Φρούτα του πάθους: Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν ως «παγίδα» παρασίτων
Μπορούν τα φρούτα του πάθους να εξολοθρεύσουν παράσιτα
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Κινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι τα φρούτα του πάθους μπορούν να εξολοθρεύσουν άμεσα τα αυγά από τις μύγες των φρούτων, παρέχοντας έτσι μια νέα μέθοδο για τον έλεγχο του παρασίτου.
Η μύγα είναι ένα σημαντικό είδος παρασίτων που μειώνει την απόδοση των φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών. Τα φρούτα του πάθους, εγγενή στη Νότια Αμερική, εισήχθησαν στη νότια Κίνα το 2012 για μεγάλης κλίμακας εμπορική φύτευση.
Σύμφωνα με έκθεση της Science and Technology Daily, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα φρούτα του πάθους προσέλκυσαν τις γηγενείς μύγες φρούτων για να γεννήσουν αυγά στους καρπούς, αλλά τα περισσότερα από τα αυγά δεν εκκολάπτονταν.
Ζωντανό φυτό
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή της μελέτης, όταν μια μύγα εισχωρεί στο μεσαίο στρώμα του τοιχώματος των καρπών για να γεννήσει αυγά, προκαλεί τη διάσπαση του φυτικού ιστού και την απελευθέρωση υδροκυανίου, το οποίο σκοτώνει τους περισσότερους των αυγών. Όπως επισήμανε «αυτή είναι η πρώτη περίπτωση εύρεσης ενός ζωντανού φυτού που μπορεί να σκοτώσει άμεσα τα αυγά των παρασίτων».
Το φρούτο του πάθους μπορεί να προταθεί ως καλλιέργεια «παγίδας» παρασίτων, που θα φυτευτεί στα όρια ενός οπωρώνα και θα ελέγξει τις μύγες των φρούτων, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Να σημειωθεί ότι οι μύγες των φρούτων, γνωστές και ως μύγες του ξιδιού ή μύγα του μούστου. ζούνε περίπου οχτώ με δέκα ημέρες και μπορούν να γεννήσουν πεντακόσια αυγά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Προσβάλλουν πολλά είδη φρούτων όπως κεράσια, φράουλες, σταφύλια, αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κ.α. Τρέφονται από υπερώριμα φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται σε αποσύνθεση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις