Μετανάστες: Μετά τη λήξη της ισχύος του Title 42, δικαστικές προσφυγές απειλούν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης Μπάιντεν
Η νέα νομοθεσία για τους μετανάστες στις ΗΠΑ μοιάζει με τους περιορισμούς που είχε προσπαθήσει να επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Έληξε στις ΗΠΑ η ισχύς υγειονομικού μέτρου που είχε υιοθετηθεί την περίοδο της πανδημίας και εμπόδιζε την είσοδο στη χώρα παράτυπων μεταναστών και αμέσως αντικαταστάθηκε από νέα μεταναστευτική νομοθεσία που έχει επίσης στόχο την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης.
Όμως προσφυγές της τελευταίας στιγμής εναντίον των νέων μέτρων προκαλούν σύγχυση για το τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες.
Λίγο πριν από τη λήξη της ισχύος του Title 42, οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, εκπροσωπούμενες από την ACLU, προσέφυγαν εναντίον των νέων μέτρων καταγγέλλοντας ότι παραβιάζουν τους αμερικανικούς νόμους και τις διεθνείς συμφωνίες των ΗΠΑ.
Τονίζουν εξάλλου ότι η νέα νομοθεσία, που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, μοιάζει με τους περιορισμούς που είχε προσπαθήσει να επιβάλει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ. Οι οργανώσεις είχαν καταφέρει να εμποδίσουν την εφαρμογή των μέτρων του Τραμπ προσφεύγοντας εναντίον τους σε δικαστήριο της Καλιφόρνια και χθες, Πέμπτη, ζήτησαν από τον ίδιο δικαστή να εμποδίσει την εφαρμογή και των περιορισμών της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Χαοτικές σκηνές
Στο μεταξύ στα σύνορα των ΗΠΑ εκτυλίχθηκαν χαοτικές σκηνές χθες, καθώς μετανάστες προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα προτού τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανονισμοί.
Βάσει των μέτρων αυτών, οι μετανάστες προτού να εμφανιστούν στα σύνορα, με εξαίρεση τους ασυνόδευτους ανήλικους, θα πρέπει να κλείνουν ραντεβού μέσω μιας τηλεφωνικής εφαρμογής ή να τους έχουν αρνηθεί το άσυλο σε κάποια από τις χώρες από τις οποίες πέρασαν στην πορεία τους προς τις ΗΠΑ. Εφόσον δεν ζήτησαν προστασία σε άλλη χώρα πριν από την άφιξή τους στις ΗΠΑ ή αν δεν χρησιμοποίησαν κάποια νόμιμη μέθοδο για την είσοδό τους στη χώρα, το αίτημά τους θα θεωρείται αθέμιτο και θα μπορούν να επαναπροωθηθούν ενώ θα τους απαγορευτεί και η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος για πέντε χρόνια.
Χιλιάδες μετανάστες πέρασαν από ποταμούς, ανέβηκαν τοίχους και πέρασαν αναχώματα για να φτάσουν στο αμερικανικό έδαφος τις τελευταίες ημέρες. Κάποιοι μετανάστες παραδόθηκαν στους συνοριοφύλαες, ενώ άλλοι προσπάθησαν να περάσουν στις ΗΠΑ χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.
Στο Ματαμόρος του Μεξικού χθες το απόγευμα ομάδες μεταναστών διέσχισαν τον ποταμό Ρίο Γκράντε, με το νερό να τους φτάνει ως το σαγόνι. Κάποιοι κουβαλούσαν μωρά και τσάντες με τα υπάρχοντάς τους πάνω από το κεφάλι τους και κατευθύνονταν στο Μπράουνσβιλ του Τέξας.
Στο Ελ Πάσο του Τέξας εκατοντάδες μετανάστες έχουν κατασκηνώσει στους δρόμους του κέντρου της πόλης, προσπαθώντας να δουν πού θα πάνε μετά, αφού πέρασαν παράτυπα τα σύνορα από τη Χουάρες του Μεξικού.
Άλλοι μετανάστες – ανάμεσά τους οικογένειες με μικρά παιδιά—περίμεναν να εξεταστεί η υπόθεσή τους από τους Αμερικανούς συνοριοφύλακες ανάμεσα σε δύο συνοριακά τείχη στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας, απέναντι από την Τιχουάνα του Μεξικού.
Συρροή μεταναστών
Ο Μπάιντεν διατήρησε σε ισχύ το Title 42 και τελικά παρέτεινε την ισχύ του. Βάσει του μέτρου αυτού έχουν γίνει περισσότερες από 2,7 εκατομμύρια επαναπροωθήσεις, αν και στον αριθμό περιλαμβάνονται κάποιοι που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα παραπάνω από μία φορά.
Την περίοδο που ίσχυε το Title 42, περίπου 2,8 εκατομμύρια μετανάστες κατάφεραν να παραμείνουν στις ΗΠΑ μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου – κάτι που μπορεί να πάρει μήνες ή χρόνια— βάσει μιας άλλης διαδικασίας, γνωστής ως Title 8.
Ακόμη και πριν από την εκπνοή του Title 42, η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν αντιμέτωπη με αριθμό ρεκόρ παράτυπων μεταναστών στα νότια σύνορα της χώρας.
Οι Ρεπουμπλικάνοι επικρίνουν τον Αμερικανό πρόεδρο επειδή χαλάρωσε κάποια από τα πιο περιοριστικά μέτρα του Τραμπ, ενώ ο Μπάιντεν έχει επιρρίψει τις ευθύνες στο Κογκρέσο επειδή δεν υιοθέτησε μια πιο ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας.
Στρατός στα σύνορα
Με τα νέα μέτρα να τίθενται σε ισχύ από σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι όσοι περνούν παράτυπα τα σύνορα, θα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες, στέλνοντας στρατιώτες και χιλιάδες επιπλέον προσωπικό στα σύνορα.
«Μην πιστεύετε τα ψέματα των διακινητών. Τα σύνορα δεν είναι ανοικτά», τόνισε ο Μαγιόρκας.
Κάποιοι μετανάστες δήλωσαν ότι άκουσαν πως μετά την 11η Μαΐου θα είναι πιο δύσκολο να εισέλθουν στις ΗΠΑ και για τον λόγο αυτό έσπευσαν να περάσουν τα σύνορα νωρίτερα. Αυτή την εβδομάδα οι καθημερινές συλλήψεις παράτυπων μεταναστών ξεπέρασαν τις 10.000, με τα κέντρα κράτησης να είναι υπερπλήρη.
Λόγω του μεγάλου αριθμού αφίξεων, την Τετάρτη οι αρχές άρχισαν να αφήνουν ελεύθερους μετανάστες χωρίς να τους έχει δοθεί ημερομηνία για να παρουσιαστούν σε δικαστήριο ώστε να υποβάλλουν αίτημα για την παροχή ασύλου. Όμως χθες το βράδυ ομοσπονδιακός δικαστής στη Φλόριντα εμπόδισε τις απελευθερώσεις αυτές, επισημαίνοντας ότι δεν τηρείται η σωστή διαδικασία.
Η υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ χαρακτήρισε την απόφαση «επιζήμια» και κατήγγειλε ότι «έχει ως αποτέλεσμα επικίνδυνο συνωστισμό» στα κέντρα κράτησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Star Wars: Όλα δείχνουν ότι έρχεται νέα τριλογία και οι fans κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα
- Ολυμπιακός: Η ευρωπαϊκή κυριαρχία στο ΟΑΚΑ και το 4/4 (vids)
- Χρόνης Μίσσιος: Μια «άλλη φωνή»
- ΗΠΑ: Εκστρατεία ρατσιστικών SMS με στόχο Αφροαμερικανούς – «Επιλεχθήκατε να γίνετε σκλάβος στη φυτεία Άμπινγκτον»
- Εκλογές στις ΗΠΑ: Εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα για να αποφύγουν τους δασμούς λόγω Τραμπ
- Αμερική: Πόσα χρήματα παίρνει το χρόνο ο πρόεδρος της χώρας