Παρότι η κάνναβη είναι παράνομη στην Ολλανδία, επιτρέπεται η κατοχή έως 5 γραμμαρίων. Τα πιστοποιημένα «coffee shops» επιτρέπεται να πωλούν μικρές ποσότητες σε άτομα άνω των 18 ετών.
Η δήμαρχος της πόλης είναι αποφασισμένη να αλλάξει μόνιμα την οικονομική ισορροπία μεταξύ ντόπιων και τουριστών, αλλά την τουριστική εικόνα του Άμστερνταμ, καθώς όπως υποστηρίζει η πόλη προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών που αναζητούν μόνο σεξ και ναρκωτικά.
Η Helsema δήλωσε πριν μερικούς μήνες ότι η πόλη δεν αντιδρά σε κάποιο είδους τουρισμού, αλλά σε ένα συγκεκριμένο είδος συμπεριφοράς. «Ο κόσμος που έρχεται εδώ να χάσει τις ηθικές του αξίες είναι πρόβλημα για εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αντιδράσεις από τις σεξεργάτριες
Αρκετές εργάτριες στη βιομηχανία του σεξ, μιλώντας στο CNN, τονίζουν πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές διογκώνουν το στίγμα της εργασίας και επιπλέον πιστεύουν πως υφίστανται άδικες διακρίσεις και καταλήγουν να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για το πρόβλημα του μαζικού τουρισμού.
Ο εκπρόσωπος του αντιδημάρχου της πόλης, Sofyan Mbarki δήλωσε πως το πακέτο μέτρων έχει σχεδιαστεί για να διατηρήσει την πόλη βιώσιμη, υποστηρίζοντας ότι «τώρα πρέπει να επιλέξουμε περιορισμούς αντί για ανεύθυνη ανάπτυξη».
«Θα μειωθεί το εισόδημα»
Η Felicia Anna (χρησιμοποιείται ψευδώνυμο για λόγους προστασίας) είναι πρώην σεξεργάτρια που ζει στο Άμστερνταμ εδώ και 13 χρόνια και νυν πρόεδρος του Red Light United, του σωματείου για τους εργαζόμενους στο σεξ στη συνοικία των «Κόκκινων Φαναριών» και μίλησε στο CNN με αφορμή τους νέους κανονισμούς.
Όπως τονίζει, το μειωμένο ωράριο θα μειώσει δραστικά το εισόδημα των σεξεργατών/σεξεργατριών, με αποτέλεσμα πολλοί/ες να μπορούν μετά βίας να καλύψουν τα έξοδά τους, όπως το ενοίκιο του δωματίου και τα ταξί για να επιστρέφουν με ασφάλεια στο σπίτι τους.
«Οι περισσότεροι αρχίζουν να εργάζονται μετά τις 12 ή τη μία το πρωί, όταν τα μπαρ κλείνουν. Τώρα θα έχουν περίπου δύο ώρες για να βγάλουν χρήματα, πράγμα που δεν είναι αρκετό», σημειώνει.
Η Violet (επίσης χρησιμοποιείται ψευδώνυμο για την προστασία της ιδιωτικής της ζωής) είναι σεξεργάτρια και συντονίστρια του Prostitution Information Centre (PIC), μιας οργάνωσης με έδρα το Άμστερνταμ που παρέχει πληροφορίες και εκπαίδευση σχετικά με την σεξεργασία.
Σύμφωνα με την ίδια, το μειωμένο ωράριο θα επηρεάσει ιδιαίτερα την transgender κοινότητα, καθώς πολλοί πελάτες που έρχονται μεταξύ 3 π.μ. και 6 π.μ. ζητούν τρανς σεξεργάτριες, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για την ασφαλή επιστροφή τους στο σπίτι.
«Αν πηγαίνεις στο σπίτι σου στις 3 τα ξημερώματα, ειδικά αν όλα είναι κλειστά, τότε αυτό σε κάνει, ως εργαζόμενη στο σεξ, πολύ περισσότερο ευάλωτη», τονίζει η Violet, προσθέτοντας πως στις 6 το πρωί έχει περισσότερη κοινωνική δραστηριότητα και επιλογές μεταφοράς.
«Το δικό μας εισόδημα βασίζεται σε μετρητά. Οπότε, εκείνη την ώρα, μπορεί να κινούμαστε με πολλά μετρητά. Αν δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στους δρόμους, αυτό δίνει ευκαιρία σε όσους θα ήθελαν να μας κάνουν κακό» σημειώνει.
Αντίστοιχες αντιδράσεις έχει προκαλέσει και το σχέδιο μεταφοράς της συνοικίας εκτός του Άμστερνταμ. Την Πέμπτη 30/3, 266 εργαζόμενοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο την ώρα που το Δημοτικό Συμβούλιο συζητούσε τις πιθανές τοποθεσίες μεταφοράς των «Κόκκινων Φαναριών».
Μεγαλύτερη αστυνόμευση
Οι διαδηλωτές σύμφωνα με το Red Light United, παρέδωσαν στη δήμαρχο ένα ψήφισμα το οποίο ζητούσε μεγαλύτερη αστυνόμευση στην περιοχή των «Κόκκινων Φαναριών» αντί να κλείνουν νωρίτερα και να μεταφερθούν αλλού.
Η δήμαρχος του Άμστερνταμ, Femke Halsema, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι πολλοί επισκέπτες βλέπουν τους εργαζόμενους εκεί μόνο ως τουριστική ατραξιόν, υποστηρίζοντας ότι ένα ερωτικό κέντρο θα μειώσει την κίνηση στην περιοχή και θα δημιουργήσει ένα μέρος, όπου οι εργαζόμενοι στο σεξ θα μπορούν να δουλεύουν με ασφάλεια και ανενόχλητοι.
Οι ίδιοι, όμως, διαφωνούν, με το σωματείο τους «Red Light United» να υποστηρίζει ότι το ερωτικό κέντρο θα μπορούσε να καλλιεργήσει περισσότερη εγκληματικότητα και «σκιώδεις» συμπεριφορές.
«Αν μετακινήσετε τη συνοικία, θα έχετε συμπεριφορές συγκεντρωμένες σε μια περιοχή που δεν μπορεί να παρακολουθηθεί και δεν υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο», είπε η Violet.
Η Felicia Anna και η Violet είπαν ότι από την προσωπική τους εμπειρία, οι Βρετανοί δεν έχουν χειρότερη συμπεριφορά από άλλους τουρίστες. Και οι δύο πρόσθεσαν ότι δεν προκαλούν προβλήματα μόνο οι τουρίστες αλλά και οι ντόπιοι.