Τουρκία εκλογές: Η ώρα της αλήθειας για την επόμενη μέρα – Ποιες είναι οι βασικές ανησυχίες των ψηφοφόρων;
Οικονομία, σεισμός και δημοκρατία είναι οι τρεις βασικές ανησυχίες των Τούρκων ψηφοφόρων.
Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι πήγαν σήμερα στις κάλπες, για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας και τους συνολικά 600 βουλευτές της νέας τουρκικής εθνοσυνέλευσης, που θα κληθούν να απαντήσουν στις ανησυχίες τους για την επόμενη μέρα.
Η προεδρία κρίνεται ανάμεσα στον 69χρονο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικεφαλής του κυβερνώντος κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης την περίοδο 1994-1998, πρωθυπουργός της Τουρκίας την περίοδο 2003-2014 και πρόεδρος της χώρας από το 2014 μέχρι σήμερα και τον 74χρονο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και βουλευτή.
Την τριάδα των προεδρικών υποψηφίων έκλεισε ο 55χρονος ανεξάρτητος Σινάν Ογάν, από τον χώρο των εθνικιστών του MHP από τον οποίο όμως έχει αποχωρήσει, μετά την αποχώρηση του Μουχαρέμ Ιντζέ, λόγω της εμπλοκής του σε ροζ σκάνδαλο.
Εάν ουδείς εκ των προαναφερόμενων δεν καταφέρει να εξασφαλίσει σήμερα πάνω από το 50% των ψήφων, τότε οι δύο με τα μεγαλύτερα ποσοστά θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που προβλέπεται να γίνει στις 28 Μαΐου.
Ποιες οι ανησυχίες των ψηφοφόρων
Με δεδομένο ότι οι κάλπες έκλεισαν στις 5 το απόγευμα και η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων αναμένεται να ξεκινήσει από τις 9 το βράδυ και μετά, ποια ήταν τα θέματα που απασχόλησαν περισσότερο τους ψηφοφόρους και καθόρισαν την ψήφο τους;
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία από όσους βρέθηκαν στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα και είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους Τούρκους πολίτες, ψηλά στη λίστα των ανησυχιών τους είναι η κατάσταση της οικονομίας και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.
Ακόμη και πριν από την τελευταία τραγωδία που άφησε πίσω της 45.000 νεκρούς και 1.5 εκατομμύριο άστεγους, η Τουρκία πάλευε με το αυξανόμενο κόστος ζωής και μια νομισματική κρίση που τον Οκτώβριο έφτασε τον πληθωρισμό στο κόκκινο, στο ποσοστό ρεκόρ του 85%.
Αυτό επηρέασε την αγοραστική δύναμη του κοινού και είναι «ο βασικός λόγος για τον οποίο η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει πληγεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες», εξηγεί ο Σινάν Ουλγκέν, πρώην Τούρκος διπλωμάτης και πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης EDAM με έδρα την Κωνσταντινούπολη.
Μετά την οικονομία, ο σεισμός
Οι ψηφοφόροι ψήφισαν επίσης με βάση το ποιον θεωρούν πιο ικανό να διαχειριστεί τις συνέπειες από τον σεισμό και να θωρακίσει τη χώρα από μελλοντικές καταστροφές.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους αναλυτές, αντίθετα από ότι αναμενόταν ο σεισμός δεν θα κλέψει ψήφους από τον Τούρκο πρόεδρο, παρότι πιστώθηκε τις κατασκευαστικές αλχημείες που οδήγησαν σε αυτόν, επειδή στη νότια πλευρά της χώρας,, που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή μένουν κυρίως ξένοι που δεν ανήκουν στην βάση των ψηφοφόρων του.
Εξάλλου πολλούς από αυτούς, κυρίως τους Αφγανούς κα τους Σύρους, τους «δωροδόκησε» ο Ερντογάν το τελευταίο χρονικό διάστημα δίνοντας τους την πολυπόθητη τουρκική υπηκοότητα.
«Υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με το ποια εκλογική πλατφόρμα παρέχει τη σωστή λύση για την αντιμετώπιση αυτών των τρωτών σημείων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Τουρκίας σε αυτές τις εθνικές καταστροφές», εξήγησε ο προαναφερόμενος.
Το μεγάλο ερώτημα της δημοκρατίας
Εκτός από την οικονομία και τη διαχείριση των συχνών φυσικών καταστροφών της Τουρκίας από την νέα ηγεσία, οι ψηφοφόροι ανησυχούν και για την απομάκρυνση της Τουρκίας από τη δημοκρατία τον Ερντογάν, μια ξεκάθαρη πορεία προς τον απολυταρχισμό, που η αντιπολίτευση με τον Κιλιτσντάρογλου δεσμεύεται ότι θα αντιστρέψει.
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο
- Κιλιμάντζαρο: Η συγκινητική ιστορία του Πανάγου – «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο»