Βασίλης Κικίλιας: Δεν είναι αλαζονικό ότι θέλουμε αυτοδυναμία, θέλουμε σταθερότητα
Είναι μία από τις κρισιμότερες στιγμές της μεταπολίτευσης λέει ο Βασίλης Κικίλιας εξηγώντας γιατί η ΝΔ επιμένει στην αυτοδυναμία. Μιλάει με πάθος για τον τουρισμό και το brand Ελλάδα, «τι παραπάνω έχει η λίμνη Κόμο από της Καστοριάς;». Αλλάζει ύφος και τόνο όταν μιλά για την πανδημία, που τον σημάδεψε και τις υποκλοπές.
Επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές, ενίσχυση της δημόσιας υγείας και στήριξη στους νέους κατοίκους της Αθήνας, προαναγγέλλει ο υπουργός Τουρισμού και υποψήφιος στην Α’ Αθηνών με τη ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας. Οι απανωτές κρίσεις χρειάζονται σταθερότητα, τονίζει, υποστηρίζοντας ότι ο σκοπός της αυτοδυναμίας προκύπτει εξ ανάγκης.
Ο κ. Κικίλιας μιλά για το φαινόμενο Airbnb και τον κίνδυνο να αδειάσει η πόλη από μόνιμους κατοίκους, ενώ προαναγγέλλει νέες κλίμακες ασφαλιστικές και φορολογικές για όσους εκμεταλλεύονται το Airbnb με δεκάδες διαμερίσματα, κίνητρα για να παραμείνουν οι νέοι στην πόλη και βελτίωση δημοσίων υποδομών με fast track διαδικασίες.
Μιλώντας από τα Πετράλωνα, τη γειτονιά του, που αποτελεί γι’ αυτόν κι ένα παράδειγμα για τις δυνατότητες που δίνει η τουριστική ανάπτυξη στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους τους τονίζει ότι «η πολιτική οφείλει να φροντίζει τους πολλούς και τους αδύναμους».
«Δεν κοιμήθηκα δύο χρόνια», λέει ο Βασίλης Κικίλιας μιλώντας για τη θητεία του στο υπουργείο Υγείας επί πανδημίας, περιγράφοντας την εφιαλτική κατάσταση και την αγωνιώδη προσπάθεια να καλυφθούν ανάγκες, όταν κατέρρεαν συστήματα πολύ ισχυρότερα από της Ελλάδας.
Ανατρέχοντας στα συμπεράσματα που έβγαλε από το υπουργείο Τουρισμού αλλά κι από το Υγείας, όπου κλήθηκε να διαχειριστεί το ξέσπασμα της πανδημίας, καταλήγει ότι πρέπει «όλοι αυτοί που υπηρετούν το κοινό καλό να αισθάνονται ότι σέβεται το κράτος τη δουλειά τους».
Το στοίχημα της επόμενης τετραετίας είναι οι επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές
Για τον τουρισμό: Δημόσιες υποδομές το στοίχημα
Οι μεγάλοι πρεσβευτές του, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν το μερίδιο τους από τα κέρδη της αυξημένης τουριστικής κίνησης, σημειώνει ο κ. Κικίλιας. Θεωρεί σημαντικό να υπάρξει διασύνδεση της τουριστικής ανάπτυξης με κίνητρα για καλύτερες θέσεις εργασίας και προγράμματα του ΟΑΕΔ αλλά και με την παιδεία.
Το στοίχημα της επόμενης τετραετίας πάντως, επισημάνει, είναι οι επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές. Από τη διαχείριση πάρκινγκ, στερεών αποβλήτων, υδάτινων πόρων, αφαλατώσεις, ανακύκλωση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, ξενοδοχείων. Και στην Αθήνα και τις πόλεις αλλά και στα νησιά, όπου αυτά φτιάχτηκαν άλλες δεκαετίες και μόνο για τους κατοίκους.
Εξάλλου, όπως υποστηρίζει, πρέπει να αναπτυχθούν και άλλοι προορισμοί στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα, όπως τα μικρά νησιά της παραμεθορίου και η Βόρεια Ελλάδα, κάτι που θα αποτρέψει και ενδεχόμενα προβλήματα από το διεθνές φαινόμενο του «υπερτουρισμού» σε περιοχές που έχουν πολλούς επισκέπτες. «Γιατί στη λίμνη του Κόμο και όχι στην Καστοριά και τη λίμνη της;»
Για τη μετανάστευση: Ναι στην ενσωμάτωση, όχι σε χώρα ξέφραγο αμπέλι
«Την ενσωμάτωση τη σέβομαι, τη δέχομαι και την υποστηρίζω για αυτούς που είναι νόμιμοι κι έρχονται με τα χαρτιά τους, σέβονται τους κανόνες, τους νόμους και τον τρόπο ζωής μας», ξεκαθαρίζει, υποστηρίζοντας «ότι είναι υποχρέωση μας να βοηθάμε και να υποστηρίζουμε ανθρώπους» που έρχονται από δύσκολες καταστάσεις, «όμως να είναι λελογισμένο αυτό. Η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, έχει σύνορα. Η χώρα δεν είναι χώρος. Νομίζω όλες οι χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης έχουν συμφωνήσει σε αυτό».
Εκτιμά δε ότι το θέμα θα συζητηθεί πολύ ξανά στο μέλλον γιατί κι η κλιματική αλλαγή θα επιτείνει το πρόβλημα.
Για την πανδημία και τη δημόσια υγεία: Αυτά τα δύο χρόνια με σημάδεψαν
«Είμαι πολύ περήφανος που καταφέραμε να σώσουμε έστω και μια παραπάνω ανθρώπινη ζωή. Το αξιολογώ πάνω από όλα», επισημαίνει ως πρώην υπουργός Υγείας αλλά και ως γιατρός.
Εκτιμά ότι «αντιμετωπίσαμε σε πολύ υψηλό επίπεδο τα πρώτα κύματα της πανδημίας», τονίζοντας ότι η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη, όταν είχε ήδη καταρρεύσει υγειονομικά η Ιταλία ενώ στην Αγγλία, στο Βέλγιο, στη Δανία είχαν καταρρεύσει τα συστήματα υγείας.
Αναφέρει ενδεικτικά ότι «αναδιοργανώσαμε το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ και το κάναμε ΕΟΔΥΥ», ότι βρέθηκαν με πολύ κόπο τεστ και μέσα προστασίας κι ανοίξανε ΜΕΘ, ενώ δίνει ειδική σημασία στο ότι επιστρατεύτηκε κι ο ιδιωτικός τομέας με εφημερίες, οι ιδιώτες γιατροί, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, οι φαρμακοποιοί, γιατί «έκανα μεγάλη προσπάθεια τότε να ενώσω τον κόσμο της υγείας».
Σε ανθρώπινο επίπεδο δεν κρύβει ότι «εκείνα τα δυο χρόνια με έχουν σημαδέψει ως άνθρωπο. Δεν κοιμήθηκα δύο χρόνια».
Και τονίζει οτι είναι δεδηλωμένη προτεραιότητα για την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι καλύτεροι μισθοί και υποδομές στο ΕΣΥ, ενώ απαιτείται επίσης και σοβαρή μεταρρύθμιση για την πρωτοβάθμια υγεία.
Για τις εκλογές: Ανάγκη για αυτοδυναμία
«Ο στόχος της αυτοδυναμίας προκύπτει εκ της ανάγκης», τονίζει, με το επιχείρημα ότι οι απανωτές κρίσεις δεν ευνοούν την πολυφωνία και τις αλλαγές θέσεων που βλέπουμε στα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
«Δεν είναι αλαζονικό ότι θέλουμε αυτοδυναμία, θέλουμε σταθερότητα», λέει τονίζοντας ότι είναι «μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της μεταπολίτευσης», με αναφορά και στις τουρκικές εκλογές.
«Πρέπει να είμαστε, λοιπόν, ειλικρινείς στους πολίτες για το στόχο μας».
Για τις υποκλοπές: Να μην μείνει καμία σκιά
«Η δικαιοσύνη οφείλει να κάνει τη δουλειά της και δεν πρέπει να μείνει καμιά σκιά», απαντά, εκτιμώντας ότι αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο το πολιτικό σύστημα αλλά και όλη την κοινωνία γιατί αφορά τη δημοκρατία και την ελευθερία.
- Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον άνθρωπο στις μεταφράσεις;
- Τα ευρωπαϊκά όνειρα για αεροταξί γκρεμίζονται
- Η top δίαιτα για γραμμωμένους κοιλιακούς
- Ποια είναι η τολμηρότερη αεροπορική εταιρεία στον πλανήτη;
- Κατανάλωση: Κόβουμε από τρόφιμα, δίνουμε για κινητά
- Τα βλέμματα στρέφονται (και) στον Καραμανλή – Τι θα κρίνει η στάση του Μακεδόνα και πότε