Κοκίτσι Τσουμπουράγια: Έκοψε τις φλέβες του στις 9 Ιανουαρίου 1967. Ήταν μόλις 27 χρόνων
Βρέθηκε νεκρός κρατώντας το χάλκινο μετάλλιο του. Γεννήθηκε στην πόλη Σουκαγκάβα της επαρχίας Φουκουσίμα στις 13 Μαΐου 1940.
- Το είπαν και στο Μαυροβούνιο: «Χειρότερη όλων η Ελλάδα»
- Κωνσταντινούπολη: Λαοθάλασσα υπέρ της Παλαιστίνης με άρωμα Ισλάμ
- Πέθανε ξεχασμένος ο ιδιοφυής Αμερικανός διπλωμάτης που αγωνίστηκε για τον πυρηνικό αφοπλισμό
- Το τέλος του πολέμου: Για αυτό τον λόγο ο Μπραντ Πιτ «κυνήγησε» τον διακανονισμό με την Αντζελίνα Τζολί
Το σημείωμα αυτοκτονίας του Κοκίτσι Τσουμπουράγια αποτύπωνε την ψυχολογία του, το σκεπτικό του:
«Αγαπημένε μου πατέρα, αγαπημένη μου μητέρα, απήλαυσα τις πεντανόστιμες σούπες τορόρο, τους ξηρούς λωτούς και τα κέικ ρυζιού. Αγαπημένε μου αδελφέ Τόσιο και αγαπημένη μου αδελφή, απόλαυσα το πεντανόστιμο σούσι. Αγαπημένε μου αδελφέ Κατσούμι και αγαπημένη μου αδελφή, απόλαυσαν το πεντανόστιμο κρασί και τα μήλα. Αγαπημένε μου αδελφέ Ιβάο και αγαπημένη μου αδελφή, απόλαυσα το πεντανόστιμο ρύζι βοτάνων σίσι και τις πίκλες νάνμπαν ζούκε.
Ο Κοκίτσι σας είναι πολύ κουρασμένος για να τρέχει πια
Αγαπημένε μου αδελφέ Κικούζο και αγαπημένη μου αδελφή, απόλαυσα τον πεντανόστιμο χυμό σταφύλι και το κρασί Γιομεΐσου. Τα απόλαυσα. Και σε ευχαριστώ, αγαπημένη μου αδελφή, για την μπουγάδα που πάντα έκανες για μένα. Αγαπημένε μου αδελφέ Κόζο και αγαπημένη μου αδελφή, εγώ σας ευχαριστώ για τις βόλτες που κάναμε με το αμάξι σας, από και προς. Απόλαυσα την πεντανόστιμη σουπιά μόνγκο. Αγαπημένε μου αδελφέ Μασάο και αγαπημένη αδελφή, λυπάμαι πολύ για όλες τις ανησυχίες που σας προκάλεσα.
Σάτσιο-κουν, Χίντεο-κουν, Μίκιο-κουν, Τοσίκο-τσαν-Ριοζούκε-κουν, Τακαχίσα-κουν, Μιγιόκο-τσαν, Γιούκιε-τσαν, Μιτσούε-τσαν, Ακίρα-κουν, Γιοσιγιούκι-κου, Κέικο-τσαν, Κοκέι-κουν, Γιου-τσαν, Κίι-τσαν, Σόγι-κουν: Είθε να μεγαλώσετε και να γίνετε ωραίοι άνθρωποι. Αγαπημένε μου πατέρα και αγαπημένη μου μητέρα, ο Κοκίτσι σας είναι πολύ κουρασμένος για να τρέχει πια. Παρακαλώ συγχωρήστε τον. Λυπάται που σας ανησυχούσε όλη την ώρα. Αγαπημένοι μου πατέρα και μητέρα, στον Κοκίτσι θα άρεσε να έχει ζήσει δίπλα σας».
Το σημείωμα αυτοκτονίας βρέθηκε δίπλα στον σπουδαίο αθλητή στις 10 Ιανουαρίου του 1968. Μία μέρα πριν, ο γεννημένος στη Σουκαγκάουα της Φουκουσίμα δρομέας μεγάλων αποστάσεων είχε προβεί στο απονενοημένο διάβημα. Έκανε χαρακίρι. Έκοψε τις φλέβες του.
Ο τραυματισμός που υπήρξε μοιραίος
Στις 21 Οκτωβρίου του 1964, ο Κοκίτσι έγινε ο πρώτος Ιάπωνας που κατέκτησε ποτέ μετάλλιο στον Μαραθώνιο. Ήταν μόλις ο δεύτερος που κέρδιζε για τη χώρα, αλλά ο Σον Κι-τσανγκ, που είχε πάρει το χρυσό για λογαριασμό της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας το 1936, ήταν Κορεάτης.
Στις 14 Οκτωβρίου ο Τσουμπουράγια έκανε καλή εμφάνιση και τερμάτισε 6ος στα 10.000 μέτρα, με επίδοση 28:59.4. Στις 21 Οκτωβρίου πήρε μέρος στον μαραθώνιο, πιστεύοντας, όπως και όλοι οι Ιάπωνες, ότι θα κόψει πρώτος το νήμα. Όμως, λογάριαζε χωρίς τον Αιθίοπα Αμπέμπε Μπικίλα, ο οποίος υπερασπίστηκε το χρυσό της Ρώμης πριν από τέσσερα χρόνια, τερματίζοντας πρώτος και με διαφορά (2:12:11.2). Ο Τσουμπουράγια, εμφανώς καταπονημένος, μπήκε δεύτερος στο στάδιο, με διαφορά 25 μέτρων από τον Άγγλο Μπέιζιλ Χέιτλι (2:16:19.2), ο οποίος τον προσπέρασε εύκολα, αφήνοντάς τον στην τρίτη θέση με επίδοση 2:16:22.8.
Η κατάκτηση του χάλκινου ολυμπιακού μεταλλίου είναι μεγάλη επιτυχία για οποιονδήποτε αθλητή. Όχι, όμως, για τον Τσουμπουράγια, που θεώρησε ότι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και πρόδωσε την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών του. Από την επομένη των αγώνων του Τόκιο άρχισε να προπονείται εντατικά, με στόχο το χρυσό στους επόμενους Ολυμπιακούς του Μεξικού το 1968. Τέτοιο ήταν το πείσμα του, που αρνήθηκε την προαγωγή του στον βαθμό του υπολοχαγού.
Όμως, η μοίρα τού έπαιξε άσχημο παιγνίδι. Στα τέλη του 1967 ο Τσουμπουράγια υποβλήθηκε σε εγχείρηση για να διορθωθεί ένα πρόβλημα στη σπονδυλική του στήλη που τον ταλαιπωρούσε. Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς του Μεξικού ήταν αμφίβολη έως αδύνατη. Και έτσι πήρε τη μεγάλη απόφαση και έδωσε το τέλος στη ζωή του μόλις στα 27 χρόνια του, προκαλώντας την απόλυτη θλίψη του Ιαπωνικού λαού.
O γάμος που δεν έγινε ποτέ
Ενώ συνέχισε να υπηρετεί στις Δυνάμεις Άμυνας, προετοιμαζόταν να παντρευτεί την Έικο το 1967. Όμως, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος τού είπε ότι θα πρέπει να αναβάλει τις προετοιμασίες του γάμου για μετά τους Ολυμπιακούς του Μεξικού. Ενώ συνέχισε να υπηρετεί στις Δυνάμεις Άμυνας, προετοιμαζόταν να παντρευτεί την Έικο το 1967. Όμως, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος τού είπε ότι θα πρέπει να αναβάλει τις προετοιμασίες του γάμου για μετά τους Ολυμπιακούς του Μεξικού.
Ο προπονητής του διαμαρτυρήθηκε εντόνως για αυτήν την κατάσταση και η Ομοσπονδία τον αποδέσμευσε. Ο Κοκίτσι έμεινε μόνος του και οι γονείς της Έικο, ανησυχώντας γι’ αυτήν την εξέλιξη, την έπεισαν να παντρευτεί με κάποιον άλλον. Φαίνεται ότι αυτός ήταν ο λόγος που, μαζί με τους τραυματισμούς, κλόνισε οριστικά τον Τσουμπουράγια.
Τα νέα του γάμου της έμαθε όταν επισκέφθηκε την οικογένειά του στη Φουκουσίμα για τις διακοπές των Χριστουγέννων, το 1967. Δέκα μέρες αργότερα βρέθηκε το πτώμα του στον κοιτώνα που διέμενε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις