ΛΟΑΤΚΙ+: Έρευνα της Intersex Greece – «Ρητορική μίσους κατά των ίντερσεξ ατόμων στην Ελλάδα»
Από τις ελάχιστες intersex-led έρευνες του κόσμου, η έρευνα ρίχνει φως στη ρητορική μίσους κατά των ίντερσεξ ατόμων στη χώρα.
- Η κάρτα που συνήθως οι οδηγοί λησμονούν να ανανεώσουν - Στα 200 ευρώ το πρόστιμο
- Κύκλοι ΣΥΡΙΖΑ για Κασσελάκη: Επιχειρεί με fake news να φτιάξει παράλληλο μηχανισμό εντός και εκτός κόμματος
- Οδυσσέας Ελύτης: Πέντε άγνωστες ιστορίες
- Πόσο θωρακισμένη είναι η πολύπαθη Μάνδρα μετά από δύο πλημμύρες και δύο πυρκαγιές;
Έρευνα για τη ζωή και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα ίντερσεξ άτομα στην Ελλάδα πραγματοποίηση η Intersex Greece, με την υποστήριξη της οργάνωσης ILGA Europe.
Πρόκειται για την έρευνα με τίτλο «Ρητορική µίσους κατά των ίντερσεξ ατόµων στην Ελλάδα» και αποτελεί από τις ελάχιστες έρευνες, αν όχι η µοναδική στον κόσµο, που από το ξεκίνηµά της, αλλά και καθ’όλη τη διάρκεια της εκπόνησης της, εποπτευόταν συνεχώς από άτοµα που ανήκουν τα ίδια στο ίντερσεξ φάσµα.
Τα στοιχεία είναι γροθιά στο στομάχι, καθώς όπως αναφέρει η έρευνα, σε πολλές περιπτώσεις τα ίδια τα άτοµα δεν είχαν καν αντιληφθεί πως είναι θύµατα ρητορικής µίσους, µιας και η ισχύουσα συνθήκη είχε γίνει -και σε µεγάλο βαθµό, δυστυχώς, ακόµα είναι- «κανονικότητα».
«Τα ίντερσεξ άτοµα έχουν κυριολεκτικά καταφέρει να επιβιώσουν από καταστάσεις και περιστατικά έντονου ψυχικού και σωµατικού τραυµατισµού, αλλά και από µια
λογική ιδιότυπης ευγονικής περί ύπαρξης, σύµφωνα µε την οποία οτιδήποτε αποκλίνει από το “τυπικό” θα πρέπει να το χειρουργούµε και να το «κανονικοποιούµε», αν προηγουµένως δεν έχουµε πετύχει να αποτρέψουµε τον ερχοµό του στη ζωή» αναφέρει η έρευνα.
Τα ίντερσεξ άτοµα ζουν αόρατα για την Πολιτεία, τη Θρησκεία και τους ανθρώπους γύρω τους. Αόρατα, όχι µόνο γιατί µέχρι και σήµερα δεν αναγνωρίζεται νοµικά και θεσµικά η ύπαρξη τους, αλλά και γιατί τα έχουν πείσει να ζουν κρυµµένα.
Ο όρος «ίντερσεξ»
“Ίντερσεξ” είναι ένας διεθνής όρος-οµπρέλα που χρησιµοποιείται για να περιγράψει το ευρύ φάσµα των φυσικών σωµατικών παραλλαγών των χαρακτηριστικών φύλου.
Τα ίντερσεξ (ή διαφυλικά) άτοµα γεννιούνται µε χαρακτηριστικά φύλου που είναι είτε θηλυκά και αρσενικά ταυτόχρονα, είτε όχι απόλυτα θηλυκά ή αρσενικά, είτε ούτε θηλυκά ούτε αρσενικά.
Στα ελληνικά, πολλές φορές χρησιµοποιείται λανθασµένα ο όρος «µεσοφυλικός-ή-ό», ή “µεσόφυλοςη-ο”, ο οποίος δεν εκφράζει την πραγµατικότητα που βιώνουν τα ίντερσεξ άτοµα, καθώς υπονοεί πως αυτά βρίσκονται στη «µέση των δύο φύλων».
Ο συγκεκριµένος αδόκιµος όρος -που παρεµπιπτόντως είναι η απόδοση στα ελληνικά του όρου “middlesex” και όχι του όρου “intersex”- είναι εκτός των άλλων και επιστηµονικά άκυρος, καθώς η διαφυλικότητα εκφράζεται µε µια τεράστια ποικιλία
φυσικών παραλλαγών των χαρακτηριστικών φύλου µέσα στο φάσµα του βιολογικού φύλου, και όχι ως κάποιο υποτιθέµενο “ενδιάµεσο” σηµείο του.
Γι’ αυτόν το λόγο, κρίνεται απαραίτητο να καταργηθεί εντελώς ο παραπάνω αδόκιµος όρος από τα δηµόσια έγγραφα, και στη θέση του να χρησιµοποιείται αυστηρά ο εξελληνισµένος όρος «ίντερσεξ», όπως συµβαίνει ήδη στα επίσηµα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περιστατικά με ρατσιστικό κίνητρο
Στο πλαίσιο της έρευνας η ομάδα ζήτησε από την ΕΛΑΣ στοιχεία όσον αφορά σε περιστατικά µε πιθανολογούµενο ρατσιστικό κίνητρο.
Τα περιστατικά αφορούν τα έτη 2015-2021, αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο ποια περιστατικά αφορούσαν τα ίντερσεξ άτοµα, καθώς στο έγγραφο αναγράφεται πως γίνεται καταγραφή περιστατικών µε βάση διάκρισης ‘την ταυτότητα/χαρακτηριστικά φύλου’, τοποθετώντας αυτόµατα τα τρανς και τα ίντερσεξ άτοµα σε µία ενιαία κατηγορία.
Αναλυτικά, το έτος 2015 καταγράφηκαν συνολικά 4 περιστατικά, 3 περιστατικά εξύβρισης και 1 ανθρωποκτονίας µε πρόθεση, το 2016 καταγράφηκε 1 περιστατικό εξύβρισης, το 2017 καταγράφηκαν 12 περιστατικά εκ των οποίων 8 ήταν ρητορικής µίσους (3 σε τηλεοπτικές εκποµπές και 5 στο διαδίκτυο) και 4 εξύβρισης, το 2018 καταγράφηκαν συνολικά 11 περιστατικά, 3 ρητορικής µίσους (2 στο διαδίκτυο, 1 στον έντυπο τύπο), 1 ληστεία, 6 εξύβρισης και 1 σωµατικής βλάβης, το 2019 καταγράφηκαν 12 περιστατικά, 4 ρητορικής µίσους (και τα 4 στο διαδίκτυο), 7 εξύβρισης και 1 διακριτικής µεταχείρισης, το 2020 καταγράφηκαν 8 περιστατικά, 3 ρητορικής µίσους (και τα 3 στο διαδίκτυο) και 5 εξύβρισης, το 2021 καταγράφηκαν 3 περιστατικά, 2 εξύβρισης και 1 ληστείας.
Αν και δεν µπορούµε να έχουµε σαφή εικόνα σχετικά µε τα περιστατικά που αφορούν σε ίντερσεξ άτοµα εξαιτίας αυτής της ‘σύγχυσης’ µεταξύ τρανς και ίντερσεξ, το European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) δηµοσίευσε έρευνα το 2019, σύµφωνα µε την οποία τα τελευταία 5 χρόνια το 45% των ίντερσεξ ατόµων από την Ελλάδα που απάντησε στο ερωτηµατολόγιό τους είχε υποστεί σωµατική ή σεξουαλική βία.
«Ανωμαλία της φύσης» – Σοκάρουν οι μαρτυρίες
Η έρευνα φιλοξενεί μαρτυρίες ίντερσεξ ατόμων οι οποίες πραγματικά σοκάρουν.
«Το 2010 σε ηλικία 28 χρονών είχα µια άσχηµη σωµατική εµπειρία. Άρχισαν να διαταράσσονται οι ορµόνες µου, είχα έντονους πόνους στα γεννητικά όργανα και ακολούθησε ένα βράδυ αποβολής αίµατος. Νόµισα πως είχε να κάνει µε πέτρα στο νεφρό, πήγα σε διάφορους γιατρούς στην πόλη µου ουρολόγο, ενδοκρινολόγο, οι οποίοι ουσιαστικά δεν είχαν ιδέα τι είχα και τι να κάνουν και µε παρέπεµψαν στο νοσοκοµείο. Εκεί πέρα µε ανέλαβε ένα τιµ από 12 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, το οποίο µε παρακολουθούσε έως το Μάρτιο του 2015. Στην αρχή όταν πήγα, µε φωτογραφίζανε, µου κάνανε διαρκώς ορµονικές εξετάσεις και µου επέβαλαν να τις κάνω σε όλη µου τη ζωή. Μου είπαν ότι γεννήθηκα µε το ΧΧΥ χρωµόσωµα ή αλλιώς ότι έχω το σύνδροµο XXY Klinefelter.
»Με τροµοκράτησαν λέγοντάς µου πως θα αποκτήσω ψυχολογικές διαταραχές, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, πρώιµη οστεοπόρωση, χαµηλή libido, προβλήµατα στο θυρεοειδή, υπογονιµότητα και πως µέχρι τα 35 µου θα αποκτήσω καρκίνο. Όλα αυτά τα χρόνια ταλαιπωρήθηκα αρκετά µε το να πηγαινοέρχοµαι για να µου κάνουν διαρκώς εξετάσεις. Όταν αποφάσισα να διαµαρτυρηθώ για την ταλαιπωρία, κάποιοι ενδοκρινολόγοι µε αντιµετώπισαν υποτιµητικά, σαν ένα ερµαφρόδιτο άτοµο που δεν το βοηθά κανείς και µε έκαναν να αισθάνοµαι πολύ άσχηµα. Στην πραγµατικότητα δεν ήξεραν τίποτα, όπως αποδείχτηκε, και στηρίζονταν πάνω σε φήµες και σε ό,τι έγραφαν κάποια ανακριβή βιβλία γύρω από όλο αυτό το θέµα. Εκτός από τη σωµατική ταλαιπωρία όλα αυτά τα χρόνια, την αντιµετώπισή µου από τους γιατρούς ως πειραµατόζωου, την άγνοια γύρω από την ίντερσεξ σωµατικότητα, τα οικονοµικά έξοδα για γιατρούς, εξετάσεις, ορµόνες είναι υπέρογκα.
»Μεταγενέστερα σε ηλικία 41 χρόνων δέχθηκα µια άσχηµη λεκτική κακοποίηση από τους ιατρούς του δηµοσίου συγκεκριµένα από ορθοπεδικό την περίοδο που περνούσα επιτροπές αναπηρίας για ισόβια σύνταξη, µου είπε κατάµουτρα ότι στην ουσία είµαι µια αποτυχηµένη έκτρωση (δηλαδή ότι σύµφωνα µε τον προγεννητικό έλεγχο, όταν βρεθεί το επιπλέον χρωµόσωµα, οι γιατροί ζητάνε από τους γονείς να “ρίξουν” το βρέφος) και αυτό που απάντησε ήταν πως αν εσύ γεννιόσουν τώρα θα σε σκοτώναµε γιατί είσαι µια ανωµαλία της φύσης και παιδιά σαν και σένα δεν πρέπει να ζουν γιατί δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα εκεί έξω. Παλιότερα τέτοια αντιµετώπιση είχα και από τον ουρολόγοενδοκρινολόγο του νοσοκοµείου ο οποίος υποτίθεται ήταν και ο γιατρός που µε κούραρε».
Τα περιστατικά
Στο ελληνικό ερωτηµατολόγιο, 11 (47,8%) άτοµα το κατάλαβαν τη στιγµή που συνέβη ότι έπεσαν θύματα ρητορικής μίσους, 9 (43,5%) άτοµα το συνειδητοποίησαν σε ύστερο χρόνο, 2 (8,7%) άτοµα δεν το έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως ακόµη.
Στο ελληνικό ερωτηµατολόγιο, 11 (52,2%) άτοµα το έχουν µοιραστεί µε άτοµα του κλειστού και του ευρύτερου οικογενειακού/κοινωνικού κύκλου (φίλοι, συγγενείς), 6 (26,1%) άτοµα δεν το έχουν µοιραστεί και 5 (21,7%) άτοµα το έχουν µοιραστεί µόνο µε άτοµα του κλειστού οικογενειακού τους κύκλους (γονείς, αδέρφια, παιδιά).
Δείτε εδώ ολόκληρη την έρευνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις