Φοιτητικές εκλογές: Η κάλπη της οργής, των αλληλοκατηγοριών και των δύο αποτελεσμάτων
Φοιτητικές εκλογές στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών και στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου. Το in στα αμφιθέατρα άκουσε συζητήσεις, μοιράστηκε προβληματισμούς, κατέγραψε την οργή και την αγωνία των φοιτητών.... Δικαιωμένη δηλώνει η ΠΚΣ, αμφισβητεί το αποτέλεσμα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Το ρολόι δείχνει λίγα λεπτά πριν τις 11:00… Είναι βράδυ Τετάρτης 10 Μαΐου…
Στα αμφιθέατρα και τις αίθουσες διδασκαλίας της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει μετατραπεί σε εκλογικό κέντρο, η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται και η αγωνία κορυφώνεται.
Φέτος τα τμήματα της Κοινωνιολογίας, του Παιδαγωγικού, των Νηπιαγωγών, της Επικοινωνίας και ΜΜΕ, του Βιολογικού, του Φυσικού, του Χημικού, του Μαθηματικού, του Γεωλογικού και της Φαρμακευτικής «μετακόμισαν» από το Χημείο, όπου ψήφιζαν ανέκαθεν, στο κτήριο της οδού Σόλωνος.
«Κάναμε το βήμα. Τολμάμε το άλμα. Πρώτη δύναμη ξανά», γράφει ένα μεγάλο, κρεμασμένο πανό της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας (ΠΚΣ) πάνω από την κεντρική πόρτα και δίνει το σύνθημα για δεύτερη σερί νίκη και εκ νέου υποχώρηση της Δημοκρατικής Ανανεωτικής Πρωτοπορίας (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ).
Το σκηνικό ίδιο και στα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μάλιστα, στήθηκαν διπλές κάλπες. Η μία, αυτή της ΠΚΣ, της ΕΑΑΚ και των άλλων αριστερών σχημάτων, εντός του κτηρίου και η άλλη, αυτή της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Γκάζι.
Νοθεία, εξαγορά ψήφων και… αγανάκτηση
Για ακόμα μία χρονιά οι εκλογές διεξάγονται σε τεταμένο κλίμα. Οι φοιτητικοί σύλλογοι ήδη από τις προηγούμενες ημέρες έχουν φροντίσει να ανεβάσουν τους τόνους, με την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την Πανσπουδαστική, που μάχονται για την πρωτιά, να έρχονται σε αντιπαράθεση και να ανταλλάσσουν αλληλοκατηγορίες περί νοθείας των αποτελεσμάτων και εξαγοράς ψήφων.
«Αυτό δείχνει το ποιόν της κυβερνητικής παράταξης, που προσπαθεί να μπαλώσει την οργή των φοιτητών απέναντί της με τρόπους αθέμιτους, εξαγοράζοντας συνειδήσεις», σχολιάζει στο in ο Γιάννης Παντελάρος, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του Μαθηματικού, εκλεγμένος με την ΠΚΣ.
Ο ίδιος βρίσκεται στο πέμπτο έτος φοίτησης και τονίζει ότι οι φοιτητές διεκδικούν, μεταξύ άλλων, αναβάθμιση των σπουδών τους, σύγχρονες κτιριακές υποδομές και πλήρη στελέχωση του εκπαιδευτικού προσωπικού.
«Θέλουμε καλύτερες συνθήκες στις εστίες και οι λέσχες να είναι ανοιχτές για όλους τους φοιτητές ανεξαρτήτως κοινωνικού υποβάθρου. Επίσης, και η μάχη για την πανεπιστημιακή αστυνομία είναι ακόμα ανοιχτή. Έχει κερδηθεί σε ένα βαθμό γιατί δεν έχει εφαρμόσει αλλά θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι όντως οι σχολές μας θα είναι ελεύθερες», προσθέτει η Μαρία Ρίζου, τεταρτοετής φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ.
Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και η τραγωδία στα Τέμπη, με την πλειοψηφία των φοιτητών να κάνει λόγο για ψήφο οργής, αγανάκτησης και διαμαρτυρίας.
«Σήμερα εκφράζεται η νεολαία, μετά από μια τετραετία που έχει δεχτεί μεγάλη επίθεση από την κυβέρνηση, με αποκορύφωμα το τραγικό έγκλημα των Τεμπών. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», τονίζει ο Σπύρος Καναράκης, φοιτητής στο 5ο έτος του Φυσικού και μέλος της ΕΑΑΚ, με τον Γιάννη Παντελάρο να συμπληρώνει: «Σήμερα εκλέγουμε τους εκπροσώπους μας και στέλνουμε ενιαίο, πανελλαδικό μήνυμα ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα συγκαλυφθεί. Δεν ανεχόμαστε να ζούμε σε μια κοινωνία που θεωρείται φυσιολογικό δύο τρένα να βρίσκονται στις ίδιες ράγες για 12 ολόκληρα λεπτά και να έχουμε νεκρούς συμφοιτητές μας».
«Ήρθα να ψηφίσω γιατί…»
Ως τις 19:00 που έκλεισαν οι κάλπες εκατοντάδες ήταν οι φοιτητές, που κατέφθασαν στη Νομική Σχολή, και χιλιάδες σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων.
Κάποιοι προσήλθαν προβληματισμένοι και αναποφάσιστοι ενώ άλλοι ιδιαίτερα αγχωμένοι μιας και κλήθηκαν να ψηφίσουν για πρώτη φορά. «Καμία ψήφος δεν πάει χαμένη», έσπευσαν να τους συμβουλέψουν οι πιο έμπειροι.
«Οι φοιτητές ψηφίζουν σήμερα και στέλνουν το δικό τους μήνυμα ότι δεν μένουν απλά παρατηρητές των καταστάσεων. Είναι ενεργοί και συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο στα κοινά. Ήρθα να ψηφίσω γιατί διεκδικώ τα δικαιώματά μου και ζητώ να λυθούν χρόνια προβλήματα του τμήματός μου», δηλώνει στο in η Μαρίνα, φοιτήτρια στο πρώτο έτος του τμήματος Γεωλογίας.
Παράλληλα, η νεαρή απαριθμεί τα ζητήματα που απασχολούν την ίδια και τους συμφοιτητές της και εστιάζει στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Όπως εξηγεί, «με την εφαρμογή της μειώθηκε κατά πολύ ο αριθμός των εισακτέων και ταυτόχρονα και η χρηματοδότηση του τμήματος» ενώ τονίζει πως «στο πρώτο εξάμηνο μας παρουσίασαν τον υλικό εξοπλισμό που θα χρειαστούμε για τις σπουδές μας, ο οποίος κοστίζει περίπου 200 ευρώ. Δεν παρέχεται από τη σχολή και αγοράζεται εξ’ ολοκλήρου από εμάς».
Με τη σειρά της, η πρόεδρος του ίδιου τμήματος, Καλυψώ Βαΐτση, αναφέρεται στα επαγγελματικά δικαιώματα που -δεν- παρέχονται, αφού δίνονται στους τοπογράφους ή τους πολιτικούς μηχανικούς. «Έχουμε ένα εντατικό πρόγραμμα σπουδών, παρακολουθούμε πολλά εργαστήρια, κάνουμε ασκήσεις υπαίθρου αλλά αυτά δεν αποτυπώνονται στα επαγγελματικά δικαιώματά μας», λέει η δευτεροετής φοιτήτρια και υπενθυμίζει ότι «οι γεωλόγοι είναι υπεύθυνοι όχι μόνο για το περιβάλλον και τους ορυκτούς πόρους αλλά και για αντισεισμικά και αντιπυρικά έργα».
Η ώρα των αποτελεσμάτων
Η ημέρα έχει πλέον αλλάξει, η καταμέτρηση των ψήφων έχει ολοκληρωθεί και για άλλη μια χρονιά οι παρατάξεις συμφωνούν ότι… διαφωνούν για τα αποτελέσματα.
Η Πανσπουδαστική πανηγυρίζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη νίκη της, με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ωστόσο να μην αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και να παρουσιάζει τον εαυτό της ως θριαμβευτή.
Συγκεκριμένα, η ΠΚΣ με βάση την επίσημη καταμέτρηση λαμβάνει 19.632 ψήφους (35,04%), αυξάνοντας τις ψήφους που έλαβε σε σχέση με το 2022 κατά 3.056. Δεύτερη έρχεται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με 14.441 ψήφους (25,77%), τρίτη η ΠΑΣΠ με 5.299 ψήφους (9,46%) και ακολουθούν η ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ με 5.635 ψήφους (10,06%), τα ΕΑΑΚ με 3.761 (6,71%), το ΔΙΚΤΥΟ με 1.457 ψήφους (2,6%) και τα λοιπά με 4.508 (8,05%).
Την ίδια ώρα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναφέρει ότι για 36η συνεχόμενη εκλογική διαδικασία κατακτά την πρώτη θέση με 20.094 ψήφους και ποσοστό 40,3%. Στη δεύτερη θέση ρίχνει την ΠΚΣ με 26, 45% (13.182 ψήφους) και στην τρίτη την ΠΑΣΠ με 11,9% (5.927 ψήφους).
«Χαίρομαι που βλέπω τόσο κόσμο να προσέρχεται στην κάλπη και να αποφασίζει για το μέλλον της σχολής του. Φέτος, η προσέλευση ξεπερνά κάθε προσδοκία, καθώς είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά», σημείωσε νωρίτερα ο Γιάννης Κόρδας, δευτεροετής φοιτητής στη Φαρμακευτική και υποψήφιος με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να απομυθοποιηθεί κάποια στιγμή ότι “κουμάντο” στις σχολές κάνουν οι παρατάξεις. Ο φοιτητικός σύλλογος μέσα στο πανεπιστήμιο έχει όντως ισχύ. Αν οι φοιτητές θέλουν να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους στα Ιδρύματα πρέπει να δώσουν τη δυνατότητα σε κάποιους κατάλληλους ανθρώπους να τους εκπροσωπήσουν».
Με το βλέμμα στην 21η Μαΐου;
Οι κάλπες στα πανεπιστήμια στήθηκαν στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου και θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί ως βαρόμετρο για την εκλογική συμπεριφορά της νεολαίας και την 21η Μαΐου… αν οι φοιτητές δεν είχαν προτιμήσει στην πλειονότητα τους την αποχή.
Παρότι τα μέλη των φοιτητικών παρατάξεων δήλωσαν ικανοποιημένα από την προσέλευση, η αλήθεια είναι ότι ήταν ισχνή, αφού μόλις 57.835 φοιτητές ψήφισαν, σύμφωνα με την ΠΚΣ, ενώ η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δίνει 51.190 φοιτητές.
«Το αποτέλεσμα της φοιτητικής κάλπης δείχνει την προτίμηση της νεολαίας μερικές ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές. Τα τελευταία χρόνια έχουμε περάσει τα πάνδεινα και τώρα στέλνουμε το δικό μας μήνυμα», εκτιμούν πάντως οι φοιτητές.
Και καταλήγουν: «Οι εκλογές πλησιάζουν, οι πολίτες σκέφτονται τι θα ψηφίσουν και καταλαβαίνουν ότι δεν αρκεί απλά να ρίξουν ένα ψηφοδέλτιο στην κάλπη».
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη
- Κόβεται το σεξ; Τι να κάνεις για να αυξήσεις τη διάθεσή σου
- Καμπανάκι οικονομολόγων για ΕΕ: Βάλτε τάξη στα του οίκου σας ή ετοιμαστείτε για «συνεχή παρακμή»
- Επενδυτικό κενό και χαμηλή παραγωγικότητα τα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία