Ουκρανία: Γραφείο ΝΑΤΟ πρόκειται να ανοίξει η Ιαπωνία
Σε συζητήσεις βρίσκεται η Ιαπωνία για να φτιάξει ένα γραφείο συνδέσμου του ΝΑΤΟ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Η διάρκεια και οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία δείχνει να «σπρώχνει» την Ιαπωνία στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Σε συνέντευξη του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας ανέφερε πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να ανοίξει γραφείο συνδέσμου του ΝΑΤΟ, το πρώτο που έχει εγκαθιδρυθεί στην Ασία.
«Βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις, αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί (ακόμη) λεπτομέρειες», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι. Ο Χαγιάσι ανέφερε συγκεκριμένα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι ως ένα γεγονός με επιπτώσεις πολύ πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης που ανάγκασε την Ιαπωνία να επανεξετάσει την περιφερειακή ασφάλεια.
«Ο κόσμος έχει γίνει πιο ασταθής»
«Ο λόγος για τον οποίο συζητάμε γι’ αυτό είναι ότι μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο κόσμος (έχει) γίνει πιο ασταθής», δήλωσε ο υπουργός. «Κάτι που συμβαίνει στην Ανατολική Ευρώπη δεν περιορίζεται μόνο στο ζήτημα της Ανατολικής Ευρώπης και αυτό επηρεάζει άμεσα την κατάσταση εδώ στον Ειρηνικό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια συνεργασία μεταξύ μας στην Ανατολική Ασία και του ΝΑΤΟ γίνεται … όλο και πιο σημαντική».
Πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία δεν είναι συμβατικό μέλος του ΝΑΤΟ- αλλά ότι η κίνηση αυτή στέλνει ένα μήνυμα ότι τα κράτη μέλη της Ευρώπης στην Ασία και τον Ειρηνικό «εμπλέκονται με πολύ σταθερό τρόπο» με το ΝΑΤΟ.
Πού διαθέτει παρόμοια γραφεία το ΝΑΤΟ – Γιατί είναι σημαντικά
Το ΝΑΤΟ διαθέτει παρόμοια γραφεία συνδέσμων και σε άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της Βιέννης. Το γραφείο συνδέσμου στην Ιαπωνία θα επιτρέψει συζητήσεις με τους εταίρους του ΝΑΤΟ σε θέματα ασφάλειας, όπως η Νότια Κορέα, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, σχετικά με τις γεωπολιτικές προκλήσεις, τις αναδυόμενες και ανατρεπτικές τεχνολογίες και τις απειλές στον κυβερνοχώρο.
Σε δήλωσή του στο CNN την περασμένη εβδομάδα, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε: «Όσον αφορά τα σχέδια για την ίδρυση γραφείου συνδέσμου στην Ιαπωνία, δεν θα υπεισέλθουμε στις λεπτομέρειες των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ». Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ και η Ιαπωνία «έχουν μακροχρόνια συνεργασία».
Τεράστιας σημασίας ένα γραφείο στο Τόκιο
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε σοκ στην Ευρώπη και οδήγησε την αδέσμευτη Φινλανδία και τη Σουηδία να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους και να αναζητήσουν προστασία εντός του ΝΑΤΟ, με τη Φινλανδία να εντάσσεται επίσημα στο μπλοκ τον περασμένο μήνα.
Ένα γραφείο στο Τόκιο θα είχε τεράστια σημασία, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εμβάθυνση των διαιρέσεων εντός της Ασίας έχουν δει χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα να έρχονται πιο κοντά στους δυτικούς εταίρους τους – και να παρουσιάζουν ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι σε θεωρούμενες απειλές πιο κοντά στην πατρίδα τους, όπως η Βόρεια Κορέα και η Κίνα.
Η Κίνα, η οποία έχει προηγουμένως προειδοποιήσει κατά της επέκτασης της εμβέλειας του ΝΑΤΟ στην Ασία ή της ανάδυσης ενός παρόμοιου μπλοκ στην περιοχή, έχει ήδη απαντήσει οργισμένα σε προηγούμενες αναφορές σχετικά με το πιθανό γραφείο της Ιαπωνίας.
«Μεγάλη πρόκληση η Κίνα»
Μιλώντας στο CNN την Τετάρτη, ο Χαγιάσι δήλωσε ότι το άνοιγμα οποιουδήποτε γραφείου του ΝΑΤΟ δεν είχε σκοπό να στείλει μήνυμα «σε συγκεκριμένες χώρες». Ωστόσο, πρόσθεσε, το περιβάλλον ασφαλείας στην Ασία γίνεται «όλο και πιο σοβαρό, αλλά και πολύπλοκο» – και υπογράμμισε την Κίνα ως «τη μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς».
Επισήμανε επίσης τη Ρωσία ως γείτονα της Ιαπωνίας και την απειλή μιας πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας, μετά από μήνες προειδοποιήσεων από παρατηρητές ότι υπάρχει νέα δραστηριότητα στο πεδίο δοκιμών. Ο Χαγιάσι υποβάθμισε τις ανησυχίες ότι το άνοιγμα ενός γραφείου του ΝΑΤΟ στο Τόκιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω τις εντάσεις, λέγοντας: «Δεν αισθάνομαι ότι ισχύει κάτι τέτοιο».
Τέλος, η Ιαπωνία έχει ένα ειρηνιστικό σύνταγμα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – το οποίο, όπως υποστήριξε, αντικατοπτρίζεται σε αυτή την κίνηση. «Δεν προσβάλλουμε κανέναν, υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας από κάθε είδους παρεμβάσεις και ανησυχίες, και σε ορισμένες περιπτώσεις απειλές», είπε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις