Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Τo λαχείο της Λαμίας

Τo λαχείο της Λαμίας

Πως ο Ζόραν  Τόσιτς αναδείχθηκε σε σωτήρα της ομάδας του

Εκείνο το βράδυ της 26ης Μαϊου του 1999 στο πατρικό του στην πόλη Ζρένιανιν της Σερβίας ο 12χρονος πιτσιρικάς βουρκωμένος ετοιμάζεται να πάει για ύπνο καθώς το πρωί έχει σχολείο.

Η αγαπημένη του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φαίνεται ότι χάνει το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λίγκ στη Βαρκελώνη από τη Μπάγερν που προηγείται (από το 6ο λεπτό με το φάουλ του Μάριο Μπάσλερ) με   1-0 και ενώ ο τελικός έχει μπει στις καθυστερήσεις

Μόνο που η ιστορία εκείνο το βράδυ έμελλε τελικά να γράψει μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στα χρονικά του ποδοσφαίρου. Στο 91′ από σουτ του Ράιαν Γκιγκς από το ύψος της μεγάλης περιοχής η μπάλα φτάνει στον Τέντι Σέριγχαμ που από κοντά τη στέλνει στα δίχτυα για το 1-1 της Γιουνάιτεντ, ενώ στο 93′ από κόρνερ του Ντέιβιντ Μπέκαμ και κεφαλιά του Τέντι Σέριγχαμ ο Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ με προβολή στο δεύτερο δοκάρι πετυχαίνει το 2-1 για την αγγλική ομάδα, που της χάρισε και τον τίτλο σε μια απίστευτη εξέλιξη.

Ο πιτσιρικάς Ζόραν Τόσιτς, πάει για ύπνο ευτυχισμένος αλλά δεν μπορεί να κοιμηθεί καθώς ονειρεύεται ξύπνιος (!) τη στιγμή που θα φορέσει τη φανέλα της αγαπημένης του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο σωτήρας της Λαμίας (με την ισοφάριση στις καθυστερήσεις του αγώνα με το Λεβαδειακό και χθες με το απίθανο φάουλ στη Νίκαια που έκανε το 2-2 με τον Ιωνικό και χάρισε την παραμονή στην ομάδα του) δεν είναι ένας ακόμα Σέρβος ποδοσφαιριστής που ήρθε στη χώρα μας.

Πρόκειται για έναν εξαιρετικό παίκτη που τελικά κατάφερε να παίξει στην ομάδα των ονείρων του τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έστω για δύο παιχνίδια τη σεζόν που πήρε μάλιστα και το πρωτάθλημα (2008-09) !

Όπως είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του στη Sportski Zurnal, όταν κυκλοφόρησε η είδηση προκάλεσε σοκ. «Ήταν στις 20 Νοεμβρίου του 2008. Ξεκουραζόμουν στο σπίτι όταν τηλεφώνησε η κοπέλα μου η Νταϊάνα και μου είπε να ανοίξω την τηλεόραση. Είδα την είδηση ότι με ήθελε η Μάντσεστερ και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι δεν μπορούσαν να μεταδώσουν τέτοια πράγματα αν δεν ήταν αλήθεια».

Η Μάντσεστερ ήταν ξανά πρωταθλήτρια Ευρώπης (από το 2008 κόντρα στην Τσέλσι) και ο νεαρός Σέρβος θα έπαιζε σε αυτήν 10 χρόνια μετά τον αξέχαστο τελικό του 1999.

Ο Τόσιτς πήρε την πρώτη του γεύση από το ποδόσφαιρο της πρώτης ομάδας στις 20 Ιανουαρίου 2009, όταν ήταν στην αποστολή (έμεινε στον πάγκο) για τον δεύτερο ημιτελικό του Λιγκ Καπ της Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ με την Ντέρμπι Κάουντι.

Με τους «μπέμπηδες»

Έκανε το ντεμπούτο του στους «μπέμπηδες» σε έναν αγώνα του τέταρτου γύρου του Κυπέλλου Αγγλίας κόντρα στην Τότεναμ στις 24 Ιανουαρίου 2009, όταν μπήκε ως αλλαγή στο 72ο λεπτό στη θέση του Κριστιάνο Ρονάλντο. Τον πανηγυρισμό του οποίου μιμήθηκε χθες βράδυ στο γήπεδο της Νεάπολης όταν ισοφάρισε με εξαιρετικό φάουλ αλά…Ρονάλντο.

Το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα με τη Μάντσεστερ ήρθε τρεις ημέρες αργότερα, στις 27 Ιανουαρίου 2009, όταν μπήκε ως αλλαγή στο 77ο λεπτό αντικαθιστώντας τον καλό του φίλο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ σε ένα εύκολο παιχνίδι με τη Γουέστ Μπόμγουιτς (5-0).

Γεννημένος το 1987, στις 28 Απριλίου, άρχισε την ποδοσφαιρική του καριέρα σε ομάδα της γεννέτειράς του, τη  Μπουντούτσνοστιε, η οποία μετά τη συγχώνευση με άλλο σύλλογο έγινε γνωστή ως Μπανάτ. Σε 25 εμφανίσεις με τη Μπανάτ, ο Τόσιτς σημείωσε δύο γκολ και βοήθησε την ομάδα του να αποφύγει τον υποβιβασμό. Στις 6 Αυγούστου 2007 υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με τον σύλλογο της Παρτιζάν, πριν μετακομίσει στο Μάντσεστερ το 2008 μαζί με τον συμπαίκτη του από την Παρτίζαν Αντέμ Λιάιτς.

Δυσκολεύτηκε με προπονητή τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (οι «μπέμπηδες» είχαν δαπανήσει 7.000.000 ευρώ για την απόκτησή του) και παραχωρήθηκε δανεικός για έξι μήνες στην Κολωνία. Στη συνέχεια τον απέκτησε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Από το 2007 μέχρι το 2016 αγωνίστηκε 76 φορές με την εθνική ομάδα της Σερβίας και σημείωσε 11 γκολ. Συμμετείχε, φορώντας το εθνόσημο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010.

Το 2017 επέστρεψε στην Παρτιζάν. Το 2020 μετακόμισε στην Κίνα για λογαριασμό της Taizhou Yuanda F.C, με την οποία αγωνίστηκε εννιά φορές. Ακολούθως στο Καζακστάν όπου έπαιξε σε 31 παιχνίδια με τη φανέλα της FC Τobol πριν έρθει στη Λαμί  καθώς τον έπεισε ο τερματοφύλακας Σαράνοφ.

Με την πρώην (πλέον) σύζυγό του τη Νταϊάνα έχει δύο παιδιά.

Είναι εξαιρετικός αριστεροπόδαρος και διαθέτει αριστοτεχνική ντρίμπλα και υψηλή ταχύτητα. Πολλοί συγκρίνουν το στυλ του με τον θρυλικό Ολλανδό Αριέν Ρόμπεν.

«Το να δουλεύω δίπλα-δίπλα με τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη ήταν πολύ σημαντικό για την επαγγελματική μου ανάπτυξη. Με τον ίδιο τον  Ρονάλντο, περάσαμε πολύ χρόνο μαζί μετά την προπόνηση, εκπληρώσαμε τα πρότυπα και έμαθα τα πάντα από αυτόν – όχι μόνο ποδοσφαιρικά πράγματα, αλλά και πώς να συμπεριφερόμαστε έξω από το γήπεδο» είχε δηλώσει παλαιότερα σε συνέντευξή του στο περιοδικό της ΤΣΣΚΑ.

Ετοιμαζόταν να υπογράψει στην ουγγρική Ντέμπρετσεν αλλά ξαφνικά έμαθε για το ενδιαφέρον της Λαμίας από τον φίλο και συμπατριώτη του Μπόγιαν Σαράνοφ τερματοφύλακα της ομάδας.

Δεδομένου ότι διατηρεί χαμηλό προφίλ του ταίριαξε απόλυτα το περιβάλλον της Λαμίας και με τα δύο γκολ «χρυσάφι» απέναντι σε Λεβαδειακό και Ιωνικό κράτησε την ομάδα στη Super League.

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024