Μεξικό: 112.000 άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί – Το μέτρο που ανακοίνωσαν οι αρχές
Σε περισσότερους από 112.000 υπολογίζονται οι άνθρωποι που έχουν εξαφανιστεί μέχρι σήμερα στο Μεξικό σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Αρχών.
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Ο αριθμός αυτός είναι κατά 12.000 αυξημένος συγκριτικά με πέρυσι και συνδέεται με τον πόλεμο που κήρυξε ο πρώην πρόεδρος Felipe Calderon κατά των ισχυρών καρτέλ ναρκωτικών που αποτελούν μάστιγα στο Μεξικό.
Ορισμένες ΜΚΟ που είναι αφοσιωμένες στην εύρεση συγγενών που έχουν εξαφανιστεί, υποστηρίζουν ότι οι δημόσιες υπηρεσίες που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων είναι αναποτελεσματικές, δεν ανταποκρίνονται και υποχρηματοδοτούνται.
Κάθε χρόνο, την ημέρα της Μητέρας του Μεξικού, πλήθη μητέρων βγαίνουν στους δρόμους για να απαιτήσουν «αλήθεια και δικαιοσύνη» για τα εξαφανισμένα παιδιά τους.
Το εργαλείο που λανσάρουν οι Αρχές
Την Πέμπτη 11 Μαίου, η ομοσπονδιακή εισαγγελία της χώρας (FGR) ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει ένα νέο εργαλείο μέσα στον Μάιο για να βοηθήσει στην καταγραφή πληροφοριών για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν χαθεί.
Κανονικά μια τέτοια βάση δεδομένων προβλεπόταν από σχετικό νόμο του 2017, αλλά σταμάτησε μέχρι που ένας δικαστής διέταξε την ανανέωσή της τον Οκτώβριο του 2022.
Η απόφαση του δικαστή ήρθε μετά από την υπόθεση της Olimpia Montoya, της οποίας ο αδερφός χάθηκε στην πολιτεία Guanajuato πριν από έξι χρόνια, δηλώνοντας ότι το δικαίωμά της στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη παρακωλύεται από την έλλειψη πληροφοριών.
Το μητρώο της εισαγγελίας πρόκειται να συλλέγει πληροφορίες από μια σειρά βάσεων δεδομένων που καλύπτουν μαζικούς και μυστικούς τάφους, συλλήψεις, εγκλήματα βασανιστηρίων, ποινικά μητρώα, δακτυλικά αποτυπώματα και γενετικό υλικό, ανέφερε η εισαγγελία.
Η Εθνική Τράπεζα Εγκληματολογικών Δεδομένων (BNDF), μαζί με το Εθνικό Μητρώο Αγνώστων και Αζήτητων Αποθανόντων, πρόκειται να ξεκινήσει τις εργασίες για τη βάση δεδομένων στις 29 Μαΐου.
«Απομένουν πολλά να γίνουν και αυτή η ανακοίνωση είναι σίγουρα ένα πρώτο βήμα», ανέφερε σε tweet η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Centro Prodh. «Η FGR αναγνώρισε επιτέλους την ευθύνη της».
Πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις