Τουρκία εκλογές: «Χορεύοντας με τους Γκρίζους Λύκους» – Η ανησυχητική επικράτηση του εθνικισμού στη γείτονα χώρα
Πότε θα αρχίσουν τα δύσκολα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις - Διάδοχος του Ερντογάν από τις τάξεις των ακραίων εθνικιστών;
Μεταξύ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών στην Τουρκία ανακηρύχτηκε ο εθνικισμός.
Συνήθως, οι αναλυτές που ασχολούνται με τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα εστιάζουν στο χάσμα ανάμεσα στον πολιτικό ισλαμισμό και τον κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκίας.
Ωστόσο, όπως σημειώνει σχετικό άρθρο του Al Jazeera, αν κάτι απέδειξε η εκλογική διαδικασία της Κυριακής είναι ότι η μόνη ιδεολογία που αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των Τούρκων είναι ο εθνικισμός, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την χώρα μας.
Οι πολλοί εθνικιστές στη γείτονα χώρα
Για του λόγου το ασφαλές, οι εθνικιστές με το Κόμμα Εθνικιστικό Κίνημα (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτεσλί, είναι οι βασικοί σύμμαχοι του Ερντογάν.
Τα πρώην μέλη του, που αποχώρησαν όταν διαφώνησαν με τη στήριξη στον Τούρκο πρόεδρο, δημιούργησαν το 2007 το Καλό Κόμμα (İyi) του οποίου ηγείται η Μεράλ Ακσενέρ και σήμερα βρίσκεται στην 6κομματική αντιπολίτευση πίσω από τον Κιλιτσντάρογλου.
Υπερεθνικιστής είναι και ο Σινάν Ογκάν, επίσης από το MHP και πρώην συνεργάτης της προαναφερόμενης «Γκρίζας Λύκαινας», που με το 5.1% των ψήφων που απέσπασε στον πρώτο γύρο ψάχνει να βρει ποιος εκ των δύο μονομάχων της μεθεπόμενης Κυριακής θα του υποσχεθεί το υπουργείο που επιθυμεί, ώστε να στρέψει προς αυτόν τα 2.8 εκατομμύρια των υποστηρικτών του.
Τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, αφού πρόκειται για ακραίους εθνικιστές που δεν θα ψηφίσουν απαραίτητα τον υποψήφιο της 6κομματικής αντιπολίτευσης, επειδή εκεί βρίσκεται (τουλάχιστον ακόμη) η Ακσενέρ.
Η ιστορία έχει δείξει ότι τα αντανακλαστικά των ψηφοφόρων των ακροδεξιών κομμάτων είναι να πηγαίνουν με τον πιο δυνατό, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο Ερντογάν που τερμάτισε πρώτος στην προχθεσινή αναμέτρηση έχοντας κερδίσει το 49.5% των ψήφων, δηλαδή 27.1 εκατομμύρια άτομα, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου το 44,9% των ψήφων, που μεταφράζεται σε 24,6 εκατομμύρια άτομα.
Και οι εθνικιστές δεν έχουν τέλος, αφού υπάρχει και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), που κατέβηκε στις κοινοβουλευτικές εκλογές με το κόμμα Yeşil Sol Parti (YSP) , ενώ για την προεδρία στήριξε τον υποψήφιο της 6κομματικής αντιπολίτευσης.
Τι γίνεται με την Ελλάδα
Τι σημαίνουν τα παραπάνω για την Ελλάδα; Αυτό που ήξεραν όλοι από την αρχή και διάβαζαν ξεκάθαρα πίσω από την περιβόητη διπλωματία των σεισμών, για την οποία η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχει βραχύβια διάρκεια.
Με άλλα λόγια από τη στιγμή που τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κιλτσντάρογλου συνεργάζονται με τους εθνικιστές, αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι ότι οι τόνοι θα ανέβουν ξανά, αν όχι αμέσως μετά το τέλος των εκλογών, σίγουρα στη συνέχεια.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο 69χρονος Τούρκος πρόεδρος διεξήγαγε μια σαφώς εθνικιστική εκστρατεία, τονίζοντας τη στρατιωτική ικανότητα της χώρας, την αμυντική βιομηχανία και την πίεση για ενεργειακή αυτάρκεια, ενώ δεν δίστασε να προειδοποιήσει ότι θα «συνεχίσουμε να ενοχλούμε αυτούς που βρίσκονται από την άλλη πλευρά των υδάτων».
Ομοίως και ο 74χρονος υποψήφιος της 6κομματικής αντιπολίτευσης (για την οποία η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να παραμείνει ενωμένη μέχρι το άνοιγμα των επόμενων καλπών) επιχείρησε να εκμεταλλευτεί το τουρκικό εθνικιστικό ρεύμα, επαναφέροντας μεταξύ άλλων και το θέμα της στρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.
Συνεπώς, οι Έλληνες θα βρεθούμε ξανά στο ίδιο απειλητικό έργο θεατές, που σύμφωνα με τους αναλυτές αν έχει πρωταγωνιστή τον Ερντογάν η Δύση θα αντιδράσει στα σχέδια του, αν «παίζει» ο Κιλιτσντάρογλου όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Οι ξένοι και ο διάδοχος
Δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν και οι Σύροι, τα 3.7 εκατομμύρια των προσφύγων που ζουν στα νότια της Τουρκίας, που ισοπεδώθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, αλλά ψήφισαν ξανά τον Τούρκο πρόεδρο γιατί, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τους έδωσε τουρκικές υπηκοότητες με τη σέσουλα.
Αλήθεια ή ψέματα, ακόμα κι αν ο θρίαμβος του Ερντογάν έχει να κάνει με τα «δώρα» που δεσμεύτηκε ότι θα φέρει η εκλογή του σε μισθωτούς και συνταξιούχους, τόσο ο ίδιος όσο και ο Κιλιτσντάρογλου έχουν τοποθετηθεί στην άκρα δεξιά όσον αφορά, τους ξένους, μετανάστες και πρόσφυγες.
Ο τουρκικός εθνικισμός ήταν πάντα παρών στη μετα-οθωμανική αυτοκρατορία, απλά σήμερα μοιάζει πιο δυνατός από ποτέ, γράφει το Al Jazeera.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όχι μόνο θα καθορίσει τα μελλούμενα στην Τουρκία υπό τον Ερντογάν, που πιστεύεται ότι θα «πάει βόλτα» στο β’ γύρο στις 28 Μαΐου, αλλά ίσως από τις τάξεις τους βγει και ο διάδοχος του Τούρκου προέδρου.
Κι ας μιλάμε σήμερα όλοι για το momentum του Εκρέμ Ιμάμογλου, που μπορεί να περάσει χωρίς ποτέ να λάμψει στην πρώτη γραμμή της τουρκικής εξουσίας.
- ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει νομοσχέδιο για την αποτροπή του κυβερνητικού shutdown
- Αμαλιάδα: Τι λένε οι πληροφορίες για τα αποτελέσματα εξετάσεων του Παναγιωτάκη
- Αμαλιάδα: Η μητέρα του Παναγιωτάκη απαντά στα όσα είπε η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Aμαλιάδα: «Επειδή ήταν μόνη της με τα παιδιά είναι δολοφόνος;» ρωτά η γιαγιά της Ειρήνης Μουρτζούκου
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Η Αθήνα απαντά με χάρτες
- Ειρήνη Μουρτζούκου: «Eίχα καταθέσει από την πρώτη στιγμή πώς έγιναν τα πράγματα»