Δύο «πονοκέφαλοι» για τον Ζελένσκι: «Μπλόκο» από Ουγγαρία – «Όχι» σε μαχητικά από Γερμανία
Η Ουγγαρία δεν ενέκρινε την αποδέσμευση της επόμενης δόσης της στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, που παρέχεται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF), ζητώντας διασφαλίσεις ότι θα λάβουν χρήματα και άλλες περιοχές, όπως τα Βαλκάνια ή η Βόρεια Αφρική.
Η Ουγγαρία θα μπλοκάρει την αποδέσμευση της επόμενης δόσης της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία, αλλά και τυχόν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, εκτός και αν το Κίεβο βγάλει την ουγγρική τράπεζα OTP από τον κατάλογο των «χορηγών του πολέμου», ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών.
«Δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως, εφόσον η OTP παραμένει στη μαύρη λίστα», είπε ο Πέτερ Σιγιάρτο. «Το ίδιο ισχύει επίσης για τις κυρώσεις», πρόσθεσε.
Η Ουγγαρία δεν ενέκρινε την αποδέσμευση της επόμενης δόσης της στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, που παρέχεται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EPF), ζητώντας διασφαλίσεις ότι θα λάβουν χρήματα και άλλες περιοχές, όπως τα Βαλκάνια ή η Βόρεια Αφρική.
Ο EPF δημιουργήθηκε το 2021 και είναι ένα εργαλείο που έχει ως στόχο να ενισχύσει την ικανότητα της ΕΕ να αποτρέπει συγκρούσεις, να οικοδομεί την ειρήνη και να ενδυναμώνει τη διεθνή ασφάλεια. Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει χορηγήσει συνολικά 3,6 δισ. ευρώ στην Ουκρανία μέσω αυτού του μηχανισμού.
Η Ουγγαρία, που είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αρνείται να δώσει στρατιωτικό εξοπλισμό στη γειτονική της Ουκρανία και έχει κατ’ επανάληψη επικρίνει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής, όμως, έχει συμφωνήσει σε όλα τα μέτρα που έχουν προταθεί.
Το Βερολίνο δεν μπορεί να συνεισφέρει στη συμμαχία των μαχητικών αεροσκαφών
Την ίδια στιγμή, η Γερμανία «δεν μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο» στη «συμμαχία των μαχητικών αεροσκαφών» που προωθεί το Κίεβο, διευκρίνισε πριν ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας, στο Βερολίνο.
«Αυτά είναι ζητήματα τα οποία δεν μπορούν να κριθούν στο Βερολίνο. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν ούτε τις δυνατότητες, ούτε την αρμοδιότητα», τόνισε ο Πιστόριους και πρόσθεσε ότι η Γερμανία ειδικεύεται στα άρματα μάχης και στην αεράμυνα, ενώ θα επικεντρωθεί επίσης στην προμήθεια πυρομαχικών.
Ο Μπεν Γουάλας, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα προσφέρει μαχητικά αεροσκάφη, αλλά θα βοηθήσει στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ήδη την αδυναμία της Γερμανίας να συνεισφέρει στην «συμμαχία μαχητικών αεροσκαφών», στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται στο Ρέικιαβικ.
«Έχουμε επικεντρωθεί σε αυτό που κάνουμε και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Σολτς και αναφέρθηκε στα άρματα μάχης, τα πυρομαχικά και τα συστήματα αεράμυνας που προσφέρει ήδη η Γερμανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις