Debate: Οι υποκλοπές ξανά στην προεκλογική μάχη
Το σκάνδαλο των υποκλοπών παρέμενε στη γωνία κατά της διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας - Στο debate ωστόσο η υπόθεση «ξεθάφτηκε» και πλέον συζητιέται εντόνως
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της 21ης Μαίου και η υπόθεση των υποκλοπών είχε σβήσει από την επικαιρότητα. Κανείς ουσιαστικά δεν έδινε σημασία σε διάσπαρτα πυρά κυρίως από τον Νίκο Ανδρουλάκη και λιγότερο από τον Αλέξη Τσίπρα. Η προεκλογική περίοδος εξελισσόταν ομαλά, σχεδόν «βουβά» και με θέματα όπως οι «Δήμητρες» και τα «τοπικά νομίσματα» ή η κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Το debate, ένα άχρωμο κατά τα άλλα τηλεοπτικό προϊόν, όμως, έφερε στο φως για τα καλά την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Μια ατάκα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ότι πρέπει να πάνε φυλακή όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο αλλά και η παραδοχή του πρωθυπουργού, ότι οι παρακολουθήσεις ήταν εθνικό σκάνδαλο για το οποίο δεν δόθηκαν αρκετές απαντήσεις, προκαλεί χαμό στο πολιτικό τοπίο.
Και αλλάζει επί της ουσίας την ατζέντα για τις επόμενες 11 ημέρες. Αλλωστε, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να κάνει on camera σκληρή δήλωση για τις υποκλοπές και για όσα ειπώθηκαν (ή δεν ειπώθηκαν) στην τηλεμαχία της Τετάρτης, δείχνει ότι η αντιπολίτευση θέλει να εκμεταλλευτεί το momentum.
Στρατηγική
Η αλήθεια είναι ότι η ανακίνηση του «θαμμένου» σκανδάλου των παρακολουθήσεων, οφείλεται στον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος φαίνεται ότι στο debate πήγε με συγκεκριμένη στρατηγική. Δηλαδή να αναδείξει ξανά την υπόθεση και να στριμώξει την κυβέρνηση. Κάποιοι καταλογίζουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θυμό διότι υπήρξε ο ίδιος θύμα των υποκλοπών.
Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, να είναι πρόκειται για μείζονος σημασίας θέμα που αφορά την δημοκρατική ομαλότητα και αγγίζει πολλούς ψηφοφόρους. Και το τέχνασμα Ανδρουλάκη να επιμένει στην υπόθεση καθ’ όλη τη διάρκεια του debate εκτός από το γεγονός ότι άναψε τις πολιτικές φωτιές, ουσιαστικά «έσωσε» και την τηλεμαχία.
Στο Μαξίμου δεν θα ήθελαν με τίποτε να ανακινηθεί το θέμα, και δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν να αλλάξουν ξανά την πολιτική ατζέντα.
Κάτι που δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.
Εξυπνα κινούμενος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να «οικειοποιηθεί» και πάλι τον αγώνα για διαφάνεια και λογοδοσία όσων ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο.
Το ίδιο θα κάνει τις επόμενες ώρες και ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος τώρα θα πιεστεί περισσότερο να δώσει ονόματα εκείνων που πρέπει να πάνε φυλακή για τις υποκλοπές.
Προφανώς και δεν θα το πράξει, θα κινηθεί απόλυτα θεσμικά απαντώντας ότι η Δικαιοσύνη έχει το λόγο για να βρει τους υπαίτιους του σκανδάλου.
Το πρωί, πάντως, μιλώντας στον Σκάι ο κ. Ανδρουλάκη τόνισε πώς έχει πικρία, όχι προσωπική αλλά για την έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι εκτός της ευρωπαϊκής κουλτούρας. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ζητήσουν συγγνώμη όλα εκείνα τα στελέχη της ΝΔ που εξαπέλυσαν εις βάρος του δηλητηριώδεις επιθέσεις με αναρτήσεις και σχόλια. Επανέλαβε ότι έχει εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη ωστόσο παρατήρησε πως πρέπει η ίδια να εξηγήσει γιατί, αφού ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν είναι εθνικός κίνδυνος γιατί η εισαγγελέας κ. Βλάχου υπέγραψε το αίτημα του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, κ. Κοντολέων, να τον παρακολουθούν. Πρόσθεσε ότι επιμένει να ζητάει ποινικές ευθύνες για εκείνους που το διέπραξαν και πως αυτές θα τις αποδώσει η Δικαιοσύνη. «Δεν τις απονέμουν τα κόμματα», συμπλήρωσε.
Σε κάθε περίπτωση, του πιστώνεται θετικά το γεγονός ότι από το debate και έπειτα η μόνη συζήτηση που γίνεται αφορά την υπόθεση των παρακολουθήσεων που είχε «παγώσει» το προηγούμενο διάστημα. Ακόμη και μετά την έκθεση της επιτροπής Pega, η κυβέρνηση ήθελε να ρίχνει τη μπάλα στην εξέδρα, όμως, τώρα βρίσκεται ξανά στριμωγμένη στα σχοινιά.
H «στροφή» που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όσα είπε στην τηλεμαχία, δείχνει ότι δεν έγινε τυχαία, ότι δεν ήταν μια λανθασμένη αναφορά υπό την πίεση του χρόνου.
Αλλά ήταν μια στρατηγική επιλογή να «χρεώσει» το σκάνδαλο σε όσους ενεπλάκησαν σε αυτό, ξεκινώντας από τον πρώην διευθυντή του γραφείου του, Γρ. Δημητριάδη, αλλά και του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ, κ. Κοντολέοντα.
Ανεπαρκείς εξηγήσεις
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε για πρώτη φορά «σκάνδαλο» τις υποκλοπές ενώ είπε: «Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ποτέ δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης ο κ. Ανδρουλάκης, δεν είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της χώρας».
Και συνέχισε: «Πρέπει να υπάρξει άμεση διαλεύκανση του θέματος αυτού από τη Δικαιοσύνη. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη, είναι σημαντικό αυτό, γιατί πρέπει να μάθουμε ακριβώς αν υπήρχαν όντως ποινικές ευθύνες σε αυτήν την υπόθεση».
Με την αποστροφή αυτή ανοίγει κι ο ίδιος το δρόμο για να βρεθούν όσοι έχουν ποινικές ευθύνες και οι υποκλοπές αναβαθμίζονται πραγματικά σε σκάνδαλο που πρέπει να διαλευκανθεί.
Θυμίζουμε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε στην τηλεμαχία: ««Δεν αποτελώ κίνδυνο για τη Δημοκρατία, αλλά αποτελούσα κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία, όταν εξελισσόταν η εσωκομματική διαδικασία με τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ» τόνισε και… έσκασε τη βόμβα που συζητούν όλοι: «Στόχος μου είναι να πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος των παρακολουθήσεων σε βάρος εμού και άλλων πολιτών».
Όπως αποκάλυψε η δημοσιογράφος του Mega, Ράνια Τζίμα, υπήρξε αναστάτωση στο πάνελ με όσα ειπώθηκαν για φυλακές: «Κάποια στιγμή λέει ο κ. Ανδρουλάκης πως «κάποιοι πρέπει να πάνε φυλακή». Και μένουμε άναυδοι οι δημοσιογράφοι! Κοιταζόμαστε μεταξύ μας, δίπλα μου ήταν ο Παναγιώτης Στάθης και ακριβώς παραδίπλα ο Αντώνης Σρόιτερ. Σκουντάω, δεν μας έπιαναν εκείνη την ώρα οι κάμερες, λέω «παιδιά, θα κάνουμε κάτι; Θα πούμε κάτι;». Με βλέπει ο Κουβαράς και μου γνέφει «δεμένα τα χέρια μου». Δηλαδή βγαίνει ένας πολιτικός αρχηγός και λέει για τις υποκλοπές ότι κάποιος πρέπει να πάει φυλακή και δεν μπορούσαμε να τον ρωτήσουμε ποιον εννοεί».
Και η παρέμβαση Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες μετά το debate έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στην υπόθεση των υποκλοπών:
«Από τη χθεσινή συζήτηση, προέκυψε μία σπάνια είδηση. Για πρώτη φορά δημόσια, ο κύριος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «αν όμως δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, πώς ο ίδιος επικαλέστηκε εθνικό απόρρητο, προκειμένου να συγκαλύψει την αλήθεια στην εξεταστική επιτροπή και γιατί η κυρία Βλάχου που χωρίς κανέναν εθνικό λόγο παρανόμως υπέγραφε – η εισαγγελέας της ΕΥΠ – τις παράνομες αυτές παρακολουθήσεις;».
«Γιατί παραμένει ακόμα στη θέση της και γιατί 9 μήνες μετά η Δικαιοσύνη δεν έχει αποδώσει καμία ευθύνη, καμία κατηγορία σε κανέναν; Η αναφορά του κύριου Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη. Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη. Στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ερωτώνται σχετικά με το θέμα αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για Ειδικό Δικαστήριο για τις υποκλοπές εφόσον η δικαιοσύνη βρει στοιχεία που να εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα.
Προς το παρόν από την κυβέρνηση τηρούν σιγήν ιχθύος σχετικά με το θέμα. Ο Κ. Μητσοτάκης από τα Τρίκαλα δεν έκανε καμιά αναφορά αλλά απαρίθμησε τα επιτεύγματα της προηγούμενης τετραετίας υποσχόμενος συνέχιση της πορείας εκσυγχρονισμού της χώρας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις