Εφορία: Γιατί οι οφειλέτες δε ρυθμίζουν τα χρέη τους
Η απάντηση που δίνουν στο ερώτημα αυτό οι άνθρωποι της αγοράς είναι ότι οι φορολογούμενοι θέλουν περισσότερες δόσεις με ευνοϊκότερους όρους
- Σοκ στο Χόλιγουντ: Πέθανε ο σκηνοθέτης και σύζυγος της Όμπρεϊ Πλάζα, Τζεφ Μπαένα
- Άφαντοι οι δύο δραπέτες - Με τέσσερις ώρες καθυστέρηση ενημερώθηκε η αστυνομία από τις φυλακές Κασσαβέτειας
- Σκάνδαλα, αντιδράσεις και cancel: Οι διάσημοι που έχασαν τους περισσότερους followers στα social media το 2024
- Βαρκελώνη: Στο κρύο οι τουρίστες λόγω απαγόρευσης εξωτερικών σομπών
Γυρίζουν την πλάτη στις ρυθμίσεις οι οφειλέτες της Εφορίας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:
- Από τα 113,7 δισ. ευρώ που ανέρχεται το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος, μόλις 4,689 δισ. ευρώ ή το 4,1% του συνολικού χρέους είναι ρυθμισμένο, έχει ενταχθεί δηλαδή σε κάποιο σχήμα ρύθμισης.
- Περίπου 7. 000 οφειλέτες με «κόκκινα» φορολογικά χρέη έχουν επανενταχθεί μέχρι στιγμής στις παλαιές ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων, τις οποίες έχασαν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2023. Να σημειωθεί οι φορολογούμενοι που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 120 δόσεων ανέρχονται σε 190.000, ενώ περίπου 10.000 είναι οι οφειλέτες που απώλεσαν τη ρύθμιση των 72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας.
- Σχεδόν 3.500 φορολογούμενοι που δημιούργησαν χρέη στη σκιά της ενεργειακής κρίσης έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στη νέα ρύθμιση που αφορά οφειλές της περιόδου 1 Νοεμβρίου 2021 έως 1 Φεβρουαρίου 2023.
Η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ακόμη ότι οι μικροί οφειλέτες εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμόρφωσης και επιλέγουν να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία εντάσσοντας τις οφειλές τους σε ρύθμιση.
Με «κόκκινα» φορολογικά χρέη εμφανίζονται 4 εκατ. φορολογούμενοι, από τους οποίους περίπου 9.000 είναι μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι έχουν οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας.
Οι φορολογούμενοι αυτοί που έχουν φεσώσει την Εφορία με 88 δισ. ευρώ, αδιαφορούν και δεν τακτοποιούν τα χρέη τους παρά τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών π
ου τους έχουν επιβληθεί από τις φορολογικές Αρχές, όπως δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμοί ακινήτων, ποινικές διώξεις. Ούτε η δημοσιοποίηση του ονόματός τους στη λίστα των μεγαλοοφειλετών τους συγκινεί.
Η ανάλυση του ρυθμισμένου υπολοίπου ανά κατηγορία οφειλής, αποκαλύπτει τα εξής:
- Η πλειονότητα των ποσών που έχουν ρυθμιστεί είναι οφειλές μέχρι 300.000 ευρώ ή το 73,4% του συνόλου των ρυθμισμένων οφειλών. Το ποσό των οφειλών αυτών που έχει ρυθμιστεί ανέρχεται σε 3,44 δισ. ευρώ.
- Στις κατηγορίες οφειλής άνω των 300.000 ευρώ συγκεντρώθηκε το 26,6% του ρυθμισμένου υπολοίπου, ήτοι 1,247 δισ. ευρώ.
Παράδειγμα
Γιατί όμως οι οφειλέτες δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους; Η απάντηση που δίνουν στο ερώτημα αυτό οι άνθρωποι της αγοράς είναι ότι οι φορολογούμενοι θέλουν περισσότερες δόσεις με ευνοϊκότερους όρους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νέο σχήμα ρύθμισης των χρεών της ενεργειακής κρίσης.
Η ρύθμιση αυτή είναι περιορισμένης χρονικής εμβέλειας και συνοδεύεται με «κόφτες» που αφήνουν εκτός χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι δημιούργησαν χρέη υπό το βάρος της ενεργειακής κρίσης.
Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν όσοι είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές πριν από την 1η Νοεμβρίου 2021, ενώ για να ενεργοποιήσουν την έκτακτη ρύθμιση θα πρέπει υποχρεωτικά να τακτοποιήσουν όλες τις υπόλοιπες οφειλές με βάση την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
Επίσης ένας ακόμη ανασταλτικός παράγοντας είναι η πίεση στα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Το 2022 εισπράχθηκαν συνολικά 5,17 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές με το 51,7%, δηλαδή τα 2,67 δισ. ευρώ, να προέρχονται από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, και το υπόλοιπο 48,3%, δηλαδή τα 2,5 δισ. ευρώ, να προέρχεται από ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής.
Για το 2023, η ΑΑΔΕ στοχεύει στην είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη και 600 εκατ. ευρώ από μεγάλους οφειλέτες οχευμένες δράσεις.
Επίσης, φέτος αναμένεται να ενεργοποιηθεί ένα νέο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των οφειλετών για τον κίνδυνο απώλειας ρυθμίσεων.
Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί μια δόση οι φορολογούμενοι θα λαμβάνουν μήνυμα με το οποίο θα ενημερώνονται για τις συνέπειες εφόσον χαθεί η ρύθμιση.
Το 2022 επιβλήθηκαν 518.622 αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών με τον αριθμό να καταγράφει αύξηση κατά 104,9% σε σχέση με το 2021 (253.083).
Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων κ.λπ.) παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα με ποσοστό 93,4% στο σύνολο των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις