Κόνδορας της Καλιφόρνια: Εμβόλιο γρίπης των πτηνών για να σωθεί το εμβληματικό είδος
Τουλάχιστον 13 πτηνά πέθαναν από γρίπη τους τελευταίους μήνες.
- Πάτρα: Πέθανε φοιτητής που νοσηλευόταν με μηνιγγίτιδα – Ανησυχία για νέα κρούσματα
- O Τραμπ διακόπτει τη συνεργασία με τον ΠΟΥ πριν από την επίσημη απόσυρση των ΗΠΑ
- Πώς έδρασαν οι δράστες του φονικού στους Θρακομακεδόνες - Το οπλοστάσιο που βρέθηκε
- Μπιλ Γκέιτς για Ελον Μασκ: «Μεγάλη μ@@κία η συναναστροφή του με τους ακροδεξιούς»
Πειραματικό εμβόλιο για τον ιό γρίπης που αποδεκατίζει άγρια πτηνά σε όλο τον κόσμο θα χρησιμοποιηθεί εκτάκτως στις ΗΠΑ για τη σωτηρία του μεγαλόπρεπου κόνδορα της Καλιφόρνια, ο οποίος εξαφανίστηκε από τη φύση τη δεκαετία του 1980 αλλά ανακάμπτει χάρη σε πρόγραμμα αναπαραγωγής.
Τουλάχιστον 13 κόνδορες της Καλιφόρνια (Gymnogyps californianus) πέθαναν από γρίπη των πτηνών τους τελευταίους μήνες, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, το οποίο συνεργάζεται στην προσπάθεια εμβολιασμού με την Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Ζωής.
Οι θάνατοι καταγράφηκαν στα σύνορα της Αριζόνα και της Γιούτα και προκαλούν ανησυχία, δεδομένου ο συνολικός παγκόσμιος πληθυσμός περιορίζεται σε μόλις 561 άτομα, αναφέρει το Reuters. Από αυτούς, οι 347 ζουν σε άγρια κατάσταση σε τρεις αμερικανικές πολιτείες και στο Μεξικό, ενώ οι 247 βρίσκονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας.
Προτού χρησιμοποιηθεί σε κόνδορες το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε άλλα, πιο πολυπληθή είδη γύπα της Βορείου Αμερικής. Θα είναι μάλιστα η πρώτη δοκιμή εμβολίου σε άγρια πτηνά στις ΗΠΑ.
Εκατοντάδες εκατομμύρια άγρια πτηνά έχουν πεθάνει στην τελευταία επιδημία γρίπης των πτηνών, μιας από τις χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία, η οποία οδήγησε στη θανάτωση και δεκάδων εκατομμυρίων εκτρεφόμενων πουλερικών.
Μέχρι σήμερα, πάντως, το εμβόλιο δεν χρησιμοποιείται ευρέως στα πτηνοτροφεία.
Με άνοιγμα φτερών έως τρία μέτρα και βάρος έως 12 κιλά, ο κόνδορας της Καλιφόρνια είναι το μεγαλύτερο χερσαίο πτηνό της Βόρειας Αμερικής.
Το 1987, το είδος εξαφανίστηκε επισήμως από τη φύση όταν τα τελευταία 27 άτομα που ζούσαν σε άγρια κατάσταση αιχμαλωτίστηκαν για πρόγραμμα αναπαραγωγής.
Τα γεωργικά φάρμακα, το απαγορευμένο πλέον εντομοκτόνο DDT, τα σκάγια με μόλυβδο που δηλητηριάζουν τα πτωματοφάγα πτηνά και η καταστροφή ενδιαιτημάτων ήταν οι κύριες αιτίες της παρακμής.
Χάρη στο πρόγραμμα αναπαραγωγής και απελευθέρωσης το είδος επανεισήχθη στη φύση και μέχρι το 1999 ο πληθυσμός είχε αυξηθεί στα 161 άτομα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις