Πούτιν: Κυρώσεις στα ρωσικά διαμάντια σχεδιάζουν οι G7 – Ποιοι αντιδρούν
Κυρώσεις και στις εξαγωγές ρωσικών διαμαντιών μετά το πετρέλαιο και τον άνθρακα εξετάζουν οι Δυτικοί
Την επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές ρωσικών διαμαντιών εξετάζουν οι χώρες της G-7. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα μπορούσε να διαταράξει την παγκόσμια αγορά των προϊόντων πολυτελείας. Οι εξαγωγές ρωσικών διαμαντιών έχουν σε μεγάλο βαθμό απαλλαγεί από τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Κρεμλίνο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Και αυτό παρά τις εκκλήσεις του Κιέβου να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Πολυπλοκότητας, η Ρωσία αποκόμισε περίπου 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια από εξαγωγές διαμαντιών. Κάτι που κατέστησε την χώρα του Πούτιν, τον όγδοο μεγαλύτερο εξαγωγέα διαμαντιών στον κόσμο. Τα διαμάντια δεν διαπραγματεύονται συνήθως όπως το πετρέλαιο ή ο χρυσός, αλλά αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη αγορά που υπερβαίνει τα κοσμήματα. Τα διαμάντια χρησιμοποιούνται επίσης στις εξορύξεις, στην οδοντιατρική και στους υπολογιστές.
«Η Ρωσία συνεχίζει να κερδίζει δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριο διαμαντιών»
«Εάν οι κυρώσεις επιβάλλονταν με τρόπο που καθιστούσε δύσκολη την καταστρατήγηση, τότε θα μπορούσαμε να δούμε λιγότερη ρωσική προσφορά στην αγορά και υψηλότερες τιμές», δήλωσε στο CNBC ο Έντουαρντ Γκάρντνερ, οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics.
Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανέφεραν ότι «η Ρωσία συνεχίζει να κερδίζει δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριο διαμαντιών». Η ΕΕ εισήγαγε το 2022 ρωσικά διαμάντια περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ορισμένες χώρες —όπως το Βέλγιο, που αγοράζει σημαντική ποσότητα ρωσικών διαμαντιών— θέλουν μια «παγκόσμια προσέγγιση» στις ρωσικές εξαγωγές, σε αντίθεση με ένα ειδικό μέτρο της ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι κυρώσεις δεν θα τις βλάψουν δυσανάλογα.
«Η συζήτηση συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό επειδή υπάρχει σαφής κίνδυνος η Ρωσία να εκτρέψει απλώς τις εξαγωγές της σε μη συμμετέχουσες χώρες», δήλωσε στο CNBC ο Έντουαρντ Γκάρντνερ, οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics. «Εάν οι κυρώσεις επιβάλλονταν με [έναν] τρόπο που καθιστούσε δύσκολη την καταστρατήγηση, τότε θα μπορούσαμε να δούμε λιγότερη ρωσική προσφορά στην αγορά και υψηλότερες τιμές», είπε.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία διαμαντιών ανησυχεί για την εκτροπή του εμπορίου πολύτιμων λίθων σε άλλες αγορές, όπως το Ντουμπάι που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν περισσότερα.
Πετρέλαιο, άνθρακας και τράπεζες
Ο Hans Merket, Βέλγος ερευνητής στο International Peace Information Service είπε ότι οι κυρώσεις στα ρωσικά διαμάντια είναι θέμα χρόνου. «Αν δεν είναι στο επόμενο πακέτο, τότε θα είναι στο μεθεπόμενο», είπε. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε την Τρίτη για ένα 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο συζητείται επί του παρόντος μεταξύ των 27 πρωτευουσών της ΕΕ, αλλά δεν ανέφερε ότι θα περιλαμβάνουν σε αυτό τα διαμάντια.
Ανάμεσα στους διάφορους γύρους των κυρώσεων που υιοθετήθηκαν μέχρι σήμερα, τα μέτρα της ΕΕ έχουν στοχεύσει το ρωσικό πετρέλαιο, τον άνθρακα, τις τράπεζες, τους ολιγάρχες και τα μέσα ενημέρωσης Ο Tobias Gehrke, ανώτερος συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων είπε στο CNBC ότι υπάρχουν «πολλά προβλήματα» με την επιβολή των κυρώσεων. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία θα παραμείνει σε θέση να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο για πολλά ακόμη χρόνια», είπε ο Γκέρκε, ακόμη και αν επιβληθούν κυρώσεις στα διαμάντια.
Η Alrosa, κρατική εταιρεία εξόρυξης της Ρωσίας, ανέφερε πωλήσεις ακατέργαστων και κατεργασμένων διαμαντιών τον Ιανουάριο του 2022 ύψους 325 εκατομμυρίων δολαρίων και μίλησε για «ισχυρή ζήτηση» για το εμπόρευμα. Η εταιρεία δεν έχει δημοσιεύσει περαιτέρω αποτελέσματα έκτοτε. Τον Απρίλιο του 2022, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέκτεινε τις κυρώσεις στην Alrosa ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία υιοθέτησαν παρόμοια μέτρα εναντίον μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης στον κόσμο. Οι ευρωπαίοι πρεσβευτές συζήτησαν την Τετάρτη για περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία. Ο πρεσβευτής της Πολωνίας στην ΕΕ Andrzej Sados είπε ότι θα ρωτήσει τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ γιατί το προσχέδιο πρότασης δεν περιλαμβάνει διαμάντια από τη Ρωσία, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο.
Πηγή: OT.GR
- «Θρασύτατο ψεύδος» τα περί ανάληψης 2,5 εκατ. ευρώ πριν τη δέσμευση της περιουσία του, τονίζει ο Κων. Πηλαδάκης
- Μαγδεμβούργο: Ανθρώπινη αλυσίδα κατά του μίσους στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά
- Το «έχω βαρεθεί τους άντρες», το προφίλ στο dating app και το OnlyFans: Η Λίλι Άλεν αλλάζει σελίδα
- Μαρόκο: Ευρεία αναθεώρηση του Oικογενειακού Δικαίου
- ΕΣΥ: Μια ιστορία ελπίδας σε μια εποχή ζόφου – Οι ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες
- Ίντερ – Κόμο 2-0: Πήρε το τρίποντο και παραμένει στο κυνήγι της Αταλάντα (vids)