Ευρωβαρόμετρο: 7 στους 10 Ελληνες απαιτούν μεταρρυθμίσεις στη δημόσια υγεία
Πάνω από το 45 % των ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η δημόσια διοίκηση στη χώρα τους είναι περίπλοκη, επαχθής και βραδυκίνητη
Δεν είναι επαρκώς αποτελεσματικές και αποδοτικές οι δημόσιες διοικήσεις των κρατών μελών της ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο Απριλίου του 2023, καθώς πάνω από το 45 % των ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η δημόσια διοίκηση στη χώρα τους είναι περίπλοκη, επαχθής και βραδυκίνητη.
Για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στη δημόσια διοίκηση της χώρας τους, τα άτομα που απάντησαν στην έρευνα πιστεύουν ότι θα πρέπει να είναι λιγότερο γραφειοκρατική (52 %) και πιο διαφανής (44 %) όσον αφορά τις αποφάσεις και τη χρήση των δημόσιων πόρων. Περίπου το ένα τρίτο πιστεύει ότι περισσότερη επικοινωνία και εξορθολογισμένη διάδραση με τους πολίτες, καθώς και καλύτερη κατάρτιση των δημόσιων υπαλλήλων, θα συμβάλλουν στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στη δημόσια διοίκηση.
Σχεδόν το ήμισυ πιστεύει ότι η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να βρίσκεται πιο κοντά στους ανθρώπους, με τη βοήθεια των διαφόρων μέσων άμεσης επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της διάδρασης με φυσική παρουσία, καθώς και να παρέχει σαφέστερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες. Εκφράστηκε επίσης η επιθυμία για περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες (31 %) και για πιο εύχρηστες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (35 %).
Μεταρρυθμίσεις σε υγείας και εκπαίδευση
Τα άτομα που απάντησαν είναι της άποψης ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι περισσότερο αναγκαίες στους τομείς της δημόσιας υγείας (56 %) και της εκπαίδευσης (50 %).
Σε 11 κράτη μέλη, πάνω από το 60 % των πολιτών ζητούν μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Ειδικά στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 70% για την υγεία και σε 58% για στην εκπαίδευση. Επίσης το 46% απαιτεί μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής προστασίας και το 28% στην εργασία και τις εργασιακές συνθήκες. Όλα τα ποσοστά στην Ελλάδα είναι από λίγο έως πολύ υψηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το ΤSI παρέχει πολύτιμη βοήθεια
Η σημασία του TSI επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας του Ευρωβαρόμετρου. Είναι γεγονός ότι το TSI ανταποκρίνεται στα αιτήματα των κρατών μελών για παροχή στήριξης σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές ανάγκες που έχουν εντοπίσει. Μέσω αυτού η ΕΕ παρέχει εμπειρογνωμοσύνη και τεχνική υποστήριξη, διευκολύνει και προωθεί την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών και αναπτύσσει την ικανότητα των δημόσιων διοικήσεων: οι πολίτες θεωρούν ότι όλες αυτές οι δράσεις αρμόζουν στον ρόλο της ΕΕ.
Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 400 έργα TSI — συμπεριλαμβανομένων αρκετών νέων έργων για το 2023 — έχουν συμβάλει ή θα συμβάλουν στην προετοιμασία ή την εφαρμογή των ΣΑΑ των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της ανάπτυξης ικανοτήτων των δημόσιων διοικήσεων.
Τα άτομα που συμμετειχαν στην έρευνα ερωτήθηκαν σε ποιους τομείς τα κράτη μέλη μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από τη στήριξη της ΕΕ για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Ιδού οι απαντήσεις τους:
• Το 42 % των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να προωθήσει την ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών·
• Το 42 % επιβεβαιώνει τη σημασία της στήριξης της ΕΕ προς τα κράτη μέλη για τη διαχείριση κρίσεων, όπως πανδημίες, φυσικές καταστροφές ή συγκρούσεις·
• Το 34 % θεωρεί ότι η ΕΕ θα μπορούσε να παράσχει γνώσεις και εμπειρογνωμοσύνη στα κράτη μέλη κατά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων·
• Το 34 % δηλώνει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να παράσχει χρηματοδοτική στήριξη στις μεταρρυθμίσεις των κρατών μελών·
• Το 31 % πιστεύει ότι η ΕΕ θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων στη δημόσια διοίκηση των κρατών μελών.
- Ο Φρανκ Άουερμπαχ, ο κορυφαίος παραστατικός ζωγράφος που διέφυγε από τους Ναζί, πέθανε στα 93 του
- Τόμας Γουόκαπ: Το πιο χρήσιμο μηδενικό!
- Λίβανος: Το Ισραήλ εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης – Τουλάχιστον έξι νεκροί κοντά στη Βηρυτό
- Η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκίνησε τώρα, τώρα απλώς πέφτουν οι τίτλοι τέλους
- Αρκάς: Μια καλημέρα με αέρα… μετανάστευσης
- Ο πονοκέφαλος του Χατζηδάκη, θα πούμε το νερό, νεράκι και το φαί, φαγάκι