Βαγγέλης Αποστολάκης: Η πιθανότητα πολέμου με την Τουρκία υπάρχει πάντα
Στην εξωτερική πολιτική πρέπει να μετράμε προσεκτικά τα βήματά μας, τονίζει ο Βαγγέλης Αποστολάκης. Αναλύει τη σημασία των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία ακόμη και στις δύσκολες περιόδους. «Ναι», στο στρατό υπάρχουν ακροδεξιά σταγονίδια.
«Υπάρχει μια άποψη ότι δεν χωράνε κόμματα στο στρατό. Όμως οι στρατιωτικοί είναι έλληνες πολίτες, έχουν άποψη και θέσεις» τονίζει ο Βαγγέλης Αποστολάκης υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ναύαρχος ε.α. επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Με στρατιωτική πειθαρχία σπεύδει να προσθέσει ότι ωστόσο πρέπει να είναι «πάρα πολύ προσεκτικοί πώς εκφράζουν αυτές τις θέσεις και να μην δημιουργούν θέματα στους υφισταμένους τους, στους συναδέλφους τους».
Απαντά με ευθύτητα για την πιθανότητα πολέμου με την Τουρκία, το ρόλο του ΝΑΤΟ, την αναγκαιότητα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και αν τελικά στην περίπτωση της Ουκρανίας η Ελλάδα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Πότε γίνατε ΣΥΡΙΖΑ κύριε Αποστολάκη; «Δούλεψα με τον ΣΥΡΙΖΑ και ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ως υπουργός, συνεργάστηκα με τον Αλέξη Τσίπρα και η συνεργασία ήταν εξαιρετική».
Θέμα ασφαλείας να μιλάνε οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας – Τουρκίας
Για ακροδεξιά σταγονίδια στο στρατό: Όχι σε μεγάλο ποσοστό
Αναγνωρίζει πως υπάρχουν «σταγονίδια ακροδεξιάς» στο στρατό. «Έχουμε διείσδυση της ακροδεξιάς στο στρατό από ότι φαίνεται, ευτυχώς όχι σε μεγάλο ποσοστό», λέει ο κ. Αποστολάκης, που δεν κρύβει την ανησυχία του και για τα ακροδεξιά κόμματα που διεκδικούν είσοδο στη Βουλή.
Για τον Πάνο Καμμένο: Δεν ήταν εύκολη η συνεργασία
Αναφερόμενος στη θητεία του ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με υπουργό Εθνικής Άμυνας τον Πάνο Καμμένο παραδέχεται ότι «δεν ήταν εύκολο», παρ’ όλα αυτά όπως λέει «υπήρχε μια σχέση μέσω της οποίας καταφέραμε να λύνουμε τα προβλήματα. Υπήρχε μια συνεννόηση. Υπήρχε μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του υπουργού και του αρχηγού. Θεωρώ ότι περάσαμε αρκετά προβλήματα τα οποία λύθηκαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Πάντως, για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και αν τελικά έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να την έχει αποφύγει ο κ. Αποστολάκης απαντά πως τον απολογισμό πρέπει να τον κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για επικοινωνία με Τούρκο ΓΕΕΘΑ: Θέμα ασφαλείας
Για τον Αποστολάκη το να μιλάνε οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας – Τουρκίας είναι προϋπόθεση. Είναι όπως λέει εξαιρετικά χρήσιμο και απαραίτητο, σημειώνοντας πως η επικοινωνία είναι «θέμα ασφαλείας».
Για πόλεμο με Τουρκία: Πάντα υπάρχει πιθανότητα
Όσον αφορά έναν πόλεμο Ελλάδας – Τουρκίας ο Αποστολάκης σημειώνει ότι η πιθανότητα σε κράτη με αυτού του είδους τις διαφορές πάντα υπάρχει, ενώ επισημαίνει τόσο το ρόλο του ΝΑΤΟ, όσο και της ΕΕ. «Είναι θέμα χειρισμών και θέμα διαχείρισης της σχέσης των δύο χωρών και επιλογής στρατηγικής ώστε να μην υπάρξει περίπτωση να γίνει πόλεμος μεταξύ μας. Η πιθανότητα πάντα υπάρχει».
Για τουρκικές εκλογές: Υπάρχουν προοπτικές επίλυσης των προβλημάτων
Δεν παίρνει θέση για το ποιος θα νικήσει στις τουρκικές εκλογές εκφράζει πάντως την ελπίδα πως όποια κυβέρνηση και να προκύψει στην γείτονα χώρα υπάρχουν προοπτικές επίλυσης των προβλημάτων.
Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική σημειώνει ότι πρέπει να «είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Να μετράμε καλά τα βήματα μας. Να μην δημιουργούμε εχθρούς. Να μην δημιουργούμε εντάσεις».
Για τα εξοπλιστικά: Οι αγορές γίνονται με βάση τις ανάγκες των Επιτελείων
Οσον αφορά τα εξοπλιστικά και τις αγορές στον εν λόγω τομέα τα αποδέχεται ως εργαλείο διπλωματίας, σημειώνει ωστόσο πως οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να καθορίζονται από τα Επιτελεία και οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη των αποφάσεων.
Υπογραμμίζει την ανάγκη συντήρησης των συστημάτων και σημειώνει πως πρέπει να γίνονται οι καλύτερες επιλογές αφού αν αγοράζουμε «οτιδήποτε υπάρχει διαθέσιμο ή οτιδήποτε μας προσφέρεται πιθανώς να μην είναι η καλύτερη επιλογή».
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Απόλυτα καταδικαστέα η ρωσική επέμβαση
Στο ζήτημα της Ουκρανίας ο Βαγγέλης Αποστολάκης καταδικάζει απερίφραστα την ρωσική επέμβαση και δηλώνει υπέρ κάθε υποστήριξης οικονομικής ή ανθρωπιστικής.
Την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι είναι τελείως αντίθετος στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, καθώς έτσι γινόμαστε «ένας από τους εμπόλεμους» ενώ τονίζει πως στην Ελλάδα ότι έχουμε από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων συστημάτων και υποστήριξης «είναι λιγότερα από αυτά που έπρεπε να έχουμε, δεν μας περισσεύει τίποτα».
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Χτύπημα Ουκρανίας στη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS;
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου