Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΛΟΑΤΚΙ+: Η χειρότερη χώρα για τους γκέι – Η κατάσταση στην Ελλάδα

ΛΟΑΤΚΙ+: Η χειρότερη χώρα για τους γκέι – Η κατάσταση στην Ελλάδα

Ποια χώρα έχει τα πρωτεία στην προστασία των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, η Πολωνία κατέχει το χειρότερο ρεκόρ όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην ΕΕ πίσω από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης για τα δικαιώματα ILGA-Europe που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Η έκθεση κατατάσσει τις ευρωπαϊκές χώρες με βάση μια αξιολόγηση των νόμων και των πολιτικών που επηρεάζουν τις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους, τους αμφιφυλόφιλους, τους τρανσέξουαλ και τους ίντερσεξ (ΛΟΑΤΚΙ). Σε κάθε χώρα αποδίδεται ένας βαθμός, που κυμαίνεται από 0 (σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) έως 100% (πλήρης ισότητα).

Όπως και το 2022, η Μάλτα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 89%, ακολουθούμενη από το Βέλγιο και τη Δανία, που ισοβαθμούν με 76% – όλες πολύ πάνω από την Πολωνία (15%), τη Ρουμανία (18%) και τη Βουλγαρία (20%).

«Παρά τις έντονες επιθέσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ σε αρκετές χώρες, η ισότητα εξακολουθεί να προωθείται σε όλη την Ευρώπη», μέσω της ψήφισης «νομοθεσίας που αναγνωρίζει την ταυτότητα φύλου», αναφέρει η ILGA-Europe σε δελτίο τύπου., ανέφερε η ILGA-Europe σε δελτίο τύπου, σύμφωνα με το Politico.

Αν και η Πολωνία παραμένει η χειρότερη στην κατηγορία της μεταξύ των χωρών της ΕΕ – κάτι που συμβαίνει από το 2020 – κέρδισε δύο μονάδες σε σύγκριση με πέρυσι.

Η άνοδος οφείλεται στα πολωνικά δικαστήρια που «διασφαλίζουν ότι δεν απαιτούνται χειρουργικές επεμβάσεις για τη νομική αναγνώριση του φύλου και ότι ο φορέας ισότητας επεκτείνει το έργο του για να συμπεριλάβει τα ίντερσεξ άτομα», δήλωσε η Katrin Hugendubel, διευθύντρια υπεράσπισης της ILGA-Europe.

Εκτός από τις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση, οι χειρότερες χώρες για να είναι κανείς ΛΟΑΤΚΙ στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία, η Ρωσία και η Αρμενία.

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση με βαθμό 57%, από την 17η θέση που ήταν πέρυσι.

Προκειμένου να βελτιωθεί η νομική και πολιτική κατάσταση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα, η ILGA-Europe συνιστά:

  • Λήψη νομικών μέτρων για τη διασφάλιση της ισότητας του γάμου.
  • Μεταρρύθμιση του νομικού πλαισίου για τη νομική αναγνώριση φύλου που θα βασίζεται στην αυτοδιάθεση χωρίς την απαίτηση διαζυγίου και συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης για non binary άτομα.
  • Συγκεκριμένα να περιλαμβάνει όλους τους λόγους SOGIESC (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου) στη νομοθεσία και τις πολιτικές που απαγορεύουν τις διακρίσεις στην εκπαίδευση και την υγεία.
  • Επισημοποίηση πολιτικών και/ή άλλων θετικών μέτρων για το άσυλο που περιέχουν ρητή αναφορά σε όλους τους λόγους SOGIESC (σεξουαλικός προσανατολισμός, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου, χαρακτηριστικά φύλου).

Το ζήτημα της ισότητας

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης συνέχισε να υποστηρίζει τη νομική μεταρρύθμιση για την προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, μετά την υιοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων (2021-2023) πέρυσι και ενόψει των εκλογών του 2023.

Όμως, η κυβέρνηση, όπως τονίζει η έκθεση, δεν έχει ακόμη θέσει φορέα αρμόδιο για την αντιμετώπιση των ΛΟΑΤΚΙ+ θεμάτων. Εισήχθησαν ορισμένα προγράμματα για την ευαισθητοποίηση σε θέματα ΛΟΑΤΚΙ+, συμπεριλαμβανομένου του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ευαισθητοποίηση για τη διαφορετικότητα» για όσους εργάζονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως ανέφερε ο Αλέξης Πατέλης, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης για το LGBTQI+ Voice Up: Project Greece.

Οι εκπαιδεύσεις αυτές για τους δημόσιους υπαλλήλους πραγματοποιούνται από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, αλλά δεν είναι υποχρεωτική η παρακολούθησή τους. Τον Μάρτιο, η κοινωνία των πολιτών εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις τροποποιήσεις του Χάρτη Δεοντολογίας των Δικαστικών Λειτουργών, ο οποίος περιλαμβάνει πλέον τη SOGIESC στη ρήτρα απαγόρευσης των διακρίσεων.

Οι διακρίσεις στην Υγεία

Τον Ιανουάριο, το Υπουργείο Υγείας ήρε την απαγόρευση αιμοδοσίας για τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.

Προηγουμένως, οι άνδρες αποκλείονταν εντελώς από την αιμοδοσία εάν είχαν σχέσεις με άτομα του ίδιου φύλου.

Τον Ιανουάριο άλλαξε ο κανονισμός για τα έκτακτα μέτρα, επιτρέποντας στα τρανς άτομα να δηλώνουν μόνοι τους την ταυτότητα φύλου τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν αλλάξει το νόμιμο φύλο τους.

Ο προηγούμενος κανονισμός επέτρεπε τόσο στην αστυνομία όσο και σε οποιονδήποτε πολίτη, να ελέγχει τα έγγραφα ταυτότητας. Η κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη monkey pox περιλάμβανε παραπληροφόρηση και στιγματιστικό περιεχόμενο κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Η PrEP (προφύλαξη πριν την έκθεση) έγινε διαθέσιμη τον Σεπτέμβριο για τα HIV-αρνητικά άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης. Οι λεπτομέρειες σχετικά με την παροχή και τους δικαιούχους θα ανακοινωθούν με κοινή υπουργική απόφαση.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση.

Must in

Το πρώτο μήνυμα της κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ που πήρε θέση «αξιωματικής αντιπολίτευσης»

Αριθμητικά τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει προετοιμασμένο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024