το επόμενο διάστημα. Εκτιμάμε πως θα βγει στη βάση των προγραμμάτων που έχουν διαμορφώσει τα κόμματα, ακόμη και την 22α Μαΐου. Αυτή η κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή και ο λαός θα πρέπει να πάρει τα μέτρα του. Θα πρέπει ο λαός να ενισχύσει το ΚΚΕ γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός απέναντι στα δύσκολα και αντιλαϊκά που έρχονται» υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι ο ΚΚΕ είχε προτείνει στη διακομματική να υπάρχει πιο ζωηρός διάλογος στο debate, μια πρόταση που δεν εισακούστηκε.
23:45 Βελόπουλος: Να ξανακάνουμε περήφανους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες
«Εγώ να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό που μας έβαλε δύο φορές στο ελληνικό κοινοβούλιο και που σήμερα συνάντησα 4 δημοσιογράφους, που μέχρι σήμερα δεν τους έχω συναντήσει. Και αυτό είναι μία πικρία πολιτική γιατί δεν μπορούμε να πούμε αυτό που πιστεύουμε: ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει» είπε στην τοποθέτησή του στο τέλος του debate ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Ξεφυλλίζοντας τα προγράμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «κανείς τους δεν λέει τι θα κάνει για την πατρίδα. Εμείς θέλουμε ίσες ευκαιρίες και αξιοκρατία».
«Εύχομαι οι Έλληνες κάποια στιγμή να ενώσουν δύο συνθήματα, το “Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια” και το “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”» συνέχισε ο κ. Βελόπουλος και κατέληξε: «Έρχονται δύσκολες στιγμές και για εμάς είναι δέσμευση να ξανακάνουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες περήφανους, έχουμε πρόγραμμα 400 σελίδων».
23:42 Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέμει την ψήφο των νέων
Στην καταληκτική του τοποθέτηση, ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε:
«Όλοι μας ζητάμε τους νέους να ψηφίσουν αλλά στα λόγια γιατί στο ΜέΡΑ25 καταθέτουμε ξανά και ξανά, τρεις μήνες τώρα μία τροπολογία στη Βουλή να επιτραπεί στους νέους όταν εργάζονται εποχικοί σε ένα νησί να μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους, όπως μπορούν οι αστυνομικοί, οι φαντάροι… η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τρέμει την ψήφο των νέων και λέει όχι σε αυτό.
»Επομένως θα μου επιτρέψετε να σπάσω τη συναίνεση ότι όλοι δήθεν θέλουμε τη νέα γενιά να ψηφίσει. Ο κ. Μητσοτάκης τρέμει, ιδρώνει με τη σκέψη ότι θα ψηφίσουν οι νέοι ιδίως αυτοί που δουλεύουν.
»Υπάρχει το αφήγημα των κομμάτων που τσακώνονται για το ποιος μας έβγαλε από τα μνημόνια. Υπάρχει και το αφήγημά μας ότι ο κ. Τσίπρας μας έφερε το 4ο μνημόνιο, το πιο αδίστακτο απ’ όλα. Η επόμενη συγκυβέρνηση που θα μαγειρέψουν τα 3 κόμματα, θα έχει βασικό στόχο τη δημοσιονομική πειθαρχία.
»Από το 2017 έχουμε μία μόνιμη λεηλασία που βασίζεται σε 3 πράγματα: το χρηματιστήριο ενέργειας, το όνειδος με τα κόκκινα δάνεια και το υπερταμείο. Κανένας από τα τρία κόμματα αυτά δεν θα καταργήσει τίποτα από αυτά. Το ΜέΡΑ25 λέει πως ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε τα παιδιά μας που δεν έχουν φύγει ακόμη είναι να καταργήσουμε τους τρεις αυτούς μηχανισμούς λεηλασίας».
23:38 Βελόπουλος: Τα παιδιά διαβάζουν, δεν μπορείς να τα κοροϊδέψεις
«Πώς θα πιστέψει ένας νέος, πολιτικούς που επί 12 χρόνια τους λένε ψέματα; Τα παιδιά διαβάζουν, δεν μπορείς να τα κοροϊδέψεις» ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος για τη νέα γενιά και το αν πείθεται από τις παροχές, τις υποσχέσεις και τις εκστρατείες στα social media.
«Ζητώ συγγνώμη για τα Τέμπη, έχασα τον φίλο μου εκεί. Ενοχλήθηκα σαν άνθρωπος με τον κ. Μητσοτάκη όταν είπε ότι “είχαμε φθορά από τα Τέμπη αλλά το ξεπεράσαμε”» συνέχισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
«Και ζητώ συγγνώμη από τους νέους που τους λένε να δουλέψουν στα κάτεργα στο νησί για 600 ευρώ; Ο νέος βλέπει ότι δεν υπάρχει αξιοκρατία και αυτό είναι το χειρότερο έγκλημα» συνέχισε.
«Το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να μην ψηφίσουν οι νέοι. Αυτοί μπορούν να κάνουν την αλλαγή. Αυτή έχουν το όραμα που όμως «το σκοτώνουν» με τους μισθούς. Τι όραμα να έχει ο νέος όταν εξοστρακίστηκαν 700.000 στο εξωτερικό;» διερωτήθηκε κλείνοντας ο Κυριάκος Βελόπουλος.
23:34 Κουτσούμπας: «Δεν είναι αντισυστημική η αποχή»
Η Ράνια Τζίμα ρώτησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα για την άρνηση του ΚΚΕ να μπει σε κάποια κυβέρνηση και κατά πόσο αυτή η στάση του κόμματός του οδηγεί τη νέα γενιά στην αποχή.
«Η νέα γενιά έχει και γνώση και πείρα γιατί έζησε στην πανδημία, πρόσφατα ήταν στους δρόμους με συνθήματα για τα Τέμπη για αυτό και τους λέμε να πάει να ψηφίσει. Δεν είναι αντισυστημική η αποχή» είπε αρχικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Η αποχή ενισχύει τα κόμματα που θέλουν να κάνουν χειρότερη την ζωή τους» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «τα τελευταία χρόνια η κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη».
Παράλληλα, στην follow up ερώτηση ο γγ του ΚΚΕ είπε πως «οι κάλπες στις φοιτητικές εκλογές έβγαλαν πρώτη την Πανσπουδαστική και αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα για να μην δούμε ξανά ψήφους στην Χρυσή Αυγή».
«Να παρατήσει η νεολαία τις αναπολήσεις του παρελθόντος γιατί σκέφτεται το παρόν και το μέλλον και αξιοποιεί την ιστορική εμπειρία και την βοηθάμε να βγάλει συμπεράσματα» κατέληξε.
23:30 Ανδρουλάκης: «Έχουμε πρόγραμμα για 150.000 κοινωνικές κατοικίες για νέους»
Σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη σχετικά με τη νέα γενιά ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι «η νέα γενιά έχει πολλά εφόδια αλλά λιγοστές ευκαιρίες γι’ αυτό χιλιάδες Ελληνόπουλα τα τελευταία 15 χρόνια έχουν οδηγηθεί στο εξωτερικό».
«Εγώ αυτό που λέω είναι να δούμε τι θα κάνουμε με όσους μένουν εδώ ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή τους, να φρενάρουμε το brain drain και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε όσοι έφυγαν να γυρίσουν πίσω» πρόσθεσε.
Επισήμανε πως χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη και ανάπτυξη με καλές θέσεις εργασίας σε τομείς ανταγωνιστικούς.
«Έχουμε πρόγραμμα για 150.000 κοινωνικές κατοικίες για νέους» πρόσθεσε αναφορικά με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με το ζήτημα των υποκλοπών που τοποθετήθηκε νωρίτερα, είπε: «Όταν υπάρχουν εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η δικαιοσύνη αναλαμβάνει. Δεν λέω κάτι που είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Χαίρομαι που ο κ. Τσίπρας συμφωνεί με την πρότασή μου για τους διοικητές νοσοκομείων. Γιατί θα αποφύγει να διορίσει ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ ως διοικητή».
23:26 Τσίπρας: Με διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 20.000 περισσότερες θέσεις στα πανεπιστήμια
Σε ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη στην ενότητα για τη «Νέα Γενιά», ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.
«Τόσα χρόνια είχαμε Πανελλαδικές χωρίς ΕΒΕ, ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και μπήκε, γιατί;», αναρωτήθηκε.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκη Κεραμέως ότι μπήκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για δύο λόγους: «να μειώσουν τεχνηέντως τον αριθμό των εισακτέων και να αβγατίσει η πελατεία των ιδιωτικών κολλεγίων». «Είναι ανήθικο», είπε.
«Με μία διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα περάσουν 20.000 περισσότερα παιδιά στα ελληνικά πανεπιστήμια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Κάποτε κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι έκλεψε συνθήματα της Αριστεράς, τώρα κατηγορούν εμένα ότι κλέβω συνθήματα», είπε.
«Από τις μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες, από τα ιστορικά κινήματα υπάρχουν συνθήματα που γίνονται επίκαιρα γιατί η συνθήκη τα κάνει επίκαιρα», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι οι πολιτικές της Δεξιάς κάνουν σήμερα αυτά τα συνθήματα επίκαιρα.
23:23 Μητσοτάκης: Ο λαός θα βαθμολογήσει την κυβέρνηση στις εκλογές
Ο Αντώνης Σρόιτερ αναφέρθηκε στις Πανελλήνιες και στα λάθη που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην 4ετία της διακυβέρνησής του, ενώ ζήτησε -όπως οι νέοι θα βαθμολογηθούν στις Πανελλήνιες- να βαθμολογήσει κι εκείνος την κυβέρνησή του.
«Οι νέοι έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στην εξουσία. Οι νέοι θα αξιολογήσουν σκληρά την κυβέρνηση, όπως θα πρέπει να κάθε πολίτης. Έκανα λάθη και δεν φοβάμαι να τα παραδεχτώ και να ζητήσω και ‘συγγώμη’ όπου χρειάστηκε» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Ένα λάθος, γίνεται σφάλμα όταν επαναλαμβάνεται» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο βαθμός που θα μπει στην κυβέρνηση θα μπει από όλους τους Έλληνες πολίτες στις εκλογές» είπε στη συνέχεια, αποφεύγοντας να βάλει εκείνος βαθμό στον εαυτό του.
Παράλληλα κάλεσε τους νέους να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σημειώνοντας ότι ψηφίζουν για το δικό τους μέλλον.
Στη follow up ερώτηση, αναφορικά με τα 150 ευρώ στους νέους ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έγινε μεγάλη κουβέντα για ένα συμπληρωματικό μέτρο. «Να κάνω μία πρόταση σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να καταθέσουμε τα προγράμματά μας στο Γενικό Λογιστήριο ή στην ΤτΕ και να αξιολογηθούν, δεν θα πάρει πάνω από 3 μέρες» απάντησε.
«Δώσαμε 150 ευρώ και στην συμπληρωματική παροχή του freedom pass. Οι νέοι δεν θα μας κρίνουν για τα 150 ευρώ» κατέληξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
23:19 Βαρουφάκης: Το Πανεπιστήμιο πρέπει να παρέχει ασφάλεια στους φοιτητές του
Σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη αναφορικά με την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου από τότε που γύρισα στην Ελλάδα για να διδάξω στο ΕΚΠΑ, για να δημιουργήσω τις καλύτερες συνθήκες για τους Έλληνες φοιτητές».
«Γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει η ανασφάλεια μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο, έχω κλειδωθεί με φοιτητές μου μέσα σε αμφιθέατρο στη Νομική Σχολή με διάφορους εξωσχολικούς να μας απειλούν, ακριβώς όμως επειδή έχω διδάξει στο Cambridge, στο Essex και στο Σίδνεϊ ξέρω τι σημαίνει ασφάλεια και δεν σημαίνει πανεπιστημιακή αστυνομία τύπου Κεραμέως» συμπλήρωσε.
Τόνισε πως το ίδιο το πανεπιστήμιο πρέπει να παρέχει την ασφάλεια στους φοιτητές του.
Ερωτώμενος για την ύπαρξη ελευθερίας έκφρασης στα ελληνικά πανεπιστήμια απάντησε: «Είμαι σταθερά αρωγός όποιου έχει απειληθεί για τις ιδέες του. Δεν με ικανοποιεί η ελευθερία διακίνησης ιδεών στα ΑΕΙ. Αλλά το εμφυλιακό κλίμα στα ΑΕΙ που καλλιεργεί η Μητσοτάκης ΑΕ, υπονομεύει πολύ περισσότερο την ελεύθερη διακίνηση ιδεών».
23:16 Κουτσούμπας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη με την προσέγγισή του στο ΚΚΕ»
Η Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε τον γ.γ. του ΚΚΕ για το θέμα των αυθαιρεσιών στα ελληνικά νησιά με αποκορύφωμα όλα όσα βλέπουμε τους τελευταίους μήνες στη Μύκονο.
«Πρέπει να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη δόμηση από μία διαφορετική διακυβέρνηση» είπε αρχικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Δεν πάνε οι εργαζόμενοι στις Κυκλάδες για να χτίσουν τις βιλάρες τους» συμπλήρωσε και ζήτησε να μπει τέλος στην απορρύθμιση της αγοράς ενέργειας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη με την προσέγγισή του στο ΚΚΕ με τη μούφα προοδευτική διακυβέρνηση και αυτό αφορά και την ενέργεια».
«Αν δεν αξιοποιηθούν άλλες πηγές ενέργειας, δεν θα λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι πλούσιος τόπος και μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις μορφές ενέργειας. Το ζήτημα βρίσκεται στο τι ρότα τραβάς» καταλήγει ο κ. Κουτσούμπας.
23:13 Ανδρουλάκης: Το κράτος σήμερα κάνει κουμάντο στη ΔΕΗ
Σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα σχετικά με τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε:
«Το 34% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, όλοι οι άλλοι δεν μπορούν μαζί να σχηματίσουν μία πλειοψηφία, είναι πολύ χαμηλοί μέτοχοι, οπότε το Ελληνικό Δημόσιο ορίζει τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ. Για εμένα πρέπει να διασυνδέσουμε την απολιγνιτοποίηση, δεν πρέπει να βιαστούμε, να την διασυνδέσουμε ως κίνηση της οικονομίας μας με τις επενδύσεις στο δίκτυο και την αποθήκευση».
«Και σήμερα με το 34%, αν θέλει το κράτος κάνει αλλαγές. Το κράτος σήμερα κάνει κουμάντο στη ΔΕΗ» τόνισε.
23:08 Τσίπρας: Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ
Σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη στην ενότητα «Περιβάλλον και Ενέργεια», ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τις τιμές της ενέργειας και τη μείωση των φόρων που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αρχικά, όμως, επισήμανε ότι συμφωνεί να μην γίνονται κομματικά ρουσφέτια όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης και έφερε το παράδειγμα του κατηγορούμενου σταθμάρχη στο δυστύχημα των Τεμπών.
«Εμείς θα σταματήσουμε τον μηχανισμό αναδιανομής εσόδων από τους πολλούς στους λίγους και έτσι θα πάρει ανάσα ο καταναλωτής», «θα πέσουν οι τιμές», επισήμανε.
Για τη ΔΕΗ είπε ότι όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ «στις πιο δύσκολες στιγμές», δεν αύξησε ποτέ τους λογαριασμούς, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ λίγο πριν την «τρομακτική» ενεργειακή κρίση.
«Το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ και σε ‘γαλάζια παιδιά’ που δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποσχέθηκε ότι η ΔΕΗ θα περάσει ξανά σε δημόσιο έλεγχο με το ένα τρίτο αυτών των δημόσιων χρημάτων.
23:05 Μητσοτάκης: Προστατεύσαμε τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις της ενέργειας
Ο Παναγιώτης Στάθης ρώτησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την ενεργειακή κρίση και το όσα έδωσε η κυβέρνηση στους πολίτες για να ανταπεξέλθουν στην ενεργειακή κρίση.
«Τα τελευταία χρόνια είχαμε εξαιρέσεις από τους κανόνες της ΕΕ, γι αυτό και στηρίξαμε την οικονομία και τους πολίτες» απάντησε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε τις επιχειρήσεις και προστατεύσαμε τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις της ενέργειας. Από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό έχει τεράστια σημασία για την επενδυτική βαθμίδα» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, για τις οποίες έχει δηλώσει ότι θα οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία.
«Τα 2 εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ (μείωση ΕΦΚ σε καύσιμα, μείωση ΦΠΑ) αξίζουν 4 δισ. ευρώ ετησίως» συνέχισε, ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει στο που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα.
Στη δεύτερη ερώτηση ο κ. Στάθης ρωτά τον πρωθυπουργό για το δυστύχημα στα Τέμπη, με αφορμή ότι το τρένο είναι ο πιο οικολογικός τρόπος μετακίνησης.
«Έγιναν βήματα στο σιδηρόδρομο αλλά υπάρχουν προβλήματα. Στηρίξαμε όμως τα μέσα σταθερής τροχιάς. Κατασκευάζουμε τη γραμμή 4 του μετρό, επεκτείνουμε τη γραμμή 2, παραδίδουμε επιτέλους το μετρό Θεσσαλονίκης μαζί με τα αρχαία» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
23:01 Βαρουφάκης: Οι εξορύξεις δεν αποτελούν λύση
Σε ερώτηση σχετικά με το περιβάλλον και όσα προβλέπει σχετικά με αυτό το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 ρωτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης από τον Αντώνη Σρόιτερ.
«Οι εξορύξεις θέλουν τουλάχιστον 15 χρόνια μέχρι να αρχίσουν να παράγουν, εάν παράγουν και όταν παράγουν δεν θα υπάρχει τιμή για πετρέλαιο και φυσικό αέριο γιατί μέχρι τότε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είναι πιο φτηνές» απάντησε ο κ. Βαρουφάκης.
Τόνισε πως ο εξορύξεις δεν αποτελούν λύση καθώς θα δημιουργήσουν αντιπαραθέσεις και καταστροφή του περιβάλλοντος.
«Όσον αφορά τη μετάβαση: Το μέλλον είναι οι πλωτές ανεμογεννήτριες, μικρές αλουμινίου. (…) Ήδη μεγάλες εταιρείες έχουν βάλει μπροστά το υδρογόνο. Είναι τεράστια αποτυχία ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχουν επενδυθεί σε πράσινο σχέδιο ανάπτυξης» συμπλήρωσε.
Στη δεύτερη ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με το ενεργειακό «αποτύπωμα» του κ. Βαρουφάκη, ο ίδιος απάντησε: «Με μία μηχανή κυκλοφορώ με τη σύζυγό μου. Τα αυτοκίνητά μας κάθονται. Είναι αλήθεια ότι πρέπει να δίνουμε το προσωπικό παράδειγμα. Αλλά δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος με τις προτάσεις μας».
22:57 Βελόπουλος: Να συνδέσουμε τις συντάξεις με τις εξορύξεις
Για το ενεργειακό κόστος λόγω του δυτικού εμπάργκο στη Ρωσία μίλησε ο Κυριάκος Βελόπουλος, ανοίγοντας την ενότητα του debate «Περιβάλλον και Ενέργεια.
«Θα ανέμενα να με ρωτήσετε γιατί δεν κάνουμε εξόρυξη στη χώρα μας ώστε να μην μας επηρεάζει το εμπάργκο. Επιμένω στην εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου εντός της χώρας, ώστε να ωφεληθεί ο ελληνικός λαός» υποστήριξε.
«Αν εκλεγούμε, θα κάνουμε ό,τι και η Νορβηγία. Θα εξορύξουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο και θα το συνδέσουμε με τις συντάξεις» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
«Η πράσινη ενέργεια δεν αποθηκεύεται. Εγώ θέλω να υπηρετήσω τον ελληνικό λαό και επιμένω στις εξορύξεις στην Ελλάδα. Δεν λέμε όχι στη γεωθερμία» κατέληξε ο Κυριάκος Βελόπουλος.
22:47 Ανδρουλάκης: «Δεν αποτελούσα κίνδυνο για τη Δημοκρατία, αλλά για τη Νέα Δημοκρατία»
«Ως ευρωβουλευτής έχω αγωνισθεί για τα εθνικά θέματα, έχω σταθερή στάση για τους θεσμούς και τη Δημοκρατία στη χώρα μας. Το ότι δεν αποτελώ κίνδυνο για τη δημοκρατία της χώρας το έχει καταλάβει κάθε πολίτης. Αποτελούσα κίνδυνο για τη ΝΔ γι’ αυτό παρακολουθήθηκα κατά την περίοδο των εσωκομματικών εκλογών…στόχος μου είναι να πάνε στη φυλακή να αναλάβουν τις ποινικές τους ευθύνες αυτοί που έστησαν το παρακράτος εις βάρος πολλών πολιτών και εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα μας» επισήμανε αναφορικά με την ερώτηση της προηγούμενης ενότητας.
«Δεν δέχομαι να κρύβουμε τις ευθύνες κάτω από το χαλί. Όποιος είτε είναι κοντά μου, είτε είναι στο κόμμα μας και κινείται εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί να υπηρετήσει τον στόχο μας σχετικά με την αξιοκρατία και τη διαφάνεια» είπε σχετικά με το κομμάτι της αξιοκρατίας στο κομμάτι της Υγείας.
Ερωτώμενος για την αναθεώρηση του Άρθρου 16 απάντησε: «Δεν θα σταθούμε εμπόδιο σε μη κρατικά πανεπιστήμια. Λευκή επιταγή όμως σε αναθεώρηση του άρθρου 16 δεν πρόκειται να δώσουμε. Το δημόσιο σχολείο να σταματήσει να είναι πάρεργο».
22:43 Τσίπρας: Τιμήσαμε την εντολή του 2015
Σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα στην ενότητα «Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος» για τους συνταξιούχους, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε την κυβέρνηση το 2015 τίμησε την εντολή που πήρε.
«Δώσαμε σκληρή μάχη με τους δανειστές, έκανα ό,τι μπορούσα για να φέρω την καλύτερη δυνατή συμφωνία και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια» σημείωσε.
«Και καταφέραμε να ρυθμίσουμε το χρέος, να αφήσουμε χρήματα στα ταμεία, να δώσουμε τη 13 η σύνταξη. Και ο κ. Μητσοτάκης την κατήργησε και δεν δίνει ούτε τα αναδρομικά που εκδίκασε το ΣτΕ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Είχαμε απέναντί μας τον Σόιμπλε εκείνη την εποχή αλλά πιστεύω ότι υπήρξε η μέγιστη δυνατή κατανόηση κοινωνικά», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τα χρήματα που πάρθηκαν από τους συνταξιούχους, θα δοθούν πίσω», επισήμανε, κάνοντας νέα επίθεση στη ΝΔ.
22:40 Μητσοτάκης: Στις προτεραιότητές μας η Υγεία
Ο Γιώργος Παπαδάκης ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κριτική που δέχεται ότι πριμοδοτεί την ιδιωτική παιδεία και την ιδιωτική υγεία έναντι της δημόσιας υγείας και παιδείας.
«Το νέο σύστημα υγείας αποτελεί μια από τις τρεις προτεραιότητές μου για τη νέα τετραετία, εφόσον μας εμπιστευτεί ο λαός» είπε αρχικά. «Η πανδημία ανέδειξε και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του. Δεν είναι αποδεκτές οι καθυστερήσεις σε ραντεβού, όπως και τα ράντσα. Θα αναμορφώσουμε τα έκτακτα περιστατικά σε 80 νοσοκομεία» συμπλήρωσε και έκανε λόγο για 10.000 προσλήψεις στον πεδίο της υγείας.
«Έχουμε σχέδιο για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και 156 καινούρια Κέντρα υγείας στην Περιφέρεια αλλά και ένα πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες και έμφαση στον Προσωπικό Γιατρό» ανέφερε ακόμα για τον τομέα της υγείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια, στη follow up ερώτηση, η οποία αφορούσε τον κοινωνικό αποκλεισμό των φτωχότερων ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν υπάρχει διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στόχος μας είναι η μείωση τους και του κοινωνικού αποκλεισμού με επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερος κοινωνικός αποκλεισμός από τους άνεργους. Η δημιουργία θέσεων εργασίας είναι ψηλά στο προεκλογικό μας πρόγραμμα» είπε και έκλεισε υπογραμμίζοντας πως «η μείωση των ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία».
22:37 Την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου ζήτησε ο Βαρουφάκης
Σε ερώτηση σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του Παναγιώτη Στάθη ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει διδάξει ποτέ σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο.
«Υπάρχουν πολύ καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Αμερική και πουθενά αλλού. Η συζήτηση περί ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι αποκρουστική και μιλάω τώρα ως καθηγητής πανεπιστημίου…όλη αυτή η ιστορία δεν γίνεται για να έρθει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα γίνεται για να αναβαπτιστεί ένα κολλέγιο της συμφοράς το οποίο εκμεταλλεύεται την υποχρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου».
