ΚΕΟΣΟΕ: Έντονος ο κατακερματισμός του ελληνικού αμπελώνα
Μεταξύ 2015 και 2023, χορηγήθηκαν άδειες φύτευσης έκτασης 43.383,8 στρεμμάτων
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Ο έντονος κατακερματισμός του ελληνικού αμπελώνα τεκμηριώνεται για ακόμη μία φορά από την διαστρωμάτωση των εκτάσεων, παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται ελαφρά βελτιωμένα τα μεγέθη για τις οινοποιήσιμες ποικιλίες το 2023 έναντι του 2015.
Την επεξεργασία των στοιχείων πραγματοποίησε η ΚΕΟΣΟΕ, η οποία επισημαίνει ότι στο μεσοδιάστημα μεταξύ 2015 και 2023, χορηγήθηκαν άδειες φύτευσης έκτασης 43.383,8 στρεμμάτων, οι οποίες συνέβαλαν σε μικρό βαθμό στην βελτίωση της εικόνας του κατακερματισμού, που συνεχίζει να εμφανίζει ο ελληνικός αμπελώνας. Και αυτό, δεδομένου ότι οι άδειες φύτευσης κατευθύνθηκαν κατά κύριο λόγο στους κατόχους υφιστάμενων αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και όχι σε νέους δικαιούχους, αφού η σταθμική βαρύτητα του κριτηρίου της αύξησης των εκτάσεων, εξακολουθεί να είναι σημαντική (0,35 σε σύνολο στάθμισης κριτηρίων τη μονάδα).
Οι εκτάσεις ανά παραγωγό
Μικρή άνοδος της μέσης εθνικής έκτασης ανά παραγωγό από 3,95% στρέμματα/παρ. (2015) σε 4,11 στρ./παρ. (2023 με την Περιφέρεια Αττικής να εξακολουθεί να εμφανίζει τον μεγαλύτερο μέσο όρο με 8,15 στρέμματα ανά παραγωγό (2015: 8,28 11 στρ./παρ.), αποτελεί από τα σημαντικότερα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η ΚΕΟΣΟΕ, μετά την επεξεργασία των διαρθρωτικών μεγεθών.
Παράλληλα, η πλειοψηφία των Περιφερειών παρουσιάζει, έστω ελαφρά αύξηση του μέσου όρου εκτάσεων ανά παραγωγό, πλην της Αττικής, της Δυτικής Ελλάδας, του Νότιου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων και της Κρήτης.
Μειωμένος ο αριθμός των παραγωγών
Συγχρόνως, σύμφωνα με τα στοιχεία, παρατηρείται μείωση του αριθμού παραγωγών μεταξύ 2015 (155.560) και 2023 (148.218) κατά 7.362 φυσικά πρόσωπα.
Την ίδια στιγμή, έως 10 στρέμματα κατέχει το 91,29% των παραγωγών, η συνολική έκταση των οποίων αντιπροσωπεύει το 49,78% των συνολικών εκτάσεων της χώρας, και έως 20 στρέμματα κατέχει το 96,74% των παραγωγών, η συνολική έκταση των οποίων αντιπροσωπεύει το 67,74% των συνολικών εκτάσεων της χώρας.
Ο κατακερματισμός
Οι Περιφέρειες Ηπείρου, Κρήτης και Ιονίων Νήσων παρουσιάζουν κατά σειρά σχετικά μεγαλύτερο κατακερματισμό, ο οποίος εκτός των άλλων υποδηλώνει ότι η καλλιέργεια της αμπέλου έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα. Το ίδιο ισχύει για τη διαστρωμάτωση έως 10 στρέμματα ή και 20 στρέμματα και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες.
Την σχετικά καλύτερη εικόνα διαστρωμάτωσης παρουσιάζουν οι Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα στο εύρος εκτάσεων 30-50 στρέμματα, στο οποίο το 2,47% των παραγωγών κατέχει το 15,53% των εκτάσεων, ενώ σχετικά ικανοποιητικά ποσοστά σε αυτό το εύρος εμφανίζουν και οι Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας και Αττικής
«Από την επεξεργασία των μεγεθών συνάγεται επίσης το συμπέρασμα, της αναγκαιότητας εφαρμογής πολιτικών, που έχουν σχέση με το κληρονομικό δίκαιο, της δημιουργίας τράπεζας γης, των χρήσεων γης και του αναδασμού», επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις