Ενισχύσεις: Πήραν ΦΕΚ οι αποζημιώσεις λόγω πολέμου – Τα προϊόντα
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Τα ποσά των ενισχύσεων για το έτος 2022, που θα λάβουν οι αγρότες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κορινθιακής σταφίδας, αχλαδιών, καπνού, κρόκου, σπαραγγιών, και μελιού δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ ΕΔΩ
Οι ενισχύσεις αυτές θα δοθούν για τις ζημιές που υπέστησαν από την αύξηση του κόστους και την μείωση του εισοδήματός τους, ως απόρροια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και το ανώτατο συνολικό ύψος της χρηματοδότησης προσδιορίζεται στο ποσό των 30.854.570 ευρώ.
Ειδικότερα, οι αγρότες, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αχλαδιών σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022, διαθέτουν τουλάχιστον ένα παραγωγικό δέντρο ανά ποικιλία αχλαδιού και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 150 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.
Δικαιούχοι είναι επίσης, οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή καπνού σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ΕΑΕ για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας ανά ποικιλία καπνού. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 80 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.
Σε ότι αφορά τον κρόκο, δικαιούχοι είναι οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, συμπεριλαμβανομένου του βιολογικού, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2022 και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 150 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.
Για το σπαράγγι, το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 200 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας. Οι δικαιούχοι δεν λαμβάνουν ενίσχυση για αγροτεμάχια με μη παραγωγικά σπαράγγια.
Τι ισχύει για κορινθιακή σταφίδα και μέλι
Για την κορινθιακή σταφίδα, δικαιούχοι είναι αγρότες σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ΕΑΕ για το έτος 2022, διαθέτουν αμπελώνες μεγαλύτερους των τριών ετών και διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης καθορίζεται σε 50 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας.
Σε 8 ευρώ ανά κατεχόμενη κυψέλη καθορίζεται η ενίσχυση για τους μελισσοκόμους. Δικαιούχοι, είναι οι ενεργοί μελισσοκόμοι και διατηρούν τουλάχιστον 110 κατεχόμενες κυψέλες, σύμφωνα με τα οριστικοποιημένα στοιχεία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου για το έτος 2022.
Να σημειωθεί ότι όσοι από τους δικαιούχους είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ) του ΥπΑΑΤ για το έτος 2022, από 01-01-2022 έως και την 17.01.2023, λαμβάνουν το 100% του ύψους της ενίσχυσης. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι λαμβάνουν το 50% του ύψους της ενίσχυσης.
Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και ανεκχώρητη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων.
- Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής
- Γέννησε η ηθοποιός Αμαλία Αρσένη, κόρη του Γεράσιμου Αρσένη και της Λούκας Κατσέλη
- Φλικ:«Το αποτέλεσμα έπρεπε να είναι διαφορετικό – Θα επιστρέψουμε δυνατοί»
- Santo Wines: Το success story των ηφαιστειακών κρασιών της Σαντορίνης
- ΑΑΔΕ: Υπάλληλος της υπηρεσίας σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών – Διετάχθη εσωτερική έρευνα
- Η Μπαρτσελόνα που έπαθε… Σίτι και η ζωή χωρίς τον Γιαμάλ