Τεχνητή νοημοσύνη: Είδε τον εαυτό της πρωταγωνίστρια σε deepfake πορνό
Η Κέιτ δεν έμαθε ποτέ ποιος δημιούργησε το βίντεο της, αλλά πιστεύει ότι στοχοποιήθηκε επειδή είχε μιλήσει για την άνοδο του «μη συναινετικού πορνό» στο παρελθόν.
Η Κέιτ Ισαάκς σκρόλαρε αμέριμνα στο Twitter όταν ξαφνικά εμφανίστηκε ένα βίντεο από το πουθενά στην οθόνη του κινητού της.
Την στιγμή όμως που πάτησε το «play» το μετάνιωσε αμέσως. Ηταν ένα βίντεο με ερωτικό περιεχόμενο, και το χειρότερο, με πρωταγωνίστρια την ίδια.
Την έλουσε κρύος ιδρώτας, δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει τι έβλεπε και οι σκέψεις διαδέχονταν η μια την άλλη. «Πότε τραβήχτηκε αυτό; Με τραβούσαν βίντεο κρυφά; Γιατί δεν το θυμάμαι; Ποιος είναι αυτός ο άντρας στο βίντεο;» αναρωτιόταν.
Η απάντηση ήταν ξεκάθαρη, αλλά δεν μπορούσε να το φανταστεί: είχε πέσει θύμα deepfake. Η γυναίκα στο βίντεο δεν ήταν εκείνη, τουλάχιστον όχι στην πραγματικότητα. Κάποιος χρησιμοποίησε το πρόσωπό της και επεξεργάστηκε το αυθεντικό βίντεο για να φαίνεται εκείνη «πρωταγωνίστρια».
«Αλλά ήταν τόσο πειστικό, που μου πήρε μερικά λεπτά για να καταλάβω ότι δεν ήμουν εγώ» λέει η Κέιτ, στην Daily Mail.
Καλώς ήρθατε στον κόσμο του λεγόμενου «deepfake» πορνό. Το μόνο που χρειάζεται για να σε μετατρέψει κάποιος σε πορνοστάρ είναι να έχει πρόσβαση σε εικόνες σου. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται με κινούμενα πλάνα, που σημαίνει ότι ένα αθώο βίντεο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό σας στο Instagram θα ήταν ιδανικό.
Οι Deepfakers μπορούν να το ανεβάσουν σε ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης για να «μεταμοσχεύσει» το πρόσωπό σας στο σώμα κάποιου σε ένα υπάρχον πορνό.
Η Κέιτ δεν έμαθε ποτέ ποιος δημιούργησε το βίντεο της, αλλά πιστεύει ότι στοχοποιήθηκε επειδή είχε μιλήσει για την άνοδο του «μη συναινετικού πορνό» στο παρελθόν.
Ως ιδρύτρια μιας επιτυχημένης καμπάνιας με την ονομασία NotYourPorn, που ξεκίνησε το 2019, είχε μιλήσει ανοιχτά για το θέμα των εικόνων γυναικών, συχνά γυμνών, που χρησιμοποιούνται για πορνογραφικούς σκοπούς χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
Είμαστε όλες πιθανά θύματα
Ωστόσο, το ψεύτικο πορνό βίντεο της, το οποίο εμφανίστηκε το 2020, είχε δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας εντελώς απλά πλάνα από το Διαδίκτυο.
«Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται τώρα», επισημαίνει. «Κάνει κάθε γυναίκα που έχει μια εικόνα του εαυτού της στο διαδίκτυο είναι πιθανό θύμα. Αυτό είμαστε λίγο πολύ όλες μας, αυτές τις μέρες».
Πέρυσι, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην Κέιτ και σε γυναίκες σαν αυτήν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η μη συναινετική «deepfake» πορνογραφία θα καταστεί παράνομη βάσει του Νομοσχεδίου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.
Όσοι μοιράζονται πορνογραφικά «deepfakes» θα μπορούσαν να φυλακιστούν σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές. Τα θύματα θα μπορούσαν επίσης να λάβουν τα ίδια νομικά δικαιώματα ανωνυμίας με εκείνους που βιάζονται, καθώς και ειδικά μέτρα, όπως το δικαίωμα να δίνουν τις καταθέσεις τους μέσω βίντεο πριν από την υπόθεση, για να τους γλιτώσουν από τη διαδικασία να αντιμετωπίσουν τον δράστη στο δικαστήριο.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Ντόμινικ Ράαμπ, είπε: «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε τις γυναίκες και τα κορίτσια από ανθρώπους που τραβούν ή χειραγωγούν προσωπικές φωτογραφίες για να τις ταπεινώσουν. Οι αλλαγές μας θα δώσουν στους αστυνομικούς και τους εισαγγελείς τις εξουσίες που χρειάζονται για να φέρουν αυτούς τους δειλούς στη δικαιοσύνη και να προστατεύσουν τις γυναίκες και τα κορίτσια από τέτοια κακοποίηση».
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια