Αγρότες: Ζητούν αποζημιώσεις για ζημιές από τις βροχοπτώσεις
H καλλιεργητική περίοδος λόγω βροχοπτώσεων έχει καθυστερήσει περισσότερο από έναν μήνα.
Την άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ στις περιοχές που έχουν πληγεί από παρατεταμένες βροχοπτώσεις αλλά και την άμεση αποζημίωση όλων των παραγωγών μέσω de minimis, ζητούν κτηνοτρόφοι και αγρότες.
Ειδικότερα, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες σε περιοχές που πλήττονται από έντονες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα η καλλιεργητική περίοδος να έχει καθυστερήσει περισσότερο από έναν μήνα, περιγράφουν ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) καθώς και οι Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς Μακεδνός, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πενταβρύσου, ο Αγροτικός Σύλλογος Άργους Ορεστικού και η Ομάδα Παραγωγών ΓΕΟΚ Α.Ε
Όπως επισημαίνεται, η πρωτογενής παραγωγή διανύει την δυσκολότερη περίοδο της δεκαετίας, η μείωση που υπολογίζουμε αυτήν την στιγμή ξεπερνάει το 20% στις εκτροφές αιγοπροβάτων και περισσότερο από 15% στις αγελάδες κρεατοπαραγωγής.
Στην δυσκολότερη περίοδο για την κτηνοτροφική παραγωγή ήρθαν τώρα να προστεθούν και παρατεταμένες βροχοπτώσεις ειδικά στις περιοχές Κεντρικής – Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας.
Καθυστερεί η καλλιεργητική περίοδος
Οι έντονες βροχοπτώσεις από τις οποίες μαστίζεται η Καστοριά, όπως τονίζουν οι παραγωγοί, εδώ και δύο μήνες έχουν σαν αποτέλεσμα η καλλιεργητική περίοδος να έχει καθυστερήσει περισσότερο από έναν μήνα:
– Τα αιγοπρόβατα παρουσιάζουν σημαντική μείωση στην παραγωγή γάλακτος λόγω των μεγάλων μεταβολών θερμοκρασιών, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μείωσης της παραγωγής λόγω μεταβολών θερμοκρασίας και έντονου στρες των ζώων η παραγωγή δεν επανέρχεται στα αρχικά της στάδια, ενώ η βοσκή για μείωση κόστους παραγωγής είναι αδύνατη όταν υπάρχουν βροχοπτώσεις κάτι το οποίο ισχύει και για τις αγελάδες ελευθέρας βοσκής.
– Η συγκομιδή των σανοδετικών ψυχανθών της περιοχής μας έχει πάει ήδη έναν μήνα πίσω καθώς ακόμα οι αγρότες της περιοχής μας δεν έχουν πάρει το λεγόμενο «πρώτο χέρι» με αποτέλεσμα να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καθώς η συγκομιδή όσο καθυστερεί τόσο περισσότερο μειώνεται η ποιότητα αλλά και η ποσότητα του προϊόντος.
– Πολλά φασόλια που σπάρθηκαν θα χρειαστεί να σπαρθούν εκ νέου καθώς υπάρχει μεγάλη ζημιά λόγω της υγρασίας με αποτέλεσμα οι αγρότες τώρα να ψάχνουν εκ νέου σπόρο για την καλλιέργεια τους διπλασιάζοντας το κόστος παραγωγής αφού τα αγροτεμάχια θα πρέπει να καλλιεργηθούν εκ νέου.
– Η καλλιέργεια του καλαμποκιού έχει καθυστερήσει και αυτήν έναν μήνα καθώς μέχρι στιγμής ελάχιστα έχουν σπαρθεί ενώ και όσα σπάρθηκαν έχουν πρόβλημα λόγω υψηλής υγρασίας του εδάφους με αποτέλεσμα να πρέπει να καλλιεργηθούν ξανά.
– Η καλλιέργεια του μήλου εμφανίζει και αυτήν μεγάλο πρόβλημα καθώς είχαμε σχετικά ήπιο χειμώνα και πολλές βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ χαμηλή καρποφορία στα δέντρα.
- Συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια στο Πακιστάν: Μακελειό σιιτών – σουνιτών με 82 νεκρούς και 156 τραυματίες
- Οι Σέρβοι ρίχνουν… βόμβα: «Ο Βεζένκοφ αλλάζει εθνική ομάδα…»
- Khalid: Δεν ντρέπομαι για τη σεξουαλικότητά μου, απλά δε σας αφορά
- Φωτιά σε ψητοπωλείο στην Γλυφάδα
- Live Streaming: Ηρακλής – Ολυμπιακός
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας – Τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα