Εμανουέλ Μακρόν: Υποχρεωτική η παρουσία πορτρέτου του στα δημαρχεία
Η πρόταση θα περάσει από την Γερουσία πριν ψηφιστεί στην Βουλή
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Γαλλία για το συνταξιοδοτικό, με τους πολίτες να διαδηλώνουν για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Παρόλα αυτά, μεγάλη πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε η πρόταση δύο βουλευτών του κεντρώου κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν να καταστεί υποχρεωτική η τοποθέτηση ενός πορτρέτου του Γάλλου προέδρου στα δημαρχεία.
Σύμφωνα με τον Guardian, η Κάτω Βουλή της Γαλλίας ενέκρινε την Πέμπτη την τροπολογία με την οποία θα απαιτείται από τα δημαρχεία των δήμων με περισσότερους από 1.500 κατοίκους να κυματίζουν, τόσο τη γαλλική, όσο και την ευρωπαϊκή σημαία, όπως ήδη κάνουν οι περισσότεροι. Το θέμα του πορτραίτου έχει αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από τους αντιπάλους του Μακρόν καθώς ταξιδεύει σε όλη τη Γαλλία.
Τι περιλαμβάνει η τροπολογία
Δύο κεντρώοι νομοθέτες από το κόμμα της Αναγέννησης του Μακρόν, ο Denis Masséglia και η Nicole Dubré-Chirat, κατάφεραν να προσθέσουν μια διάταξη σύμφωνα με την οποία όλα τα δημαρχεία θα πρέπει βάσει νόμου να αναρτήσουν ένα προεδρικό πορτρέτο.
Η τροπολογία αναφερόταν σε πορτρέτα οποιουδήποτε εν ενεργεία προέδρου, όχι συγκεκριμένα του Μακρόν, ο οποίος επανεξελέγη για δεύτερη θητεία πέρυσι. Η πρόταση θα πρέπει να συζητηθεί στη Γερουσία πριν επιστρέψει στην Κάτω Βουλή.
Τα δημαρχεία σε όλη τη Γαλλία εκθέτουν σήμερα πορτρέτα εν ενεργεία προέδρων, αλλά πρόκειται για παράδοση και όχι για νομική υποχρέωση. Ο Masséglia, νομοθέτης στο Maine-et-Loire, δήλωσε στο κοινοβούλιο: «Τα δημαρχεία είναι σαν το σπίτι του γαλλικού λαού. Έτσι, το πορτρέτο του προέδρου – όποιος κι αν είναι αυτός – θα πρέπει να αναρτηθεί εκεί, από σεβασμό στη δημοκρατική ψήφο».
Άμεση ήταν η αντίδραση της Αριστεράς
Η Αριστερά εκμεταλλεύτηκε αμέσως την προτεινόμενη τροπολογία για να επιτεθεί στο κόμμα του Μακρόν. Ο Antoine Léaument από το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, La France Insoumise, κατηγόρησε τους κεντρώους του Μακρόν για «λατρεία του ηγέτη» και κάλεσε τους δημάρχους να κατεβάσουν τη φωτογραφία του Μακρόν ως ένδειξη διαμαρτυρίας τόσο κατά της πρότασης για το πορτραίτο όσο και κατά του νέου νόμου του Μακρόν που αυξάνει την ελάχιστη επιλέξιμη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Μια άλλη βουλευτής της ριζοσπαστικής αριστεράς, η Raquel Garrido, κατηγόρησε το κόμμα του Μακρόν ότι θέλει να περάσει τα πράγματα «με τη βία».
Το 2019, ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής από διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για το κλίμα είχε ως αποτέλεσμα να κατέβουν περισσότερα από 100 κορνιζαρισμένα πορτρέτα του Μακρόν από δημαρχεία σε όλη τη χώρα για να τονιστεί αυτό που οι διαδηλωτές περιέγραψαν ως αδράνεια της Γαλλίας όσον αφορά την έκτακτη ανάγκη για το κλίμα. Αυτό οδήγησε σε καταστολή από την αστυνομία και σε αρκετές δικαστικές υποθέσεις για «ομαδική κλοπή» των πορτραίτων.
- Champions League: Γκολ made in USA
- Λίβερπουλ – Ρεάλ: Ιστορία γεμάτη γκολ
- Τα βρήκαν μεταξύ τους εκλέξανε και πρόεδρο ας κοιτάξουν όμως και τον λαό πριν χάσουν κάθε περιθώριο
- Βραδιά… εξάρας
- Μπέττυ Μαγγίρα: Επιστρέφει στη σκηνή του MadWalk μετά από 7 χρόνια
- Τέσσερα στον Έμερι και στον Ραζβάν – Πώς θα (του) γλίτωνε ο Αλμέιδα;