Ολυμπιακοί Αγώνες των γκουρμέ πιάτων και της μπαγκέτας
Η γαλλική γαστρονομία ετοιμάζεται να καταπλήξει τους συμμετέχοντες στους Αγώνες του Παρισιού
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Το «άσχημο» χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που όλοι αγαπάμε να μισούμε
«Θα φάνε καλά». Είναι η υπόσχεση που δίνουν κορυφαίοι σεφ της Γαλλίας στους περίπου 15.000 αθλητών που θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.
Η γαλλική κουζίνα θα βάλει τα δυνατά της για να εντυπωσιάσει και να κατακτήσει το δικό της χρυσό μετάλλιο. Τους αθλητές περιμένουν φρεσκοψημένες μπαγκέτες, γκουρμέ πιάτα και φιλική προς το περιβάλλον γαλλική κουζίνα- αλλά όχι κρασί.
Η εταιρία που είναι επιφορτισμένη με το σερβίρισμα 40.000 γευμάτων ημερησίως στο Ολυμπιακό Χωριό και σε 14 ακόμα ολυμπιακές εγκαταστάσεις έδωσε στη δημοσιότητα κάποια από τα στοιχεία του μενού που σχεδιάστηκε από μερικούς από τους πιο διάσημους σεφ της Γαλλίας.
Όπως εξηγεί ο Αλεξάντερ Μαζιά του οποίου το εστιατόριο ΑΜ στη Μασσαλία έχει κερδίσει τρία αστέρια Michelin, ο στόχος είναι μια «διασκεδαστική, γκουρμέ και υγιεινή» πινελιά στα πιάτα.
Μια από τις συνταγές που παρουσίασε ήταν θρυμματισμένα ρεβίθια με βότανα και καπνιστή σάλτσα ψαριού.
Τα πιάτα άλλων σεφ περιλαμβάνουν περίτεχνο ριζότο κινόα και μους σοκολάτα με σμέουρα.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια σπουδαία ευκαιρία να ανακαλύψει ο κόσμος τη διάσημη γαστρονομία της Γαλλίας.
«Η Γαλλία θα προσκαλέσει τον κόσμο στο τραπέζι της», λέει ο Φιλίπ Βουρτς, διευθυντής τροφοδοσίας της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων. «Οι αθλητές ξέρουν ότι θα φάνε καλά εδώ. Στόχος μας είναι να τους παρέχουμε τρόφιμα υψηλής ποιότητας».
Το εστιατόριο στο Ολυμπιακό Χωριό αναμένεται να φιλοξενεί 3.500 ανθρώπους. Για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους θα εργαστούν 6.000 άνθρωποι ενώ συνολικά θα παρασκευαστούν 13 εκατ. πιάτα.
Η πρόταση της διάσημης σεφ Amandine Chaignot η οποία διευθύνει εστιατόριο στο Παρίσι περιλαμβάνει πουλερικά, φραγκόκοτες ψημένες σε χαμηλή φωτιά με έναν χυμό καραβίδας και λευκή σάλτσα που στο τέλος θα μοιάζει με ένα είδος κρεμώδους comfort food.
Στο Ολυμπιακό Χωριό θα υπάρχει επίσης αρτοποιείο που θα ψήνει γαλλικές μπαγκέτες που πρόσφατα αναγνωρίστηκαν από τον ΟΗΕ ως παγκόσμια κληρονομιά, κρουασάν και άλλα αρτοσκευάσματα.
Το κρασί
Η μόνη εξαίρεση στον γαλλικό τρόπο ζωής που θέλουν να προσφέρουν οι διοργανωτές των Αγώνων θα είναι το κρασί και οποιαδήποτε άλλη μορφή αλκοόλ. Το σερβίρισμά του θα απαγορεύεται διά ροπάλου. Σαμπάνια και λικέρ θα μπορούν να προσφέρονται μόνο σε εκδηλώσεις υποδοχής.
Στο πλαίσιο της προώθησης μιας βιώσιμης και φιλικής προς το περιβάλλον κουζίνας οι Γάλλοι θα χρησιμοποιούν μόνο ανακυκλωμένα πιάτα σερβιρίσματος.
Όλα τα γεύματα θα βασίζονται σε εποχιακά προϊόντα και τα φυσικά τρόφιμα θα αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των προσφορών στο Ολυμπιακό Χωριό.
Οσον αφορά τα κρέατα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά θα είναι γαλλικής προέλευσης. Τα εισαγόμενα είδη όπως οι μπανάνες και το ρύζι, θα είναι βιολογικά.
Για να αποφευχθεί η σπατάλη, τα αγαθά που δεν θα καταναλώνονται θα δίνονται σε τράπεζες τροφίμων και ενώσεις. Τα υπολείμματα τροφίμων θα μετατρέπονται σε κομπόστ ή θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βιοαερίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις