Η ΑΕΚ έχει στα χέρια της το πρωτάθλημα. Επιστρέφει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Θα ξεκινήσει στον 3ο προκριματικό γύρο των πρωταθλητών. Η κλήρωση θα διεξαχθεί στις 24 Ιουλίου.
Για να μπει στους ομίλους θα πρέπει να περάσει το εμπόδιο του 3ου γύρου και των πλεϊ οφ.

Τι την περιμένει στον 3ο γύρο; Θα μπει εκεί μαζί με την πρωταθλήτρια Ελβετίας, Γιουνγκ Μποϊς και έξι ζευγάρια/νικητές από τον 2ο γύρο. Σύνολο 12 ομάδες. Έξι ισχυροί, έξι αδύνατοι για τα έξι εισιτήρια που οδηγούν στα πλεϊ οφ.

Στην κλήρωση θα πέσει αντίπαλος με το νικητή από ζευγάρι του 2ου προκριματικού αφού η κλήρωση θα γίνει πριν την ολοκλήρωση των αγώνων του γύρου αυτού.

Με βάση τον συντελεστή των ομάδων στην κατάταξη της UEFA η ΑΕΚ με 11.000 βαθμούς δεν μπορεί να είναι στο γκρουπ των ισχυρών. Για να γίνει αυτό θα πρέπει από τον πρώτο γύρο να έχουν αποκλειστεί όλες εκείνες που μπαίνουν σε εκείνη τη φάση κα είναι από πάνω της βαθμολογικά.

Με βάση τη βαθμολογία, τα ως τώρα αποτελέσματα και την θεωρία ότι προκρίνονται εκείνοι με τον υψηλότερο συντελεστή η ΑΕΚ μπορεί να περιμένει ως πιθανούς αντιπάλους τις Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Γιουνγκ Μποϊς, Φερεντσβάρος που έχουν ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα στις χώρες τους.

Από την Τουρκία (και με υψηλό συντελεστή) κοντά στον τίτλο είναι η Γαλατάσαραϊ (με την Φενέρμπαχτσε στο -5, πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος). Η Καραμπάχ (με 25.000 βαθμούς στο Ranking) είναι στο +7 τρεις αγώνες πριν το τέλος στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ η Σλόβαν στο +5, δυο αγώνες πριν το φινάλε στη Σλοβακία.

Η Γιουνγκ Μποϊς μπορεί να ανέβει στα πλεϊ οφ αν ο πρωταθλητής Ευρώπης (Σίτι, Ρεάλ, Μίλαν ή Ιντερ) έχει εξασφαλίσει μέσω του πρωταθλήματος του θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αν γίνει αυτό τότε στους ισχυρούς (επί των σημερινών δεδομένων) και υποψήφιος αντίπαλος της ΑΕΚ ανεβαίνει η πρωταθλήτρια Νορβηγίας, Μόλντε.

Στην Τσεχία, η Σπάρτα είναι στο +2 από την Σλάβια Πράγας τέσσερις αγώνες πριν το φινάλε. Αν κάνει την ανατροπή η Σλάβια τότε θα γίνει πιθανός αντίπαλος της ΑΕΚ αφού έχει 52.000 συντελεστή.

Στη Δανία, η Νόρτζελαντ μετά τη νίκη με 3-2 επί της Κοπεγχάγης πέρασε πρώτη στο +1 τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε. Αν το πάρει τελικά η Κοπεγχάγη τότε με 40.500 θα γίνει κι αυτή πιθανός αντίπαλος της ΑΕΚ κατεβάζοντας στους αδύνατους π.χ. τη Σλόβαν (αν ισχύσουν όλα τα προηγούμενα).

Αν η ΑΕΚ αποκλειστεί στον 3ο γύρο συνεχίζει στα πλεϊ οφ του Γιουρόπα κι αν αποκλειστεί κι εκεί τότε πάει στα γκρουπ του Κόνφερενς. Ξεκινά τους αγώνες της 8/9 Αυγούστου.

Και το 2018 όταν είχε κατακτήσει τον τίτλο είχε βρεθεί στην ίδια κατάσταση. Απέκλεισε Σέλτικ και Βιντεότον για να μπει στους ομίλους όπου δεν κατάφερε να πάει ούτε πόντο κόντρα σε Μπενφίκα, Μπάγερν και Αγιαξ.

Οι πιθανοί αντίπαλοι της ΑΕΚ στον 3ο προκριματικό με βάση τα σημερινά δεδομένα ουσιαστικά είναι ένα ταξίδι στην Ανατολική Ευρώπη. Με αστερίσκους (ένα, δυο, τρεις) ο γύρος που ξεκινά κάθε ομάδα στα προκριματικά.

Champions League – 3ος προκριματικός (Μονοπάτι Πρωταθλητών)

ΙΣΧΥΡΟΙ