EFSA: Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες στέγασης για την ευζωία των ζώων
Τι έδειξαν δύο νέες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις της EFSA: Απαιτείται καλύτερη στέγαση για αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, πάπιες, χήνες και ορτύκια για βελτίωση της ευημερίας
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Περισσότερο χώρο και βελτιωμένη στέγαση χρειάζονται οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, οι πάπιες, οι χήνες και τα ορτύκια, σύμφωνα με τις συστάσεις για την καλή ευζωία των ζώων που δημοσιεύθηκαν σήμερα σε δύο νέες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).
Οι γνωμοδοτήσεις αυτές αποτελούν μέρος μιας σειράς παρεμβάσεων για τα εκτρεφόμενα είδη ζώων, που υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλή διαβίωση των ζώων.
Αγελάδες γαλακτοπαραγωγής
Ο επαρκής χώρος για κίνηση και ανάπαυση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ευζωία των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αγελάδες που είναι μόνιμα δεμένες σε πάγκους έχουν μειωμένη ευημερία και αυτή η πρακτική θα πρέπει να αποφεύγεται, σύμφωνα με την EFSA, η οποία επισημαίνει ότι κάθε αγελάδα θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε έναν συνολικό εσωτερικό χώρο τουλάχιστον 9 τμ.
Άλλες συστάσεις περιλαμβάνουν:
- παροχή πρόσβασης στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής σε βοσκότοπους με στραγγισμένες και σκιερές περιοχές
- τακτική παρακολούθηση για χωλότητα, μαστίτιδα και μεταβολικές διαταραχές και
- χρήση βουρτσών σε όλα τα χαλαρά συστήματα στέγασης (δηλαδή όπου οι αγελάδες δεν είναι δεμένες) για να επιτραπεί στις αγελάδες να εκτελούν φυσικές συμπεριφορές όπως το ξύσιμο και η περιποίηση του σώματός τους.
Εάν στεγάζονται σε θαλάμους, οι αγελάδες θα πρέπει να έχουν ατομικό χώρο και επαρκώς παχύ υλικό κλινοστρωμνής.
Πάπιες, χήνες και ορτύκια
Οι επιστήμονες της EFSA εξέτασαν επίσης κινδύνους για την ευημερία για τις πάπιες, τις χήνες και τα ορτύκια. Αξιολόγησαν τα συστήματα εκτροφής για τους κτηνοτρόφους, καθώς και αυτά που χρησιμοποιούνται για τα πουλιά στην παραγωγή κρέατος, φουά γκρα και αυγών. Η EFSA εντόπισε αρκετούς κινδύνους που επηρεάζουν αρνητικά την ευημερία των πτηνών και παρέχει μέτρα για την πρόληψή τους.
Έτσι, συνιστά να αποφεύγεται η χρήση των συστημάτων εκτροφής, που συνήθως αναφέρονται ως κλουβιά, για πάπιες, χήνες και ορτύκια. Επιπλέον, τα συστήματα εκτροφής που χρησιμοποιούνται κατά την περίοδο υπερτροφοδότησης για την παραγωγή φουά γκρα σε πάπιες και χήνες θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καλή διαβίωση των πτηνών.
Η EFSA συνιστά να παρέχεται στα πουλιά περισσότερος χώρος και εμπλουτισμένα περιβλήματα επαρκούς ύψους ώστε να επιτρέπεται σε ένα άτομο να εισέλθει σε αυτά για να επιθεωρήσει τα ζώα.
Άλλες συστάσεις περιλαμβάνουν την ανάγκη, όπως τα υδρόβια πτηνά να έχουν ανοιχτό νερό για μπάνιο ή να βουτήξουν το κεφάλι τους ή να υπάρχουν ειδικές εγκαταστάσεις ωοτοκίας για πτηνά που γεννούν αυγά.
Να σημειωθεί ότι η νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις