Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: «Το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα είναι σε θέση να κάνουν κυβέρνηση»

Τσίπρας: «Το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα είναι σε θέση να κάνουν κυβέρνηση»

Μόνη προοπτική για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση θα υπάρξει με την προοδευτική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «σήμερα ξέρουμε και μπορούμε», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη – στο πλαίσιο της εκπομπής «Πρωταγωνιστές» (φωτογραφία, επάνω), στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha – αν είναι «έτοιμος για την εισβολή στο Μαξίμου», ερώτηση που, όπως υπενθύμισε, του είχε ξαναθέσει το 2012.

«Δυσάρεστη εμπειρία»

«Αυτή τη φορά δεν θα είναι εισβολή. Eχω την εμπειρία, και μάλιστα τη δυσάρεστη εμπειρία, μιας πολύ δύσκολης περιόδου. Το ’12 αυτό που υπερίσχυε ήταν η αισιοδοξία της βούλησης όχι της γνώσης», είπε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι «το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα είναι σε θέση να κάνουν κυβέρνηση» στις εκλογές της απλής αναλογικής, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Δήλωσε πως ούτε προσδοκά ούτε οραματίζεται να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα βασίζεται στην ανοχή «και μάλιστα ενός κόμματος, που ο πρόεδρος του οποίου, ο κ. Βαρουφάκης, εσκεμμένα έβαλε στη συζήτηση αυτή την εμμονή του που έχει τελειώσει οριστικά από το 2015 και έκανε ένα πολύ μεγάλο δώρο στον κ. Μητσοτάκη».

«Και εν πάση περιπτώσει, μ’ αυτές τις εμμονές δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για μένα», τόνισε. Σημείωσε ότι θέλει μια κυβέρνηση σταθερή, μακράς πνοής, 4ετίας και πως «αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε προγραμματική βάση».

Κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ

«Με ποιον θα κάνει τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ο Ανδρουλάκης; Με τη ΝΔ θα την κάνει; Αλίμονο», σχολίασε. Χαρακτήρισε παράδοξο τον όρο που θέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να μην είναι πρωθυπουργός ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, εκτιμώντας ότι δεν θα επιμείνει.

«Μετά τις εκλογές Θα λειτουργήσουμε όλοι με βάση την ευθύνη η χώρα να έχει κυβέρνηση», «Και το αίσθημα της επιβίωσης του κάθε χώρου ξεχωριστά», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι «αυτό θα είναι κυρίως πρόβλημα των μικρότερων κομμάτων».

«Βγαίνει και λέει, και εύλογα, να πάνε φυλακή οι υπαίτιοι των υποκλοπών, του παρακράτους. Δεν την είπα εγώ αυτή την κουβέντα, την είπε ο κ. Ανδρουλάκης», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως «είναι φανερό ότι λογοδοσία των υπαιτίων του παρακράτους με κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα υπάρξει.

Αρα ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει εφόσον τα πιστεύει αυτά που λέει, θα πρέπει να αρχίσει και να παραδέχεται ότι μόνη προοπτική για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και για κάθαρση του δημόσιου βίου θα υπάρξει με μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ».

Στο ερώτημα αν η φυλακή αφορά και τους πολιτικούς υπευθύνους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «όταν αυτό μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης είναι προφανές ότι το πολιτικό και δικαιϊκό μας σύστημα έχει συγκεκριμένες διαδικασίες για τις ποινικές ευθύνες των πολιτικών προσώπων.

Ποιος τις έκανε τις παρακολουθήσεις;

Και αν ανοίξει αυτή η έρευνα σε βάθος, είναι προφανές πού θα καταλήξει. Θα καταλήξει σε πολιτικά πρόσωπα, υπάρχει καμία αμφιβολία; Ποιος τις έκανε τις παρακολουθήσεις και για ποιο λόγο γίνονταν; Για να μαθαίνει κάποιος τρίτος, τέταρτος παράγοντας, όχι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης;».

Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης στην τηλεμαχία είπε ότι υπήρξε «σκάνδαλο» και ότι δεν υπήρξε «εθνικός λόγος». «Αν δεν υπήρχε εθνικός λόγος πώς επικαλείτο το εθνικό απόρρητο για να γίνει συγκάλυψη στην Εξεταστική;», τόνισε.

«Τι είναι αυτά που λες», απάντησε ο κ. Τσίπρας στο ερώτημα αν ο Κ. Βελόπουλος μπορεί να είναι «ο νέος Καμμένος». «Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να συνεργαστεί με τον Βελόπουλο είναι ο Μητσοτάκης», σημείωσε.

Ανέφερε για τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛΛ. ότι το ‘15 ήταν ένα «αναγκαίο κακό». Πρόσθεσε ότι δεν έχει παράπονο από τον κ. Καμμένο στην πρώτη φάση διακυβέρνησης και πως η περίοδος της ρήξης μαζί του ήρθε «όταν είχα μπροστά μου την ευκαιρία για τη χώρα που ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών.

»Το πιο εύκολο για μένα θα ήταν να πω, Ασ’ το, ο επόμενος. Δεν το έκανα γνωρίζοντας ότι αυτές οι μεγάλες ευκαιρίες δεν έρχονται κάθε τρεις και λίγο. Αν δεν είχε γίνει θα είχαμε στα βόρεια σύνορά μας μια Λιβύη που θα αλωνίζανε τρίτες χώρες…».

Η τροπολογία για Κασιδιάρη

Αναφορικά με το θέμα του κόμματος Κασιδιάρη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα μπορούσε να είχε τελειώσει όλη η ιστορία αν η κυβέρνηση είχε αποδεχτεί να μπει στον υπάρχοντα νόμο η τροπολογία που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Φάνηκε εκ των υστέρων ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε άλλο σχεδιασμό, δεν τον ενδιέφερε να αποκλείσει μόνο τον Κασιδιάρη αλλά να μοιράσει την τράπουλα στη δεξιά πολυκατοικία. Φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Τζανερίκου», είπε.

«Η αγωνία δεν αφορούσε τον Κασιδιάρη, αλλά να μείνουν έξω τα μισά κόμματα της δεξιάς πολυκατοικίας», πρόσθεσε. «Πολλά δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε σ’ αυτήν τη χώρα αυτά τα 4 χρόνια και πολλά ‘φάγαμε αμάσητα’ ακριβώς επειδή δεν μπορούσαμε να τα διανοηθούμε», σχολίασε μεταξύ άλλων.

«Ναι, δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι ο Μητσοτάκης παρακολουθεί τους υπουργούς του. Οτι παρακολουθεί τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.

»Οτι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα επιβάλει ‘μπλόκο’ στον κ. Ράμμο για να μη βρει τα στοιχεία. Οτι θα επικαλεστούν το εθνικό απόρρητο για να συγκαλύψουν το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης», είπε.

Η αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων

Μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις, εκτίμησε ότι ο κόσμος που θα πάει να ψηφίσει δεν θα επηρεαστεί τόσο από αυτές. Σχολίασε ότι σε οποιαδήποτε δουλειά αν κάνει κάποιος λάθος θα έχει κυρώσεις, όμως «οι δημοσκόποι ό,τι και να πουν, δεν τρέχει τίποτα την άλλη μέρα, πάλι φίλοι είμαστε».

«Ενας πολιτικός άμα χάσει με έξι μονάδες θα έχει κυρώσεις;», ρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας. «Ε, βέβαια θα έχει κυρώσεις, προφανώς θα έχει κυρώσεις.

»Εγώ έχασα με 8 μονάδες στις ευρωεκλογές και αποφάσισα να πάω σε εκλογές, άλλος ήταν ο σχεδιασμός μου… Την ηθική μου αντίληψη για την πολιτική και τη δημοκρατία την έχω αποδείξει», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι «οι πολιτικοί κρινόμαστε από τους πολίτες και το ποια θα είναι η διαφορά, ποιος θα ναι δεύτερος ποιος θα ‘ναι πρώτος, θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.

»Οι μόνοι που δεν κρίνονται είναι αυτοί που διαμορφώνουν ένα κλίμα με τις μετρήσεις κι άμα πέσουν έξω λένε ότι άλλαξε το κλίμα την τελευταία εβδομάδα και δεν τρέχει τίποτα».

Σ’ ερώτηση για το μέλλον και τις προθέσεις του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η «λαϊκή ετυμηγορία θα δείξει σε μεγάλο βαθμό την πορεία όλων μετά από αυτές τις εκλογές», ωστόσο όπως είπε «αν υπηρετείς κάποιες ανάγκες κοινωνικές, έχεις λόγο να παραμένεις, όταν δεν υπηρετείς καμία ανάγκη σ’ αποβάλλει η ίδια η ζωή».

Η τραγωδία των Τεμπών

Ερωτηθείς για ευθύνες και της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Τσίπρας είπε πως «αυτό το κράτος» των πελατειακών σχέσεων και των «ρουσφετιών» δεν το έφτιαξε το κόμμα του και τόνισε πως με αυτό το δυστύχημα κατέρρευσε το «αφήγημα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη περί «επιτελικού κράτους».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι αυτό που πρέπει να γίνει στο μέλλον είναι ν’ αλλάξει «ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος», «να γίνουμε Ευρώπη».

Σ’ ερώτηση για την αξιολόγηση στο δημόσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει «σε άλλο πλαίσιο» και όχι να συνδέεται με τις απολύσεις, γιατί είναι αναγκαία η «κοινωνική συναίνεση» για τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις.

Επισήμανε, δε, ότι στην κυβέρνηση «δεν έβαλαν μυαλό» από το δυστύχημα και «40 μέρες μετά διόρισαν κόρη αρχισυνδικαλιστή της ΔΑΚΕ στον ΟΣΕ».

Εξάλλου, ανέφερε ότι πρόβλημα είναι και η γενικότερη «απαξίωση της έννοιας του δημόσιου χώρου», φέρνοντας ως παράδειγμα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και το θέμα του νερού.

«Δεν κάναμε λάθος» με την ιδιωτικοποίηση

Οσον αφορά την ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, υπογράμμισε ότι ο ΟΣΕ τότε είχε ν’ αντιμετωπίσει «τεράστιες κυρώσεις» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεπλήρωσε τις αμαρτίες» παλαιότερων κυβερνήσεων, παίρνοντας το «βαρύ πολιτικό κόστος».

«Δεν κάναμε λάθος. Δεν είχαμε άλλη επιλογή», είπε, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αιτίες του δυστυχήματος, δεν είχαν να κάνουν με την ιδιωτικοποίηση αλλά με την «απαξίωση» του ΟΣΕ από την κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι «η μεγάλη ευκαιρία» για να σταματήσει να υπάρχει το σύστημα των πελατειακών σχέσεων, είναι ο κυβερνήσεις συνεργασίας γιατί «οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις μας οδήγησαν στη χρεοκοπία αλλά και στη μούχλα στο δημόσιο».

Κληθείς να σχολιάσει την «αναξιοπιστία» που έχουν για τους πολίτες τα κόμματα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι το ίδιο» να κυβερνούν προοδευτικές δυνάμεις που εξυπηρετούν τα «συμφέροντα των πολλών» και ότι το βασικό μειονέκτημα αυτής της κυβέρνησης είναι η «αλαζονεία» και «η αίσθηση ότι δεν νοιάζονται για τα προβλήματα των ανθρώπων».

«Μεγάλες μεταρρυθμίσεις»

«Αυτό που πρέπει ν’ αλλάξει είναι η λογοδοσία, η διαφάνεια στους θεσμούς, η αξιοκρατία», πρόσθεσε. Είπε ότι τα μνημόνια είχαν πολύ λαθεμένη συνταγή δημοσιονομική αλλά ένα κομμάτι τους «μεταρρυθμίσεις αυτονόητες» και πως δυστυχώς την πρώτη περίοδο οι κυβερνήσεις άφησαν πίσω τις μεταρρυθμίσεις και πήγαν στα δημοσιονομικά. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε «μεγάλες μεταρρυθμίσεις».

Ερωτηθείς για την υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και αν αυτό είναι «παλαιοκομματικό», είπε πως θα δικαιολογούνταν αν υπήρχε ένα «άλλο σύστημα, όπως το εθνικό απολυτήριο», αλλά τώρα η μόνη λογική της κυβέρνησης ήταν να δημιουργήσει ένα «τεχνητό φραγμό» στον αριθμό των φοιτητών για να μειωθούν οι δαπάνες στην τριτοβάθμια και για να «σπρώξει μεγάλο κομμάτι στην ιδιωτική εκπαίδευση», κάτι που όπως είπε θεωρεί «ανήθικο».
Οσον αφορά, δε, την πανεπιστημιακή αστυνομία, σχολίασε πως ουσιαστικά «δεν έχει αλλάξει τίποτα» παρ’ όλο που η κυβέρνηση ξόδεψε «30 εκατομμύρια» και πως η φύλαξη θα πρέπει να είναι και «ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας και του φοιτητικού κινήματος».

Η επιλογή των ευρωβουλευτών

Σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, σχολίασε πως αν υπήρχε η δυνατότητα να γίνει ένα Χάρβαρντ, «να το συζητήσουμε», ωστόσο, όπως είπε, το πρόβλημα είναι ότι «δεν υπάρχει εμπιστοσύνη» και ότι «στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων ακραία νεοφιλελεύθερων» είναι να γίνουν και τα πανεπιστήμια πεδίο «άγριας κερδοσκοπίας», με αποτέλεσμα να «υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο» τα δημόσια.

Ερωτηθείς αν οι ευρωεκλογές θα ήταν καλύτερα να γίνονται με λίστα αντί για σταυροδοσία, είπε ότι και για εκείνον ήταν δίλημμα το 2019. «Εκανα πίσω γιατί η κριτική που θα δεχόμουν θα ήταν ότι θέλω να διορίζονται οι ευρωβουλευτές».

Ανέφερε μεταξύ άλλων πως τελικά όταν γίνεται όλη η χώρα μια περιφέρεια είναι άδικο για τους ικανούς αλλά μη προβεβλημένους υποψήφιους. «Αν μπορεί να υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση όλων των κομμάτων, είναι κάτι που θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ

inView

«Το 2100 η Ελλάδα θα έχει λιγότερο πληθυσμό από ό,τι το 1950»

«Θα πρέπει να επανεξετάσουμε το μοντέλο ανάπτυξής μας και να το προσαρμόσουμε στους οικονομικούς μας θεσμούς» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Υγείας και Γεωγραφίας του Πληθυσμού στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2024