«Η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου είναι ο μόνος τρόπος να διαφυλάξουμε μία πανεπιστημιακή εκπαίδευση από τα αρπακτικά funds» τόνισε ο γγ του ΜέΡΑ25.
Σε δεύτερη ερώτηση, απάντησε: «Δύο χρόνια έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να προτείνουμε στον κ. Τσίπρα και σε όποιον αυτοπροσδιορίζεται προοδευτικός να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι για τις δυνατότητες διερεύνησης συγκλίσεων. Αυτή η πόρτα έχει κλείσει από τα υπόλοιπα κόμματα, δυστυχώς».
22:33 Βελόπουλος: «Είμαι αντίθετος στον ψευδοπροοδευτισμό»
«Δεν δέχομαι την υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο, το σώμα είναι δικό μου» είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος σε ερώτηση για την άρνησή του να κάνει το εμβόλιο του κοροναϊού.
Απαντώντας στο ερώτημα του Αντώνη Σρόιτερ «αν πιστεύετε στο “το σώμα είναι δικό μου” γιατί είστε αντίθετος στην αλλαγή φύλου και τις αμβλώσεις», ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης απάντησε ότι εμπιστεύεται την Ελληνίδα μάνα. «Μπορεί να κάνει ο, τι νομίζει εκείνη καλύτερο, έχουμε πρόβλημα και με το δημογραφικό, πλην των βιασμών».
«Τις πολιτικές μας θέσεις τις υπαγορεύουν οι παραδόσεις της χώρας μας. Είμαι αντίθετος στον ψευδοπροοδευτισμό» απάντησε στη follow up ερώτηση του δημοσιογράφου και στο τέλος έδειξε φωτογραφίες με τη «γκέισα Παναγία» και την «Ινδιάνα Παναγία» από βιβλία δημοτικού χαρακτηρίζοντάς τις προσβλητικές.
22:29 Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση
Η Ράνια Τζίμα ρώτησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα αν θα στηρίξει την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, για την οποία έχει δεσμευτεί ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η ελάχιστη βάση εισαγωγής, η κατάργησή της δεν λύνει τα προβλήματα. Το ΚΚΕ έχει δέσμη μέτρων στα οποία είναι και αυτή» είπε αρχικά ο κ. Κουτσούμπας. Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του στην εξίσωση των απολυτηρίων των ιδιωτικών σχολών με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων.
«Ο κ. Τσίπρας κάνει ανέξοδες προτάσεις. Προτείνει μόνο 10 σχολές στο μηχανογραφικό, άρα πολλοί μαθητές θα μένουν πάλι έξω. Καμία ανοχή» είπε και εξήγησε πως η ουσία βρίσκεται στο ότι δεν δείχνουμε καμία ανοχή σε πρόγραμμα που είναι κατά της δημόσιας παιδείας.
«Καμία κυβέρνηση αντιλαϊκή δεν θα στηρίξει το ΚΚΕ, ούτε θα δώσει ψήφο ανοχής. Δεν είναι ένα, δυο, τρια, ζητηματάκια. Η συνολική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτό που προτείνει το ΚΚΕ» απάντησε στην follow up ερώτηση σχετικά με την υγεία και το κοινωνικό κράτος.
22:25 Τσίπρας: «Η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση»
Σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα στην ενότητα «Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια», ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πρώτα σχόλιο για τις υποκλοπές και για τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Ανδρουλάκη που σήμερα κάθονται δίπλα δίπλα ενώ ο δεύτερος είχε τεθεί υπό παρακολούθηση με εντολή του πρώτου.
«Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, δεν ήταν επαρκείς, δεν πρέπει να δώσει σήμερα;», αναρωτήθηκε. «Ας μας πει αν είναι επικίνδυνος», είπε χαρακτηριστικά.
«Η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση», επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορούν να κάνουν κυβέρνηση.
«Εγώ απευθύνομαι στις προοδευτικές δυνάμεις και λέω ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορούν να φτιάξουν κυβέρνηση που θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά», σημείωσε.
«Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός σε κόμματα με συγκλίσεις προγραμματικές. Άκουσα τον κ. Κουτσούμπα να λέει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Αυτός που είναι πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
22:22 Μητσοτάκης: Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ για τις υποκλοπές
Η Ράνια Τζίμα ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το αν, όπως παραιτήθηκε ο Κωστας Αχ. Καραμανλής μετά την τραγωδία των Τεμπών, εκείνος σκέφτηκε να παραιτηθεί μετά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
«Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ μετά τις παρακολουθήσεις και ζήτησα άμεση διαλεύκανση και ανέλαβα να διορθώσω μία σειρά από αστοχίες που επέτρεψε στην ΕΥΠ να παρακολουθεί ανθρώπους χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες» είπε αρχικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Στη συνέχεια ανέλαβα δύο σημαντικές δεσμεύσεις προς τους πολίτες, άμεση διαλεύκανση από την δικαιοσύνη για την υπόθεση των υποκλοπών και διορθώσω αστοχίες της ΕΥΠ προσθέτοντας επιπλέον φίλτρα» συμπλήρωσε.
Παράλληλα ανέφερε πως «σταδιακά η ΕΥΠ μπορεί να παρέχει τις πληροφορίες που χρειάζεται για την εθνική ακεραιότητα της χώρας».
Στη follow up ερώτηση η Ράνια Τζίμα ζήτησε τον λόγο που παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για τη δημοκρατία και δεν έπρεπε να παρακολουθείτο.
«Σύμφωνα με τον Economist η χώρα μας έχει κάνει βήματα μπροστά, παρά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
22:18 «Γιατί δεν έκανε την εξεταστική για το 2015;» ρώτησε ο Βαρουφάκης τον Μητσοτάκη
Εάν το πρόγραμμα του κόμματος έχει προβλέψει μέτρα για τη διαφάνεια των θεσμών της χώρας ρωτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης από τον Γιώργο Παπαδάκη.
«Το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα μνημόνια. Λείπουν κομμάτια του. Έχουμε μία κυβέρνηση που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το Συμβούλιο της Επικρατείας όταν δεν της αρέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι δυνατόν η εξεταστική της Βουλής να επικαλείται το απόρρητο;», διερωτήθηκε και ανέπτυξε την πρόταση του κόμματός του.
Στην ερώτηση εάν οι ποινές προς αυτούς που ζημίωσαν τη χώρα με τις πολιτικές τους αποφάσεις πρέπει να είναι αυστηρότερες, απάντησε: «Το ΜέΡΑ25 και το 2019 και τώρα, πρότεινε δημιουργία σώματος δίωξης οικονομικού και πολιτικού εγκλήματος. Αυτή είναι σημαντική τομή. Για τα δικά μου λάθη: Να παρακαλέσω τον κ. Μητσοτάκη να μας πει γιατί δείλιασε και γιατί δεν έκανε την εξεταστική για το 2015; Γιατί δειλιάσατε κύριε Μητσοτάκη;»
22:14 Βελόπουλος: «Δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις»
«Δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις» είπε αρχικά ο Κυριάκος Βελόπουλος κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, που δεν ψηφίστηκε από την Ελληνική Λύση.
«Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία να κόβει τον δρόμο στον οποιονδήποτε θέλει να κατέβει στις εκλογές και να τον αφήνει από την άλλη να κάνει διαγγέλματα μέσα από τις φυλακές. Μόνο ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίζει» υπογράμμισε.
«Ούτε οι υποκλοπές συνάδουν με τη δημοκρατία καθώς προβλέπεται η παρακολούθηση εχθρών του κράτους, όχι της ηγεσίας του στρατού και τους πολιτικούς αντιπάλους» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
«Ακαταδίωκτο και διαφάνεια δεν συνάδουν» τόνισε και ερωτηθείς για τις καταγγελίες για «μαύρο χρήμα» εντός του κόμματος τόνισε: «Ήθελα να διαφυλάξω και τον τελευταίο ψηφοφόρο της Ελληνικής Λύσης. Συνεργασίες με ένα κόμμα που συζητά θαλάσσιες ζώνες δεν πρόκειται να κάνω».
22:09 Κουτσούμπας: ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ίδια, αλλά έχουν κοινά προγράμματα
Ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα γιατί το ΚΚΕ αρνείται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.
«Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ίδιος με τον κ. Τσίπρα. Λέμε ότι έχουν κοινά προγράμματα και στρατηγικές στοχεύσεις» ξεκίνησε την απάντησή του ο γγ του ΚΚΕ.
«Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα. Όταν ο ελληνικός λαός μας δώσει την εντολή και βρεθεί μαζί μας στην διακυβέρνηση θα μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε» είπε. «Δεν δίνουμε ανοχή σε μία κυβέρνηση με προγράμματα που δεν είναι υπέρ του λαού. Ο λαός ας κρατάει μικρό καλάθι για τα κόμματα που κυβερνούν σήμερα» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, σε ερώτηση για τα οικονομικά του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για «παραφιλολογία για την χρηματοδότηση του ΚΚΕ».
«Δεχόμαστε ελέγχους για όλα και όλα δίνονται δημόσια. Αρνηθήκαμε να δώσουμε λίστα στο κράτος για αυτόν που μας ενισχύει και όχι για τα έσοδα και τα πόθεν έσχες. Αρνούμαστε όμως να δώσουμε λίστα στο κράτος γι αυτόν που μας ενισχύει. (…) Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για έναν εργαζόμενο ή έναν οικογενειάρχη» κατέληξε.
22:06 Ανδρουλάκης: «Εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά όχι το πολιτικό σύστημα»
Στην ερώτηση εάν εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη να ρίξει φως στην υπόθεση των υποκλοπών ρωτήθηκε από τη Σία Κοσιώνη ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Η υπόθεση έχει ταλανίσει το εγχώριο πολιτικό σύστημα, η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο για θέματα που αφορούν τους θεσμούς, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εξουσιών. Εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά όχι το πολιτικό σύστημα» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Είναι αδιανόητο να έχει στηθεί τέτοιο παρακράτος με τόσους εμπλεκόμενους. Η κρίση εμπιστοσύνης έχει να κάνει και με τις συμπεριφορές άλλων κομμάτων. Ο σεβασμός και η δικαιοσύνη σημαίνει ότι κι εμείς οι πολιτικοί δείχνουμε ότι υπάρχει διάκριση στις εξουσίες» πρόσθεσε.
Στην follow up ερώτηση της δημοσιογράφου, σχετικά με περαιτέρω μέτρα ανεξαρτητοποίησης της Δικαιοσύνης απάντησε: «Χρειάζεται εκσυγχρονισμός και μεγάλες θεσμικές αλλαγές για μία νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Δεν γίναμε Ουγγαρία κύριε Μητσοτάκη αλλά είμαστε στον δρόμο για να γίνουμε».
21:52 Μητσοτάκης: «Θα συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός»
Η Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας, οι οποίες είναι περισσότερες και από αυτές των ΗΠΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης απαντά ότι οι δαπάνες έρχονται ως απόρροια μια εξαιρετικά επιθετικής Τουρκίας. «Η στήριξη των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί υποχρέωση κάθε κυβέρνησης. Καταφέραμε και κρατήσαμε τη χώρα ασφαλή. Η ισορροπία στο Κογκρέσο έχει γείρει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων» είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια εξήγησε πως «δεν υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους», ενώ υπογράμμισε πως «έπρεπε όμως να διαχειριστώ την επιθετικότητα της Τουρκίας».
Ακόμα, ανέφερε ότι στην τετραετία διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας «χτίσαμε ισχυρές συμμαχίες, άλλαξαν οι ισορροπίες στο Κογκρέσο, ενισχύσαμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Τα εξοπλιστικά είναι δεσμεύσεις που αφορούν όλες τις πολιτικές δυνάμεις και δεν επιδέχονται επαναδιαπραγμάτευσης».
Στη συνέχεια στην ερώτηση αν θα αλλάξουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αναλόγως με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία ο πρωθυπουργός απάντησε πως «θα συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. Ο αναθεωρητισμός είναι καταγεγραμμένος στο DNA όλων των τουρκικών κομμάτων. Θα τείνω χείρα φιλίας, αλλά δεν έχω αυταπάτες».
21:50 Βαρουφάκης: «Η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι υποχρέωση όλων μας»
Ερώτηση για τα εθνικά θέματα και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία δέχθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης και πώς θα το αντιμετώπιζε.
«Η προάσπιση του εθνικού χώρου είναι υποχρέωση όλων μας», τόνισε και πρόσθεσε πως αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι «να κρατήσουμε τα ερείσματα στην εξωτερική πολιτική που πρέπει να έχουμε διεθνώς και να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους, κάτι που ο κ. Σημίτης δεν έπραξε το 1996 ότι δεν θα χρειαστούμε την άδεια τους για να χρησιμοποιήσουμε τα πανάκριβα όπλα μας».
«Δεν πρέπει να φτάσουμε όμως εκεί. Η αποτροπή είναι κρίσιμη», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης επαναλαμβάνοντας και την θέση του «για διεθνή περιφερειακή συνδιάσκεψη στη Μεσόγειο για χάραξη των ΑΟΖ».
Σε περίπτωση πολέμου είπε χαρακτηριστικά ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι πάρα πολλά τηλεφωνήματα και ταυτόχρονα να ακούσεις πολύ προσεκτικά αυτό που θα σου πουν τα επιτελεία των ενόπλων δυνάμεων για να αποσοβήσεις τον κίνδυνο.
21:46 Βελόπουλος: Δεν ζούμε στο 1980 για να ανήκουμε στη Δύση
«Το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαι» τόνισε ο Κυριάκος Βελόπουλος ερωτηθείς αν είναι «κατά της Δύσης, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». «Δεν ζούμε στο 1980 και στο “ανήκομεν εις τη Δύσιν”. Σήμερα ο πολυπολικός κόσμος ορίζει διαφορετική προσέγγιση και το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαι» επισήμανε.
«Με τη Δύση χάσαμε το όνομα Μακεδονία, τη μισή Κύπρο, χάνουμε το Αιγαίο, μπορεί και τη Θράκη» επέμεινε και κατέληξε εμφατικά: «Μόνοι ήμασταν, μόνοι είμαστε, μόνοι θα είμαστε».
Στη συνέχεια ερωτηθείς τι θα έκανε αν αναλάμβανε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είπε «θα ξανάφερνα τα όπλα που απέσυρε η ΝΔ από τα νησιά και θα άλλαζα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπάρχουν 172 παραβιάσεις των Σκοπίων απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Αυτά τα αποτελέσματα (των Πρεσπών και του Turkegean) θα τα ανατρέψουμε» κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.
21:43 «Το ΚΚΕ θα μιλά με όλους» σημείωσε ο Δημ. Κουτσούμπας
Ο Παναγιώτης Στάθης ρώτησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα για τις συμμαχίες της Ελλάδας με χώρες όπως η Γαλλία ή και οι ΗΠΑ απέναντι στην εχθρότητα της Τουρκίας.
Αυτές οι συμφωνίες, απάντησε ο κ. Κουτσούμπας «είναι συμφωνίες αφορούν συμφέροντα του ΝΑΤΟ και δεν αφορούν την προστασία της πατρίδας μας, αλλά εχθρικές ενέργειες της Ελλάδας προς άλλα κράτη».
«Δεν υπηρετούν τα συμφέροντά μας οι ενέργειες και οι εξοπλισμοί του ΝΑΤΟ. Εξυπηρετούν μόνο τη συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες» είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως «όταν το ΚΚΕ και ο λαός έρθουν στην εξουσία, θα μιλάμε με όλους. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον τούρκικο λαό».
«Με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γερμανία, με όλες τις χώρες του κόσμου» ανέφερε μεταξύ άλλων για τις συμμαχίες που θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα σε ένα σενάριο κυβέρνησης από το ΚΚΕ.
21: 39 Ανδρουλάκης: Δεν έχω δεχθεί επίσημη πρόταση συνάντησης από Μητσοτάκη
Εάν θα συναντιέται με πολιτικούς αρχηγούς που δεν είναι τόσο φιλικοί προς την Ελλάδα, στην περίπτωση που βγει πρωθυπουργός της χώρας, από τη στιγμή που ως αρχηγός του κόμματος δεν έχει συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ρωτήθηκε από τον Αντώνη Σρόιτερ, ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Η ερώτηση σας δεν έχει καμία σχέση με την εξωτερική πολιτική, αλλά αφού θέλετε να σας απαντήσω ουδέποτε έχω δεχθεί επίσημη πρόταση από τον κ. Μητσοτάκη» απάντησε ο κ .Ανδρουλάκης.
Επισήμανε πως έχει συναντήσει 5 με 6 αρχηγούς ευρωπαϊκών κρατών. «Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική είναι τι κάνουμε με την Τουρκία, η οποία έχει εκλογές. Θα έχουμε ή Ερντογάν ή Κιλιντζάρογλου και οι δύο προκαλούν σε θέματα καλής γειτονίας» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε 3 άξονες. «Αυτό σημαίνει άρση του βέτο. Δεύτερον τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωτουρκικά. Να βάλουν από την τσέπη τους και οι Ευρωπαίοι όχι μόνο οι Έλληνες. Να στηρίξουμε τον ευρωστρατό και κοινούς εξοπλισμούς».
21:37 Τσίπρας: Το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με φράχτες
Σε ερώτηση για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τους εξοπλισμούς.
«Ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που προχώρησε στην αναβάθμιση των F-16» και ψηφίσαμε τις Belhara, τα Rafale και άλλα μέτρα που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά «δεν δίνουμε λευκή επιταγή».
«Δεν υπερψηφίσαμε την αεροπορική βάση στην Καλαμάτα, είπε, λέμε «όχι στα υπερκοστολογημένα προγράμματα».
«Η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη, δεν γκρεμίσαμε τον φράχτη», είπε, «το μεταναστευτικό – προσφυγικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες, μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο όπως ο Τραμπ».
21:34 Βαρουφάκης: Ποτέ δεν μίλησα για παράλληλα νομίσματα
Για τις προτάσεις που διατύπωσε σχετικά με το νόμισμα και το ευρώ ρωτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης με την υπενθύμιση βεβαίως δήλωσής του ότι «δεν είναι στόχος η έξοδος από το ευρώ αλλά δεν θα θυσιάσουμε την ευτυχία των πολιτών».
Ο Βαρουφάκης υπεραμύνθηκε των προτάσεων του λέγοντας χαρακτηριστικά, «είναι μια άποψη που πρέπει να έχουν όλοι. Πιστεύει κανείς ότι το νόμισμα πρέπει να το εξυπηρετούν οι άνθρωποι και όχι το αντίθετο; Για εμάς ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά δεν έχουμε πρόθεση να βγούμε γιατί θα είχε πολύ μεγάλο κόστος».
Σημείωσε δε ότι νιώθει ότι ζει ένα deja vu «σαν να είμαι στο 2019» προειδοποιώντας ότι «η χώρα βαδίζει σε ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας χωρίς άμυνες για αυτό που έρχεται».
Ερωτηθείς δε αν η πρόταση που έχει διατυπώσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τοπικά νομίσματα είναι συμπληρωματική ή παρεμφερή με αυτή του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι «ποτέ δεν μίλησα για παράλληλα νομίσματα, αυτό το ήθελε ο Σόιμπλε. Ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών προτείναμε, κάτι που θα μας εξασφάλιζε πολλούς βαθμούς οικονομικής ελευθερίας».
21:31 Βελόπουλος: Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει Plan B
Η Ράνια Τζίμα απηύθυνε ερώτηση στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, για τα παράλληλα νομίσματα που προτείνουν κόμματα της αντιπολίτευσης, και το δικό του.
«Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει Plan B. Και σας το λέω και σαν επιχειρηματίας. Όλες οι χώρες έχουν Plan b. Κανείς όμως δε λέει πού θα βρουν τα λεφτά. Εμείς λέμε 15% φόρο οριζόντιο σε όλες τις επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Βελόπουλος προτείνοντας αλλαγή του παραγωγικού και του φορολογικού μοντέλου.
«Η ιστορία με τα κόκκινα δάνεια έχει ονοματεπώνυμο. Άρα σήμερα δεν μπορείς να λες διαγραφή όταν εσύ είσαι ο ηθικός αυτουργός» είπε ο κ. Βελόπουλος.
«Η λύση δεν έχει να κάνει με παράλληλο νόμισμα αλλά για μια εναλλακτική σε περίπτωση που συμβεί το μοιραίο στην ΕΕ» είπε απαντώντας στη follow up ερώτηση της δημοσιογράφου ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
21:27 Κουτσούμπας: Μόνο το ΚΚΕ έχει ρεαλιστικό μοντέλο ανάπτυξης
Ο Γιώργος Παπαδάκης ρώτησε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα για την ακρίβεια, καθώς και για το το μοντέλο ανάπτυξης του ΚΚΕ.
«Μόνο το ΚΚΕ έχει μοντέλο ανάπτυξης που είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο» απάντησε ο κ. Κουτσούμας. Στη συνέχεια ξεκαθάρισε πως το μόνο φιλολαϊκό κόμμα είναι αυτό του ΚΚΕ. «Το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις για μία σειρά ζητήματα της φορολογικής μεταρρύθμισης και το μισθολογικό, πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης δεν τα ψήφισαν» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, σε όσους λένε ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι ανεφάρμοστες ο κ. Κουτσούμπας απάντησε πως «τα μέτρα αυτά δεν είναι ανεφάρμοστα για όσους υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο. Ανεφάρμοστο είναι τα φορολογικά έσοδα να έρχονται κατά 95% από τους εργαζόμενους και μόνο το 5% από τους πλούσιους».
21:22 Ανδρουλάκης: Στόχος μας η σταθερότητα με προοπτική
«Στόχος μας είναι να υπάρχει σταθερότητα με προοπτική, όχι σταθερότητα με κόστος» απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης αναφορικά με το κόστος του προγράμματος του κόμματός του.
«Πρέπει να πάμε σε μία νέα εποχή και το πρόγραμμά μας δίνει βάση σε συγκεκριμένα κομμάτια της οικονομίας: Ιδιωτικό χρέος, προστασία της πρώτης κατοικίας,120 δόσεις για όλους και μείωση 30% του κεφαλαίου, συντάξεις χηρείας, αναπηρίας και αποκατάσταση των αδικιών» πρόσθεσε.
«Να καταργηθεί η προσωπική διαφορά από 1/1/2024» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και υπάρξουν αλλαγές στο αφορολόγητο για τα νέα ζευγάρια, ενώ θα δοθούν και πρόσθετα φορολογικά κίνητρα.
21:18 Τσίπρας: Απόλυτα κοστολογημένο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Σε ερώτηση για το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το πρόγραμμα είναι απόλυτα κοστολογημένο ό,τι κι αν λέει η Νέα Δημοκρατία. «Πέρα από το κόστος των δαπανών, υπάρχουν και έσοδα από τη φορολόγηση», τόνισε.
«Το πρόγραμμα μας θα κοστίσει σε αυτούς που δεν θα βλέπουν πια τα υπερκέρδη τους να αυξάνονται», «θα ευνοήσει την κοινωνική πλειοψηφία», πρόσθεσε.
Στη follow up ερώτηση ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα κοστολογημένο. «Είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει εκατομμύρια απευθείας αναθέσεις να μας λένε πού θα βρείτε τα λεφτά», είπε.
21:15 Νέο market pass και κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ από Μητσοτάκη
Την πρώτη ερώτηση στην ενότητα Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό έθεσε η Σία Κοσιώνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κ. Κοσιώνη ρώτησε για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.
«Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο. Πολλά νοικοκυριά πιέζονται. Ο πληθωρισμός πέφτει, έχουμε τον 5 χαμηλότερο στην Ευρώπη» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και στη συνέχεια απαρίθμησε τι προτίθεται να κάνει στην επόμενη τετραετία, με βασικό στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ.
«Ο πληθωρισμός θα πέσει, ωστόσο οι αυξήσεις των μισθών θα είναι μαζί μας για πάντα» κατέληξε απαντώντας στην πρώτη ερώτηση ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Οι τιμές των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες» είπε στην follow up ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση του market pass και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η μείωση του ΦΠΑ δεν είχε ουσιαστικό όφελος για τον καταναλωτή».
21:11 Με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Γιώργο Κουβαρά να εξηγεί τους όρους της τηλεμαχίας ξεκίνησε το debate των πολιτικών αρχηγών, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.
21:00 Οι πολιτικοί αρχηγοί είναι έτοιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
20:50 Οι δημοσιογράφοι τόσο στο στούντιο που θα γίνει το debate, όσο και στο κέντρο Τύπου έχουν πάρει τις θέσεις τους.
20:34 Όλα έτοιμα στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για το debate των πολιτικών αρχηγών.
20:20 Λίγο μετά τις 20:00 ξεκίνησαν να φτάνουν στο Ραδιομέγαρο οι δημοσιογράφοι, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Δείτε τις δηλώσεις τους και τα «πρώτα καρφιά» που αντάλλαξαν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις