Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κόνδορας της Καλιφόρνια: Εμβόλιο γρίπης των πτηνών για να σωθεί το εμβληματικό είδος

Κόνδορας της Καλιφόρνια: Εμβόλιο γρίπης των πτηνών για να σωθεί το εμβληματικό είδος

Τουλάχιστον 13 πτηνά πέθαναν από γρίπη τους τελευταίους μήνες.

Πειραματικό εμβόλιο για τον ιό γρίπης που αποδεκατίζει άγρια πτηνά σε όλο τον κόσμο θα χρησιμοποιηθεί εκτάκτως στις ΗΠΑ για τη σωτηρία του μεγαλόπρεπου κόνδορα της Καλιφόρνια, ο οποίος εξαφανίστηκε από τη φύση τη δεκαετία του 1980 αλλά ανακάμπτει χάρη σε πρόγραμμα αναπαραγωγής.

Τουλάχιστον 13 κόνδορες της Καλιφόρνια (Gymnogyps californianus) πέθαναν από γρίπη των πτηνών τους τελευταίους μήνες, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, το οποίο συνεργάζεται στην προσπάθεια εμβολιασμού με την Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Ζωής.

Οι θάνατοι καταγράφηκαν στα σύνορα της Αριζόνα και της Γιούτα και προκαλούν ανησυχία, δεδομένου ο συνολικός παγκόσμιος πληθυσμός περιορίζεται σε μόλις 561 άτομα, αναφέρει το Reuters. Από αυτούς, οι 347 ζουν σε άγρια κατάσταση σε τρεις αμερικανικές πολιτείες και στο Μεξικό, ενώ οι 247 βρίσκονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας.

Προτού χρησιμοποιηθεί σε κόνδορες το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε άλλα, πιο πολυπληθή είδη γύπα της Βορείου Αμερικής. Θα είναι μάλιστα η πρώτη δοκιμή εμβολίου σε άγρια πτηνά στις ΗΠΑ.

Μπορεί να μην έχει το πιο όμορφο κεφάλι, όταν όμως πετά ο κόνδορας της Καλιφόρνιας είναι πραγματικά μεγαλόπρεπος (USFWS)

Εκατοντάδες εκατομμύρια άγρια πτηνά έχουν πεθάνει στην τελευταία επιδημία γρίπης των πτηνών, μιας από τις χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία, η οποία οδήγησε στη θανάτωση και δεκάδων εκατομμυρίων εκτρεφόμενων πουλερικών.

Μέχρι σήμερα, πάντως, το εμβόλιο δεν χρησιμοποιείται ευρέως στα πτηνοτροφεία.

Με άνοιγμα φτερών έως τρία μέτρα και βάρος έως 12 κιλά, ο κόνδορας της Καλιφόρνια είναι το μεγαλύτερο χερσαίο πτηνό της Βόρειας Αμερικής.

Το 1987, το είδος εξαφανίστηκε επισήμως από τη φύση όταν τα τελευταία 27 άτομα που ζούσαν σε άγρια κατάσταση αιχμαλωτίστηκαν για πρόγραμμα αναπαραγωγής.

Τα γεωργικά φάρμακα, το απαγορευμένο πλέον εντομοκτόνο DDT, τα σκάγια με μόλυβδο που δηλητηριάζουν τα πτωματοφάγα πτηνά και η καταστροφή ενδιαιτημάτων ήταν οι κύριες αιτίες της παρακμής.

Χάρη στο πρόγραμμα αναπαραγωγής και απελευθέρωσης το είδος επανεισήχθη στη φύση και μέχρι το 1999 ο πληθυσμός είχε αυξηθεί στα 161 άτομα.

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024