Επιστημονική επιτροπή για την παιδική προστασία ανακοίνωσε η νέα διοίκηση στην Κιβωτό του Κόσμου – Η αναφορά 6μήνου
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Νοέμβριο του 2022, οπότε και άλλαξε η διοίκηση, έχουν γίνει 9 αναδοχές παιδιών και 7 υιοθεσίες.
- Μέλος κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ήταν η Ειρήνη – Τι λένε τα θύματα της σπείρας
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- «Ένα μάτι και αρκετά δάχτυλα» Τα ΜΜΕ της Τεχεράνης ζητούν αντίποινα για τον πρέσβη τους
- Κοινή αναφορά στη Βουλή από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλησίον Κασσελάκη
Τον απολογισμό του πρώτου εξαμήνου του στην Κιβωτό του Κόσμου έκανε το νέο ΔΣ που ορίστηκε που ορίστηκε από την κυβέρνηση για να διασώσει τον οργανισμό με το ιδιαίτερα νευραλγικό έργο που προσφέρει σε πολλά παιδιά ανά τη χώρα.
Η νέα διοίκηση έχει προχωρήσει σε μια σειρά από αλλαγές μετά τις αποκαλύψεις για τον πατέρα Αντώνιο, ενώ όπως αναφέρει προτεραιότητά της είναι τα παιδιά και ευελπιστεί ότι μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο θα έχει φέρει εις πέρας το έργο που της ανατέθηκε από την Πολιτεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Νοέμβριο του 2022, οπότε και άλλαξε η διοίκηση, έχουν γίνει 9 αναδοχές παιδιών και 7 υιοθεσίες. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η επανασύνδεση οικογενειών και αδερφών. Σε πρώτη φάση υπάρχει η δυνατότητα συναντήσεων, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα γίνει κοινή φιλοξενία για τα αδέρφια. Σημειώνεται, δε, πως καταργήθηκε άμεσα η υποχρεωτική παρακολούθηση στα τεχνικά εργαστήρια της Κιβωτού και κυρίως καταργήθηκε η παιδική εργασία.
Επιστημονική Επιτροπή για την παιδική προστασία
Μεταξύ άλλων, το νέο ΔΣ, ανακοίνωσε την την σύσταση της πρώτης Επιστημονικής Επιτροπής για την Παιδική Προστασία στην Κιβωτό του Κόσμου τον Απρίλιο του 2023. Όπως αναφέρεται, «η Επιτροπή απαρτίζεται από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς και νομικούς της χώρας και λειτουργεί υποστηρικτικά και συμβουλευτικά στο προσωρινό ΔΣ σε θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών και του προσωπικού της Κιβωτού, με ειδική έμφαση:
- Στη διαχείριση του τραύματος που προκλήθηκε στα περισσότερα από τα παιδιά και τους εργαζόμενους στην Κιβωτό.
- Στη διασφάλιση της ακεραιότητας της διαδικασίας που αφορά και νομιμοποιεί την εύρυθμη λειτουργία της Κιβωτού στη νέα αυτή φάση της ζωής της».
Η Επιστημονική Επιτροπή για την Παιδική Προστασία στην Κιβωτό του Κόσμου αποτελείται από τους:
- Νικηφόρος Διαμαντούρος Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών πρώτος Συνήγορος του Πολίτη, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
- Θάλεια Δραγώνα Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Δανάη Παπαδάτου Ομότιμη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Φωτεινή Τσαλίκογλου Ομότιμη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, συγγραφέας
Επανεξέταση όλων των φακέλων προσωπικού σε όλες τις δομές
Επιπλέον η νέα διοίκηση έχει προχωρήσει σε:
- Επανεξέταση όλων των φακέλων προσωπικού και εργαζομένων σε όλες τις δομές της Κιβωτού του Κόσμου
- Διασφάλιση απασχόλησης ατόμων με τα κατάλληλα και απαιτούμενα προσόντα και την προσκόμιση όλων των απαιτούμενων εγγράφων (π.χ. πτυχίο, άδεια διαμονής και εργασίας κλπ.)
- Απόλυτη συμμόρφωση με τον νόμο. Τήρηση διαδικασιών προδήλωσης υπερωρίας και καταβολή των νόμιμων προσαυξήσεων για υπερεργασία, υπερωρία, νυχτερινό ωράριο, καθώς και εργασία σε ημέρες αργίας και Σαββατοκύριακα, σε όλο το προσωπικό του οργανισμού
- Συνεργασία με περισσότερους ιατρούς εργασίας, ώστε να υπάρχει επάρκεια για όλο το προσωπικό κάθε δομής
- Διαρκή έλεγχο για τον εξορθολογισμό δαπανών και των μισθών των εργαζομένων, σύμφωνα πάντα και με την κείμενη νομοθεσία.
Δείτε εδώ αναλυτικά την Αναφορά Προόδου Εξαμήνου της προσωρινής διοίκησης
«Η Κιβωτός αλλάζει»
«Με απόφασή του, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων διόρισε τον Νοέμβριο 2022 νέα προσωρινή διοίκηση στην Κιβωτό του Κόσμου, μέλη της οποίας είναι άνθρωποι με πολυετή εμπειρία σε φορείς παιδικής προστασίας στην Ελλάδα.
Με πρωταρχικό μέλημα τη φροντίδα των παιδιών που υποστηρίζονται από την Κιβωτό, σε 7 Σπίτια Φιλοξενίας πανελλαδικά, στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, και τον Παιδικό Σταθμό, η νέα διοίκηση ανέλαβε τη συνέχιση της λειτουργίας του οργανισμού, καθώς και να εφαρμόσει την ειδική νομοθεσία για την παιδική προστασία στο σύνολο της δραστηριότητας του», αναφέρεται.
Μεταξύ άλλων εστιάζει στα εξής:
- Δημιουργία ενός ασφαλούς, σύγχρονου και κατάλληλου περιβάλλοντος για τα παιδιά,
- Διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Κιβωτού με βάση τη νομοθεσία και τις αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστής οικονομικής διαχείρισης,
- Συνεργασία με καταρτισμένο και κατάλληλο προσωπικό για όλους τους ρόλους και όλες τις δομές του οργανισμού,
- Επιτάχυνση των διαδικασιών αναδοχών και υιοθεσιών, σύμφωνα πάντοτε με το πλαίσιο του Υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού».
Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλώνει: «Αυτή η κρίση επηρεάζει πρώτα από όλα τα παιδιά της Κιβωτού. Για το καλό αυτών των παιδιών ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της πολιτείας να αναλάβουμε τη διαχείριση αυτής της μεταβατικής περιόδου. Για αυτό, εργαζόμαστε εντατικά για να θέσουμε τις βάσεις για έναν φορέα-πρότυπο για την παιδική προστασία στην Ελλάδα, που θα διαπνέεται από διαφάνεια και εξωστρέφεια. Προτεραιότητά μας είναι τα παιδιά».
Η Μαρία Χατζηνικολάκη, Γενική Διευθύντρια της Κιβωτού του Κόσμου, αναφέρει: «Η υπόθεση της Κιβωτού επηρέασε όλο το οικοσύστημα της κοινωνικής προσφοράς στην Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη του κόσμου κλονίστηκε. Τα παιδιά της Κιβωτού όμως παραμένουν εδώ και χρειάζεται να νιώθουν ασφαλή. Αυτή είναι συλλογική υποχρέωση. Εμείς, κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας, αλλά χρειαζόμαστε τη στήριξη της πολιτείας και της κοινωνίας για να τα καταφέρουμε, γιατί η παιδική προστασία είναι υπόθεση όλων μας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις