Βασίλης Σπανάκης: «Στις εκλογές της 21ης Μαΐου ζητάμε καθαρή λύση και καθαρή νίκη»
Η εφαρμογή του προγράμματος Τσίπρα «θα οδηγούσε αυτόματα σε αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές, σε εποπτεία από τους θεσμούς και σε ένα νέο μνημόνιο», σημειώνει ο Βασίλης Σπανάκης.
«Εμμονή» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποδίδει στον Νίκο Ανδρουλάκη ο Βασίλης Πέτρος Σπανάκης, υποψήφιος βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.
Και πιστεύει πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια σε νέο μνημόνιο. Ο κ. Σπανάκης τονίζει πως η επομονή του Αλέξη Τσίπρα να μιλά για «ακρίβεια Μητσοτάκη» είναι «λαϊκισμός», ενώ σχολιάζοντας την υπόθεση των υποκλοπών, σημειώνει πως κάποιοι επιμένουν να μιλούν για το θέμα αυτό, σε μία προσπάθεια να στρέψουν τη συζήτηση από τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία, σε ένα θέμα που αφορά τη Δικαιοσύνη.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει, «δεν πρέπει να συγχέουμε την υπόθεση αυτή με τα οποιαδήποτε μετεκλογικά σενάρια».
Είστε ένας πολιτικός που προέρχεται επαγγελματικά από τον κλάδο της οικονομίας. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τα πήγε καλά στην οικονομία και δη στη δίκαιη φορολόγηση, που ήταν και ο τομέας σας πριν εκλεγείτε βουλευτής;
Σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας ό,τι δεσμεύτηκε η ΝΔ προεκλογικά το 2019, το υλοποίησε την τετραετία που πέρασε. Αν διαβάσει κανείς τις Εκθέσεις της Κομισιόν, της Eurostat και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Economist, την Standard & Poor’s και τους οίκους αξιολόγησης, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί τη σημαντική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.
Θα διαπιστώσει ότι η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και ότι αναπτύσσεται με ρυθμό διπλάσιο από την υπόλοιπη Ευρώπη. Έχουμε επίσης μείωση της ανεργίας στο 10,9% από το 17,5% που την παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και σημαντική βελτίωση σε άλλους τομείς, όπως η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Στον τομέα της φορολογίας, προχωρήσαμε σε μειώσεις φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%, η μείωση της προκαταβολής φόρου, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 μονάδες και άλλα πολλά.
Προσπαθήσαμε να μειώσουμε τα φορολογικά βάρη για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα και στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούμε και την επόμενη τετραετία. Πάνω από 7 δισ. είναι οι φοροελαφρύνσεις της τετραετίας.
Ο πρωθυπουργός μιλάει για διεθνή ακρίβεια και ο ΣΥΡΙΖΑ για «ακρίβεια Μητσοτάκη». Θεωρείτε ότι η επιδοματική πολιτική και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης ήταν αρκετά για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών, όπως αναδεικνύεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις;
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας και πληθωριστικές πιέσεις σε όλα σχεδόν τα αγαθά και τις υπηρεσίες. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι. Το να επιμένει ο κ. Τσίπρας να μιλά για «ακρίβεια Μητσοτάκη» είναι λαϊκισμός.
Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έλαβε μέτρα για την αντιμετώπιση της εισαγόμενης και προσωρινής ακρίβειας, με κύριο την επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας. Καταφέραμε με στοχευμένα μέτρα, όπως το market pass, να ενισχύσουμε τους πολίτες, ενώ το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι ένα επιτυχημένο μέτρο, καθώς στην 28η εβδομάδα εφαρμογής έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές των προϊόντων που περιλαμβάνονται σε αυτό να είναι σταθερές ή να μειώνονται.
Φυσικά, δεν λέμε ότι το πρόβλημα της ακρίβειας έχει λυθεί, αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα αντιμετώπισης από την κυβέρνηση και θα γίνουν και άλλα. Να επαναλάβω ότι πρόκειται για προσωρινό φαινόμενο, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός μειώνεται συνεχώς και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Πιστεύετε και εσείς ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τη χώρα σε νέο μνημόνιο;
Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει την εκτίμηση του προγράμματός του από επίσημο ανεξάρτητο φορέα, γιατί γνωρίζουν ότι το πρόγραμμά τους είναι μη υλοποιήσιμο. Δεύτερον, το συνολικό κόστος των υποσχέσεων Τσίπρα ανέρχεται σε περίπου 21 δισ. ευρώ ετησίως, (περίπου 83 δισ. στην 4ετία).
Τρίτον, η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος θα οδηγούσε αυτόματα σε αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές, σε εποπτεία από τους θεσμούς και σε ένα νέο μνημόνιο. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να τη γνωρίζει ο ελληνικός λαός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πως θα λάβει τη διερευνητική εντολή, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, αλλά θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της ΝΔ το αν και πώς θα την αξιοποιήσει. Κατά τη γνώμη σας, αυτό σημαίνει πως αν έχει ένα ποσοστό, βάσει του οποίου στις δεύτερες εκλογές η αυτοδυναμία θα θεωρείται βέβαιη για το κόμμα σας, θα την καταθέσει χωρίς να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας;
Εμείς μιλάμε από την αρχή πολύ ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό. Η λύση είναι αυτοδύναμη Ελλάδα με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας πέρα από την πρόταση που καταθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία.
Έχουμε επίσης πει επανειλημμένα, ότι το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου θα καθορίσει τις εξελίξεις, καθώς οι πολίτες θα υποδείξουν ποιο κόμμα και ποιον πρωθυπουργό προτιμούν. Γι΄αυτό και είναι σημαντικό να προσέλθουν και να ψηφίσουν οι πολίτες στις 21 Μαΐου, επιλέγοντας σταθερότητα και καθαρή λύση για τη χώρα.
Το εκλογικό σύστημα που η δική σας κυβέρνηση έφερε το 2019, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, δεν θα δώσει εύκολα αυτοδυναμία. Αν το ΠΑΣΟΚ αποσύρει τον όρο του για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, θα κάνατε συγκυβέρνηση με το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα πως έχει μεγάλες και σημαντικές διαφορές από τη ΝΔ;
Ο κ. Ανδρουλάκης, με την στάση του και την επιχειρηματολογία του, γίνεται ένας αφανής εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού έχει μια εμμονή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο debate των πολιτικών αρχηγών εμμέσως ξαναείπε το «ούτε Μητσοτάκης – ούτε Τσίπρας», χωρίς να μας διαφωτίσει ποιον θέλει για πρωθυπουργό.
Εμείς επιμένουμε σε καθαρή λύση. Η Ελλάδα χρειάζεται καθαρό ορίζοντα, σταθερότητα και συνέχεια.
Άλλωστε υπάρχουν και σοβαρές διαφορές και στα προγράμματά μας. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να φορολογήσει τις γονικές παροχές, εμείς έχουμε στο κέντρο της φορολογικής μας πολιτικής τη μείωση των φόρων.
Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να ρίξει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών; Πόσο σίγουροι μπορεί να είναι οι πολίτες ότι όποιο κόμμα δεχτεί να συνεργαστεί με τη ΝΔ, δεν θα το κάνει επειδή εκβιάζεται ο αρχηγός του μέσα από τις παρακολουθήσεις;
Η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, για την οποία τοποθετηθήκαμε υπεύθυνα πολιτικά και κοινοβουλευτικά. Βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης στην οποία – σε αντίθεση με άλλα πολιτικά κόμματα και πολιτικούς αρχηγούς – έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.
Κάποιοι επιμένουν να μιλούν για το θέμα αυτό, σε μία προσπάθεια να στρέψουν τη συζήτηση από τα κύρια και σημαντικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία, σε ένα θέμα που αφορά τη Δικαιοσύνη, αφήνοντας αιχμές για τη ποιότητα και τη λειτουργία της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να συγχέουμε την υπόθεση αυτή με τα οποιαδήποτε μετεκλογικά σενάρια.
Υπήρξε κάποια στιγμή που διαφωνήσατε με την πολιτική της κυβέρνησης; Αν ναι, σε ποιο τομέα και γιατί;
Δεν νομίζω να υπήρξε κάποιο θέμα, μία κυβερνητική απόφαση ή πρωτοβουλία που να μου προξένησε τη διαφωνία. Σε κάποιες περιπτώσεις, μετέφερα με κοινοβουλευτικές μου ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς θέματα που απασχολούσαν τους πολίτες, προτείνοντας ταυτόχρονα και λύσεις. Αλλά στα κύρια και σημαντικά ζητήματα είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Γιατί οι εκλογές της 21ης Μαΐου, της απλής αναλογικής στην οποία δεν πιστεύει η ΝΔ, είναι τόσο κρίσιμες για εσάς, ώστε να τις αποκαλεί «τις μόνες» εκλογές ο πρωθυπουργός;
Είναι κρίσιμες οι εκλογές αυτές, γιατί θα καθοριστεί ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός θα κυβερνήσει. Επιπλέον, οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες, γιατί μας βρίσκουν σε ένα σταυροδρόμι επιλογής, καθώς έχουν διαφανεί οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων.
Από το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών θα καθοριστεί η πορεία της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Θα συνεχίσουμε στο δρόμο της σιγουριάς, της σταθερότητας και της προόδου ή θα ρισκάρουμε με νέες περιπέτειες. Αυτό είναι το ξεκάθαρο δίλημμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- ΑΕΚ Β’: Τέλος ο Κούστας – Ψάχνει νέο προπονητή
- Πούτιν: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά» – Διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας
- Είναι εφικτή η απαγόρευση των social media στους ανηλίκους – Τι προσπαθεί να κάνει η Αυστραλία;
- World Pass powered by Telekom: Δύο τυχεροί συνδρομητές COSMOTE σε συναυλία του Justin Timberlake στο T-Mobile Center στις ΗΠΑ
- Καιρός: Έρχονται χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν – Από πού θα περάσει ο παγερός βοριάς