Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά μαχητικά από την Δύση
Ο Ζελένσκι πιέζει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ προκειμένου να πάρει μαχητικά αεροσκάφη για την βελτίωση της αεράμυνας.
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Πριν από λίγο καιρό οι δυνάμεις της Δύσης άρχισαν να στέλνουν άρματα μάχης για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί κόντρα στη Ρωσία. Παρότι πλέον, το Κίεβο έχει ενισχυθεί από πλευράς αρμάτων και πυρομαχικών, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από την Δύση να στείλει και μαχητικά αεροσκάφη για την αεράμυνα.
Σύμφωνα με το Politico, αν και η Ουκρανία δεν έχει θέση στην σύνοδο κορυφής των G7, ο Ζελένσκι έχει ήδη φροντίσει να περάσει κάποια από τα σημεία συζήτησης που θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις που θα γίνουν κατά την συνάντηση της G7 στην Ιαπωνία αυτό το Σαββατοκύριακο
Το ταξίδι του Ζελένσκι σε χώρες – κλειδιά
Το πρωί της Δευτέρας, ο Ζελένσκι έφθασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού πρώτα επισκέφθηκε την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία στο πλαίσιο ενός διπλωματικού αιφνιδιασμού που αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής υποστήριξης για τη χώρα του και -κεντρικά- στην οικοδόμηση της υπόθεσης μεταξύ των δυτικών συμμάχων για την αποστολή σύγχρονων τζετ αεροσκαφών στο Κίεβο.
Και με τη σύνοδο κορυφής της G7 να απέχει μόλις λίγες ημέρες, ο Ζελένσκι μίλησε αισιόδοξα για έναν νέο «συνασπισμό των τζετ» – χώρες που δεσμεύονται να παράσχουν στην Ουκρανία σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη – μετά από συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ στην εξοχική κατοικία του, το Τσέκερς.
Τα επιχειρήματα του Ζελένσκι και οι δισταγμοί της Δύσης
«Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον ουρανό», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτόν τον συνασπισμό αεροσκαφών και είμαι πολύ θετικός σε αυτό. Μιλήσαμε γι’ αυτό και βλέπω ότι το επόμενο διάστημα θα ακούσετε κάποιες, νομίζω, πολύ σημαντικές αποφάσεις – αλλά πρέπει να δουλέψουμε λίγο περισσότερο πάνω σ’ αυτό».
Από τότε που ξεκίνησε η πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Κίεβο προσπάθησε να πείσει τους συμμάχους να προμηθεύσουν τον στρατό του με σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, με τα αμερικανικής κατασκευής F-16 τέταρτης γενιάς να είναι η προτιμώμενη επιλογή των επικεφαλής του ουκρανικού στρατού.
Η Δύση είναι μέχρι στιγμής απρόθυμη να συμφωνήσει, εν μέσω ανησυχιών για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση καθώς και τεχνικών εμποδίων, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης κατασκευής μεγαλύτερων διαδρόμων στην Ουκρανία και της εκπαίδευσης που απαιτείται για τους Ουκρανούς πιλότους.
«Η Ουκρανία θέλει συνολικά 40 έως 50 F-16»
Ο Yuriy Sak, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Oleksii Reznikov, δήλωσε ότι ο Zelenskyy θέλει τα μαχητικά αεροσκάφη στην κορυφή της ατζέντας στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα και στη συνέχεια και πάλι στην ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία τον Ιούλιο. Είπε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έλαβε «διαβεβαιώσεις» από τους δυτικούς ηγέτες κατά τη διάρκεια της τελευταίας ευρωπαϊκής περιοδείας του ότι θα συζητήσουν το θέμα τις επόμενες ημέρες. Αν και η Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία δεν έχουν να προσφέρουν F-16, ο Σακ είπε ότι «έχουν σημαντική φωνή στον διεθνή συνασπισμό» και η Ουκρανία θα ήθελε να «ενθαρρύνουν» συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία.
Η Ουκρανία θέλει συνολικά 40 έως 50 F-16, πρόσθεσε ο Σακ, σχηματίζοντας τρεις ή τέσσερις μοίρες για να υπερασπιστεί τον ουρανό της από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Το Κίεβο λέει στους δυτικούς ηγέτες ότι η ανάγκη για σύγχρονα αεροσκάφη έχει γίνει πιο έντονη από τότε που η ρωσική πολεμική αεροπορία άρχισε τον Μάρτιο να χρησιμοποιεί ευρέως κατευθυνόμενες βόμβες ολίσθησης, που φτάνουν σε στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Η Ουκρανία δεν έχει επί του παρόντος «τίποτα να σταματήσει» τα ρωσικά αεροσκάφη που τις μεταφέρουν, δήλωσε ο Σακ.
«Όλοι κατανοούν ότι το θέμα είναι ώριμο για συζήτηση. Κανείς δεν είπε ότι είναι αδύνατο. Αν το συγκρίνετε με πριν από τρεις μήνες, όταν ακόμα παλεύαμε να αποκτήσουμε άρματα μάχης, σήμερα όλοι μιλούν για τον συνασπισμό των τζετ – αυτό είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο σημάδι», είπε. «Καταλαβαίνουμε ότι η αεράμυνά μας δεν θα είναι πλήρης χωρίς μαχητικά αεροσκάφη, F-16».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις