Εκλογές: Ποια κόμματα «τα βρήκαν» στις ψηφοφορίες στη Βουλή;
Η μεγάλη ταύτιση στην ψήφιση νομοσχεδίων ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΝΔ άραγε θα συνεκτιμηθεί μετεκλογικά;
- Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον άνθρωπο στις μεταφράσεις;
- Μέγκαν Μαρκλ: Η συνέντευξη του 2017 που έδειχνε ότι θα πάει κόντρα στο παλάτι - αλλά κανείς δεν κατάλαβε
- Γαλλία και Γερμανία απειλούνται από ύφεση και ακυβερνησία
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προτρέπει σε βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο, λέει το KCNA
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εμφάνισε τον μεγαλύτερο βαθμό ταύτισης με την ΝΔ στις ψηφοφορίες που διενεργήθηκαν στο Κοινοβούλιο από τον Ιούλιο του 2019 έως και τον Απρίλιο του 2023.
Σύμφωνα με την έρευνα του Vouliwatch, επιβεβαιώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο καταλύτης στο πολιτικό σκηνικό καθώς ταυτίζεται κατά 68,8 με την ΝΔ στα νομοσχέδια που πέρασαν.
Δεύτερος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 45,21%, ενώ στους «αρνητές» της κυβερνητικής πολιτικής είναι το ΚΚΕ.
Σύμφωνα με το vouliwatch παραμένει υψηλό το ποσοστό γενικής διακομματικής συναίνεσης, κάτι που δεν αντιστοιχεί στην ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης που καταγράφεται στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Αυξημένος δείκτης διαφοροποίησης
Η ταύτιση στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ για τη 4ετία 2019-2023 βρίσκεται στο 45,21%, έχοντας υποχωρήσει από την πρώτη διετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη που ήταν στο 48,42%.
Η μικρή αυτή διαφορά οφείλεται κυρίως στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ στις 31 Ιανουαρίου να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπόθεση των υποκλοπών.
Συνολικά, η ταύτιση των δύο βασικών κοινοβουλευτικών πόλων είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με την 4ετία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019) όταν τα δύο κόμματα είχαν κοινή στάση στις ψηφοφορίες που έφτασε στο 58,82%.
Προφανώς η αλλαγή αυτή προέκυψε από ιδεολογικές διαφορές και από το γεγονός ότι την τελευταία τετραετία η ΝΔ άσκησε την νομοθετική πολιτική της δίχως να περιλαμβάνει νομοσχέδια που συντάχθηκαν σε συνεργασία με τους δανειστές στο πλαίσιο των μνημονίων. Έτσι, αναδείχθηκαν με μεγαλύτερη σαφήνεια οι πολιτικές διαφορές των δύο κομμάτων.
Την τρέχουσα 4ετία ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με σειρά νομοσχεδίων τα οποία η Νέα Δημοκρατία προώθησε στους σημαντικότερους τομείς.
Ενδεικτικά καταψήφισε σχεδόν το σύνολο των αλλαγών που προωθήθηκαν στην οικονομία (π.χ. πτωχευτικός νόμος – φορολογικά), στα περιβαλλοντικά ζητήματα (π.χ όροι αδειοδότησης επιχειρήσεων), στον χώρο της υγείας (π.χ. αλλαγές στο ΕΣΥ), στον χώρο της Παιδείας (5 νομοσχέδια που εισηγήθηκε η Ν. Κεραμέως) στον χώρο του πολιτισμού (π.χ. Διοικήσεις Μουσείων) και της εξωτερικής πολιτικής.
Το γεγονός ότι πολλά νομοσχέδια της κυβέρνησης στηρίχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο ότι μεγάλο μέρος του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης (πάνω από 150 νομοσχέδια) αφορούσε ευρωπαϊκές οδηγίες, διακρατικές συμβάσεις και συμφωνίες διεθνών οργανισμών.
Κάποιες μάλιστα, είχαν προετοιμαστεί κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά για διοικητικούς λόγους είχε καθυστερήσει η ψήφισή τους. Επίσης, την πρώτη διετία, κατατέθηκαν νομοσχέδια που ως επί το πλείστον είχαν διευρυμένη αποδοχή (πχ νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού).
Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ πιο κοντά στη ΝΔ
Το ΠΑΣΟΚ, λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών πόλων. Ένα χαρακτηριστικό που διατήρησε την τελευταία 4ετία, παρά την αλλαγή ηγεσίας λόγω θανάτου της Φώφης Γεννηματά.
Κατά τη πρώτη διετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ ήταν απολύτως ισορροπημένο στην ταύτιση του με την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είχε την ίδια στάση με την Ν.Δ στο 69,81% των ψηφοφοριών και την ίδια στάση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 69,18%, δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν προκλήθηκαν εσωτερικές αναταράξεις όπως το 2021 με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο ποινικό κώδικα, ή το 2020, όταν οι Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης εναντιώθηκαν στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.
Συνεπώς, μετά από τέσσερα χρόνια το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες κατά 68,88% με την ΝΔ και κατά 65,08% με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσον αφορά τα μικρότερα κόμματα, το ΚΚΕ αναδεικνύεται ως το κόμμα που έχει διαφωνήσει με τα περισσότερα κυβερνητικά νομοσχέδια, υπερψηφίζοντας μόνο το 4,03%.
Στον αντίποδα, η Ελληνική Λύση έχει το υψηλότερο ποσοστό σύμπλευσης με την Ν.Δ. που φτάνει το 18,76%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις