Ρένα Δούρου: Πρόβλημα του Ανδρουλάκη να θεωρεί ίδιους τους Μητσοτάκη – Τσίπρα
«Ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το ότι είμαστε στο 2023 και συζητάμε σαν η δημοσιονομική, πολιτική, κοινωνική ζωή του τόπου να ξεκινά από το 2015» λέει η Ρένα Δούρου, κατηγορώντας τον Κ.Μητσοτάκη ότι επιδιώκει τη «χαλαρή ψήφο» και δεύτερες εκλογές. Απλή αναλογική χωρίς συνεργασίες δεν γίνεται, τονίζει και κατακρίνει τη στάση του ΠΑΣΟΚ
Στις εκλογές αυτές λείπουν από τη συζήτηση τα προγράμματα των κομμάτων και οι πολιτικές που πρέπει να αλλάξουν, υπογραμμίζει η υποψήφια στο Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, θεωρώντας ότι η σύγκρουση για τις συνεργασίες υποκρύπτει τον στόχο της ΝΔ να «καεί» η απλή αναλογική για να διεκδικήσει την αυτοδυναμία.
Παρόλα αυτά στρέφει τα πυρά της και προς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, εκτιμώντας ότι με τη στάση τους ενισχύουν εμμέσως το «γαλάζιο» αφήγημα. Αντιθέτως επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τιμά την απλή αναλογική και έχει κάνει εγκαίρως ξεκάθαρο κάλεσμα για προγραμματικές συγκλίσεις στις προοδευτικές δυνάμεις.
Η κυρία Δούρου, που εξηγεί γιατί επέλεξε το Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω για τη συζήτηση αυτή, θεωρεί ότι έχει δεχτεί υπέρμετρη προσωπική στοχοποίηση, πολιτικά υποκινούμενη, για τις δύο εθνικές τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι, οι οποίες σημάδεψαν τη θητεία της στην Περιφέρεια Αττικής.
«Οι αντίπαλοι μου προσπάθησαν να μηδενίσουν ένα τεράστιο έργο στην Περιφέρεια Αττικής, που δεν είχε προηγούμενο και δυστυχώς δεν είχε συνέχεια» σημειώνει.
Ωστόσο δεν μετανιώνει καθόλου τα χρόνια της στην τοπική αυτοδιοίκηση θεωρώντας ότι φέρνουν έναν πολιτικό πιο κοντά στους πολίτες από ότι μια έδρα στη Βουλή.
Ο Μητσοτάκης προσπάθησε να περάσει το ‘όλοι ίδιοι είμαστε’, που είναι καταστροφικό για τη Δημοκρατία
Για το Μάτι: Δεν υπάρχει κανενός είδους δικαίωση όταν μιλάμε για θανάτους
«Σέβομαι την ελληνική δικαιοσύνη και θεωρώ ότι δεν υπάρχει και κανενός είδους δικαίωση όταν μιλάμε για θανάτους ή για τέτοιου είδους πολιτική στοχοποίηση», λέει για τη δικαστική διερεύνηση της τραγωδίας στο Μάτι.
Ως προς το θέμα της ηθικής ευθύνης απαντά πως «δεν το συζητάω, γιατί ξέρω ότι μέσα στην καχυποψία που έχουμε απέναντι στα αιρετά πρόσωπα αν δεν με ξέρει κάποιος πολύ καλά μπορεί να θεωρεί ότι είναι ένα σχήμα λόγου ή ένα εφεύρημα για να πηγαίνουμε στην επόμενη ερώτηση».
Για την αυτοδιοίκηση: Πεδίο που μπορείς να βοηθήσεις το διπλανό σου
«Από τον Αριστοτέλη ή και τον Αριστοφάνη», σχολιάζει, «όταν διεκδικείς την αιρετή θέση – να το πούμε λαϊκά, την εξουσία – υπάρχουν δυο τύποι. Ο τύπος που τη διεκδικεί για προνόμια και ο τύπος που θεωρεί ότι τη διεκδικεί ως ευθύνη. Εγώ αυτή την ευθύνη την ανέλαβα. Έχω διμέτωπο στη ζωή μου. Αφενός να λύνω τα προβλήματα που ενσκήπτουν και αφετέρου να δημιουργήσω ένα ηθικό αντιπαράδειγμα».
Δεν μετανιώνει, παρόλα αυτά, το πέρασμα της από την τοπική αυτοδιοίκηση. «Είναι ένα πεδίο που μπορείς πραγματικά να βοηθήσεις τον διπλανό σου. Αντιθέτως, όταν είσαι στη Βουλή, ακόμη κι όταν είσαι στο κυβερνητικό κόμμα, σηκώνεις το χέρι, κατεβάζεις το χέρι, δεν έχεις τα ίδια περιθώρια. Το να προχωράω, π.χ. στο Χαλάνδρι και να βλέπω μια νέα γυναίκα και να με παίρνει αγκαλιά για το βρεφονηπιακό σταθμό με ρητές προδιαγραφές και για παιδιά με αναπηρία, αυτή την αγκαλιά δεν την έχεις όταν είσαι στο ελληνικό κοινοβούλιο.»
Για τις επιθέσεις και την κριτική: Ήθελαν να ρίξουν τον Τσίπρα φτάσαμε στο #η Δουρου φταίει
Η κυρία Δούρου αποδέχεται ότι το να στραφεί ο θυμός για μια τραγωδία και προς το εκλεγμένο πρόσωπο είναι φυσιολογικό και επακόλουθο ωστόσο επιμένει ότι η επίθεση και η στοχοποίηση που δέχθηκε ήταν άνευ προηγούμενου και αυτό «δεν είναι μέρος της δουλειάς».
«Είμαι 49 χρονών και δεν έχω σκεφτεί ποτέ να χρησιμοποιήσω τη λέξη “δουλειά” για την πολιτική. Και δεν θεωρώ δουλειά το χτύπημα κάτω από τη μέση, το ψέμα, το να έχω έναν ψεύτικο λογαριασμό και να γράφω εναντίον άλλων. Είναι μακριά η λίστα των ανθρώπων που πρόσκεινται στη ΝΔ και κάποιων στο ΚΙΝΑΛ που θεώρησαν ότι, εντάξει, ‘εμείς θελουμε να ρίξουμε τον Τσίπρα από την πρωθυπουργία, ποιο είναι το πιο ευάλωτο πρόσωπο που δεν έχει και ασυλία’ και φτάσαμε στο hashtag που έλεγε ‘η Δουρου φταίει’».
Παραδέχεται ότι κι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει κριτική με σκληρή γλώσσα για τους αντιπάλους του αλλά πολιτική, όχι προσωπική: «Είναι θεμιτή η σκληρή κριτική, πρέπει να γίνεται – γιατί έχεις και ευθύνη αν δεν την κάνεις – αλλά είναι άλλο η χυδαιότητα. Όταν μπλέκεται το φύλο, το αν είσαι μητέρα ή όχι, το αν είσαι παντρεμένη με θρησκευτικό γάμο ή όχι».
«Είναι πολύ διαφορετικό να συγκρίνεις πολιτικές που έχουν υλοποιηθεί, όπως π.χ. από τον Πινοσέτ ή από τη Θάτσερ και είναι πολύ διαφορετικό να μιλάς με επιθετικούς προσδιορισμούς που είναι στο όριο του ποινικού».
«Μπορώ να σας αναφέρω πρόσωπα που δεν ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ κι όταν βρέθηκαν στο στόχαστρο της χυδαιότητας χωρίς δεύτερη σκέψη τις υπερασπίστηκα, ενώ το αντίθετο ακόμη μένει να διδαχτεί».
Για την προεκλογική συζήτηση: Δεν μιλάμε για προγράμματα
Δεν είναι πεπεισμένη για την πρωτιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις. Επισημαίνει, ωστόσο, πως «δεν είμαι από εκείνες κι εκείνους που λοιδορούν τις δημοσκοπικές εταιρίες».
«Αν έχει κάτι κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης είναι να μη μιλάμε για τα προγράμματα των κομμάτων…Δεν συζητάμε για τις πολιτικές που πρέπει να αλλάξουν, για το ποιες πολιτικές πήγαν πίσω τα τελευταία 4 χρόνια. Και πήγαν πολλές».
Δεν έχουμε ακούσει τις προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη λέει η κυρία Δούρου και προσθέτει «Το σταθερότητα που λέει ο κ. Μητσοτάκης εμένα δεν μου λέει τίποτα. Εκτός αν εννοεί αυτό που ζήσαμε τα τελευταία 4 χρόνια».
Αντίθετα προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ που, όπως λέει, για πρώτη φορά από το ’74 ήταν το κόμμα που έκανε κυβερνητικό απολογισμό παραδίδοντας την εξουσία, κατάρτισε και έγκαιρα προγραμματικές προτάσεις. «Τα 11 σημεία του προγράμματος είναι οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ».
Για εκλογές: Ο Μητσοτάκης θέλει χαλαρή ψήφο την πρώτη Κυριακή
«Έγινε μια προσπάθεια από τον κ. Μητσοτάκη να πει ότι ‘όλοι ίδιοι είμαστε’, το οποίο είναι καταστροφικό. Δεν σας το λέω από κομματικό πατριωτισμό… Είναι καταστροφικό για τη δημοκρατία. Γιατί στο τέλος της μέρας ταΐζει την αποχή, την παραίτηση, την αδιαφορία».
Και επειδή η προσπάθεια αυτή απέτυχε, «τώρα η προεκλογική συζήτηση οδηγείται από τους ίδιους στις μετεκλογικές συνεργασίες, στα ποσοστά, στις δημοσκοπήσεις, ώστε να οδηγήσουν ιδίως τους νέους και τις νέες σε αυτό που νομίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι θα τον διασώσει: Ότι αν η πρώτη Κυριακή είναι χαλαρή ψήφος, άρα καταστραφεί η απλή αναλογική, θα πάμε στις δεύτερες εκλογές κι εκεί μπορεί να έχει κάποιες ελπίδες να ξαναορκιστεί πρωθυπουργός».
Για προοδευτική διακυβέρνηση: Πρόβλημα του Ανδρουλάκη, όχι του δημοκρατικού κόσμου, αν θεωρεί ίδιους τον Τσίπρα με τον Μητσοτάκη
«Εμείς την απλή αναλογική την τιμάμε…Εδώ και τρία χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε. Τρία χρόνια […] Το ερώτημα για την απλή αναλογική και τις συνεργασίες πρέπει να το απευθύνουμε στους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του ΜέΡΑ25. Γιατί απλή αναλογική χωρίς συνεργασίες δεν γίνεται. Απλά μαθηματικά».
«Με όλο το σεβασμό στον κύριο Ανδρουλάκη, και την παράδοση στο ΚΙΝΑΛ, να λες ότι ‘θα συνεργαστώ αλλά πρέπει εσύ που θα βγεις πρώτος να μην είσαι πρωθυπουργός’ και να θεωρείς ότι ίδιος είναι ο Μητσοτάκης ίδιος είναι και ο Τσίπρας, αυτό είναι πρόβλημα του κ. Ανδρουλάκη, όχι του δημοκρατικού κόσμου».
Για το αποτύπωμα του 2015: Μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ
Συνέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή του μνημονίου μετά από ένα δημοψήφισμα που βγήκε συντριπτικά το «όχι» στην ενίσχυση του επικίνδυνου επιχειρήματος «όλοι ίδιοι είμαστε ή έστω τα ίδια κάνουμε στο τέλος»;
Η κουβέντα για το δημοψήφισμα δεν γίνεται ούτε τώρα με ψυχραιμία, δυστυχώς λανθάνει προς τον ηθικισμό σημειώνει η κυρία Δούρου και εστιάζει στη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τα άλλα κόμματα που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση.
«Το 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στις διαπραγματεύσεις στο μη περαιτέρω, συνομίλησε με τον λαό και δια του δημοψηφίσματος και, αργότερα, δια των εκλογών. Εγώ θυμάμαι το παράδειγμα του κ. Σαμαρά. Έταξε ‘Ζάππεια’ και μας οδήγησε σε μνημόνια… Ο Αλέξης Τσίπρας με τη σειρά του έδωσε τη μάχη εναντίον της τρόικας εξωτερικού αλλά και εσωτερικού, και όταν αυτό δεν πέτυχε εμείς δεν αρχίσαμε να υλοποιούμε πολιτικές επιβεβλημένες από την τρόικα εξωτερικού και τους υμέτερους Έλληνες. Κάναμε εκλογές. Γι’ αυτό και λέω, δεν πανε να χτυπιούνται τα τρολ… συμψηφίζοντας. Δεν συμψηφίζονται τα πράγματα».
Ωστόσο τονίζει η κυρία Δούρου «μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι είμαστε στο 2023 και συζητάμε σαν η δημοσιονομική, οικονομική, πολιτική, κοινωνική ζωή του τόπου να ξεκινά από το 2015». Αναπτύσσοντας τη σκέψη της καταλήγει ότι αυτό είναι συνολική ήττα της Δημοκρατίας στη χώρα.
«Δεν συζητάμε όσα σπουδαία έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» λέει η κυρία Δούρου τονίζοντας ότι δεν είναι τυχαία τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ μετά το μνημόνιο.
«Σκέφτομαι όταν με λυγίζει το ψέμα και η χυδαιότητα της ΝΔ ότι είμαι μέρος μιας ιστορικότητας».
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