Πυρηνικά όπλα: Νέο αντίδοτο για την έκθεση σε ραδιενέργεια δοκιμάζεται στις ΗΠΑ
Η νέα υποψήφια ουσία HOPO 14-1 μπορεί απομακρύνει να απομακρύνει περισσότερα ραδιοϊσότοπα σε περίπτωση ατυχήματος ή επίθεσης.
Η αμερικανική κυβέρνηση θα δοκιμάσει για πρώτη φορά σε εθελοντές χάπι για την απομάκρυνση ραδιενεργών στοιχείων από τον ανθρώπινο οργανισμό, υποψήφιο αμυντικό μέτρο σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, ή επίθεσης με πυρηνικό όπλο ή «βρόμικη βόμβα».
Εκτός από τα γνωστά χάπια ιωδίου, τα οποία εμποδίζουν την απορρόφηση ραδιενεργού ιωδίου από τον θυρεοειδή, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει ήδη εγκρίνει δύο ενέσιμα σκευάσματα που απομακρύνουν τρία ραδιοϊσότοπα, το πλουτώνιο, το αμερίκιο και το κιούριο.
Η νέα υποψήφια ουσία HOPO 14-1 μπορεί απομακρύνει περισσότερα ραδιοϊσότοπα, όπως το ουράνιο και το ποσειδώνιο, ανέφεραν τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας που χρηματοδοτούν την κλινική μελέτη, Επιπλέον, το νέο φάρμακο χορηγείται από το στόμα αντί ενδοφλέβια, κάτι που διευκολύνει την αποθήκευση και ταχεία χορήγηση σε περίπτωση ανάγκης.
Όπως και τα προηγούμενα φάρμακα, το HOPO 14-1 σχεδιάστηκε να αντιμετωπίζει την απομάκρυνση ραδιοϊσοτόπων που περνούν στον οργανισμό από ανοιχτά τραύματα, από το στόμα ή μέσω της αναπνοής. Καθώς τα ραδιενεργά στοιχεία διασπώνται, εκπέμπουν ιονίζουσα ακτινοβολία που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA.
Εκτός του ότι απελευθερώνονται από πυρηνικές εκτρήξεις και ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς, τέτοια ραδιοϊσότοπα μπορούν να αναμειχθούν με συμβατικά εκρηκτικά για τρομοκρατικές επιθέσεις με τις λεγόμενες βρόμικες βόμβες. Τέτοια επίθεση δεν έχει ουδέποτε έχει σημειωθεί, αν και έχουν υπάρξει τουλάχιστον δύο απόπειρες.
Το 1996, αναφέρει το BBC, εξουδετερώθηκε στο πάρκο Ιζμαΐλοβο της Μόσχας εκρηκτικός μηχανισμός με δυναμίτιδα και καίσιο-137, ενώ το 1998 εξουδετερώθηκε βρόμικη βόμβα που είχε τοποθετηθεί κοντά σε σιδηροδρομική γραμμή στην Τσετσενία.
Η πειραματική θεραπεία HOPO 14-1 θα δοκιμαστεί από την εταιρεία SRI International με χρηματοδότηση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, τα οποία αναπτύσσουν το φάρμακο από το 2006.
Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών θα εξετάσει την ασφάλεια, τη βέλτιστη δόση και τον μεταβολισμό της ουσίας και οι 42 εθελοντές δεν θα εκτεθούν σε ραδιενέργεια.
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται το 2024.
- Πανδαισία: Highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα – Όλα τα γκολ (vids)
- Θέλτα – Μπαρτσελόνα 2-2: Γκέλα στο «Μπαλαΐδος» για τους Μπλαουγκράνα
- Πάρμα – Αταλάντα 1-3: Έπιασε την Ίντερ στην κορυφή – 7η σερί νίκη!
- Εργασία: Η δυσαρέσκεια εργαζομένων χτυπάει κόκκινο, πιθανότητα μαζικών παραιτήσεων
- ΗΠΑ: «Ο υποψήφιος του Τραμπ για διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής είναι απατεώνας» – Βγήκαν τα μαχαίρια
- Γκουαρντιόλα: «Δεν έχουμε ζήσει τέτοια κατάσταση οκτώ χρόνια»