Ποιες είναι η «Ινδιάνα» και η «Γκέισα» Παναγιά του Βελόπουλου
Αν ξεφυλλίσει κάποιος το βιβλίο της Γ' Δημοτικού, θα δει ότι εκτός από τις εικόνες της Παναγίας ως Ινδιάνα ή γκέισα γίνεται αναφορά και σε άλλες θρησκείες όπως ο Ιουδαϊσμός και ο Μουσουλμανισμός.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Γλυκοφιλούσα, Ελεούσα, Βρεφοκρατούσα γιατί όχι και «γκέισα» και «Ινδιάνα».
Το debate της Τετάρτης μας έκανε να ξεφυλλίσουμε τα νέα βιβλία της Γ’ Δημοτικού, μετά το παραλήρημα του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος εμφανίστηκε με δύο εικόνες από το σχολικό βιβλίο των Θρησκευτικών.
«Είναι σε βιβλία τρίτης Δημοτικού. Δεν είναι πρόστυχο; Δεν είναι χριστιανοφοβία; Γιατί δεν το καταγγέλλει κανείς; Σε παιδάκια δημοτικού αυτά. Γκέισα, πόρνη – συγγνώμη για τη φράση – Παναγιά» δήλωσε μάλιστα για τις εικόνες που κρατούσε.
Αν ξεφυλλίσει κάποιος το βιβλίο της Γ’ Δημοτικού, θα δει ότι εκτός από τις εικόνες της Παναγίας ως Ινδιάνα ή γκέισα γίνεται αναφορά και σε άλλες θρησκείες όπως ο Ιουδαϊσμός και ο Μουσουλμανισμός.
Άλλωστε, όπως αναφέρει σχετικά το ίδιο το αρμόδιο Υπουργείο, «το μάθημα των Θρησκευτικών γίνεται ένα ταξίδι στον κόσμο της θρησκείας με οδηγό τις εικόνες, τις περιγραφές, τα πρόσωπα και τις ιστορίες που υπάρχουν μέσα στις σελίδες του Φακέλου Υλικού. Στην πορεία των μαθημάτων οι μαθητές θα ανακαλύψουν την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αλλά και κάποια στοιχεία από την παράδοση άλλων θρησκειών μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και θα κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι να ζούμε όλοι μαζί στον όμορφο κόσμο που μας χάρισε ο Θεός».
Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν επιχειρείται να προαχθεί η πολυπολιτισμικότητα μέσα από την συμπερίληψη χριστιανικών απεικονίσεων ανά τον πλανήτη.
Ποια είναι η «Παναγία η Γκέισα»
Στη σελίδα 56 του βιβλίου Θρησκευτικών της Γ’ Δημοτικού, οι μαθητές συναντούν τις δύο απεικονίσεις της Παναγίας, στην ενότητα για τη γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Πρόκειται για έναν πίνακα του 1960 σε μετάξι. Η Maryam και ‘Isa (Μαρία και Ιησούς) απεικονίζονται να κρατούν κλαδιά από άνθη δαμάσκηνου.
Η Παναγιά φοράει ένα Kosode (κοντομάνικο κιμονό) της Παναγίας είναι επίσης διακοσμημένο με στυλιζαρισμένο Suisen-ume, μια ποικιλία από άνθη δαμάσκηνου με έξι πέταλα.
Τα Ume (άνθη δαμάσκηνου) είναι γνωστά στην Ιαπωνία ως «το λουλούδι της ειρήνης», ενώ είναι μια αλληγορία για το θάρρος και το ακλόνητο πνεύμα, και ως τα πρώτα λουλούδια που ανθίζουν στο χειμωνιάτικο χιόνι είναι προάγγελος της επερχόμενης άνοιξης.
Ειδικότερα, για την «Παναγία την Ινδιάνα», την εικόνα συνοδεύει ένα υπέροχο ποίημα του Τζιάνι Ροντάρι «Φλυαρίες ανάμεσα στον ουρανό και τη γη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις