Δάση: Η ΕΕ απαγορεύει τα προϊόντα που τροφοδοτούν την αποψίλωση
Οι εταιρείες θα πρέπει να πιστοποιούν ότι τα προϊόντα που πωλούν στην ΕΕ δεν συνδέονται με αποδάσωση ή υποβάθμιση δασών οπουδήποτε στον κόσμο.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε επίσημα την Τρίτη νέους κανόνες για το εμπόριο προϊόντων που ενοχοποιούνται για συρρίκνωση των δασών σε όλο τον κόσμο, ένα μέτρο που βοηθά στην προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι εταιρείες εμπορίας φοινικέλαιου, ξυλείας, βοοειδών, καφέ, κακάο, καουτσούκ και σόγιας θα πρέπει να πιστοποιούν ότι τα προϊόντα που πωλούν στην ΕΕ δεν συνδέονται με αποδάσωση και υποβάθμιση δασών οπουδήποτε στον κόσμο από το 2021.
Η ρύθμιση καλύπτει και παράγωγα προϊόντα όπως η σοκολάτα ή το χαρτί, επισημαίνει το Associated Press.
Τα δάση αποτελούν ένα σημαντικό φυσικό μέσο για τη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής, δεδομένου ότι τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα καθώς αναπτύσσονται.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων, κάθε λεπτό που περνά ο πλανήτης χάνει μια έκταση δάσους ίση με δέκα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Η ΕΕ εκτιμά ότι χωρίς τη νέα νομοθεσία θα ήταν υπεύθυνη για την απώλεια 2,48 εκατ. στρεμμάτων δάσους κάθε χρόνο, έκταση συγκρίσιμη με το Λουξεμβούργο.
Οι νέοι κανόνες «θα μπορούσαν επίσης να προστατεύσουν τη βιοποικιλότητα και τους υδατικούς πόρους σε τροπικά υγρά δάση» επισήμανε η Στέντγιε βαν Χελντχόβεν, περιφερειακή διευθύντρια Ευρώπης του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων.
Η νομοθεσία υποχρεώνει τις εταιρείες να πιστοποιούν ότι τα προϊόντα που εισάγουν συμμορφώνονται με τους κανόνες στη χώρα προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία γηγενών κοινοτήτων.
Η Βαν Χελντχόβεν επισήμανε ωστόσο ότι η ΕΕ θα πρέπει τώρα να συνεργαστεί με τις χώρες παραγωγής ώστε να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτήσεις χωρίς να βλάψουν τις οικονομίες τους.
«Θα χρειαστούν κίνητρα για ευάλωτες ομάδες όπως οι μικροκαλλιεργητές να υιοθετήσουν πρακτικές χωρίς αποδάσωσης και να μην μείνουν πίσω σε αυτή τη μετάβαση» τόνισε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις